Leve de mislukking! Durf jij het?

mislukking - Leve de mislukking Durf jij het- pexels-karolina-grabowska-4197491

In de achtbaan van leven en werken rollercoaster je wat af. Van succes naar mislukking. Van winst naar verlies. Van flow naar weerstand. Van geluk naar verdriet. Je hebt er niet altijd invloed op. Leren inzien dat het dieptepunt, wanneer jij je de mislukkeling voelt, hét startpunt is voor succes helpt je verder. Blijf niet vastzitten maar gó: leve de mislukking!

Je doet zo hard je best

Je wordt in je leven geconfronteerd met allerlei situaties. Situaties waarin je jezelf onbewust vastzet. Je wordt geconfronteerd met:

Daarnaast is er veel onrust. Je hebt bij een situatie een bepaalde verwachting. Je had gehoopt dat het anders zou zijn. Je hebt de overtuiging dat je tekort bent geschoten. Want je wilt perfect zijn. Je doet heel hard je best. Want je wilt de ander een plezier doen. Je wilt koste wat het kost sterk zijn. En als dat even niet lukt, ga je denken in problemen. Waarom lukt het me niet? Wat is er met mij aan de hand? Deze gedachten roepen negatieve gevoelens op. Je voelt je minder zeker van jezelf. Daardoor ga je nóg meer je best doen. Je haalt de zweep er nog eens over voor jezelf. En zo draai je in een negatief kringetje rond.

  • Herken jij dit?
  • En zo ja, wat herken je?
  • Hoe zet jij jezelf vast?

Nieuwe inzichten

De kunst is om eruit te komen. Uit de cirkel van negativiteit. De cirkel van angst, slachtoffer zijn en denken in problemen. De onderste cirkel, het dieptepunt, heeft een voordeel. Het geeft namelijk altijd nieuwe inzichten. Het vormt de springplank naar boven. Het is stuwkracht voor verandering.

Bevrijd jezelf

Dit zijn de sleutels tot groei en vrijheid:

  1. Accepteren dat dingen zijn zoals ze zijn
  2. De verantwoordelijkheid nemen voor acties en gedrag
  3. Openstaan voor feedback
  4. Dankbaar zijn voor de lessen die je krijgt

Het oordeel van anderen en jezelf loslaten betekent dat je je realiseert dat het is zoals het is. Je hoeft niet aan te nemen dat je goed genoeg bent. Je beslist voor jezelf dat je genoeg bent. Je bevrijdt jezelf daarmee. Want in goed genoeg zit een vergelijking en een oordeel, die je in de negativiteit houden.

Leve de mislukking!

Je hebt de onderste cirkel van de achtbaan nodig om je te realiseren dat je kunt groeien. Je mag vieren dat je in de onderste cirkel zit. Leve de mislukking! Het is de mislukking die je verder brengt. De mislukking is de basis voor succes. Het is de basis voor groei. Als je de mislukking veroordeelt, zet je jezelf vast. In het aanvaarden van de mislukking zit de bevrijding.

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Leve de mislukking! Durf jij het?'?