Waarom zitten zoveel millennials thuis met een burn-out?

millennials burn-out

We leven in een tijd waarin alles mogelijk is en je alles kunt worden wat je wilt. The sky is the limit. Deze vrijheid gaat gepaard met gevoelens van eenzaamheid, angst en teleurstelling. Doordat alles mogelijk is, zou je eigenlijk niet kunnen falen, de klap is dan ook extra hard als dit wel gebeurt. Volgens het CBS komen burn-outs het meest voor bij mensen tussen de 25 en 30 jaar. Psycholoog Thijs Launspach legt in zijn college voor de Universiteit van Nederland uit waarom millennials vatbaar zijn voor een burn-out:

1. Millennials zijn individualistisch opgevoed

Dit betekent dat wij onszelf vergelijken met anderen. Ook hebben we het idee dat we verantwoordelijk zijn voor al het succes en al het geluk in hun leven. Dit betekent dat we het tegenovergestelde ook geloven; namelijk dat het helemaal onze eigen schuld is als iets niet lukt.

2. De tijd tussen de puberteit en  volwassenheid is langer

De dingen die we associëren met volwassen worden, zoals een vaste baan, een huwelijk, het krijgen van kinderen, een huis kopen, schuiven millennials steeds verder naar achteren. Dit creëert een bijzondere periode tussen de puberteit en de tijd dat je jezelf volwassen voelt. Enerzijds ben je onafhankelijk, anderzijds ben je nog in de fase dat je jezelf aan het ontwikkelen bent. De verwachting is daarentegen wél dat millennials hun doelen voor hun dertigste halen. Dat geeft stress.

3. Millennials nemen elkaar als maatstaf voor succes

Door social media volgen we elkaar op de voet. We vergeten daarbij vaak dat anderen een nogal positief gekleurd beeld van zichzelf naar buiten brengen. Het is heel makkelijk om jezelf daardoor onrealistisch hoge verwachtingen op te leggen.

4. Millennials zijn opgegroeid in een goede economie

Het was voorheen heel normaal dat je na je studie meteen een baan aangeboden kreeg. Dat gold niet voor het grootste deel van de millennials toen zij tijdens de crisis op de arbeidsmarkt kwamen. Het was een tijd dat het economisch gezien slecht ging en dat je blij moest zijn met elk werk, ook als dit onder je niveau was of iets wat je helemaal niet leuk vond. Een keiharde reality-check dus op het moment dat we de arbeidsmarkt betraden. Verwachtingen moesten naar beneden bijgesteld worden en, tja, daar houden we niet van.

5. Millennials stellen hoge eisen aan zichzelf

Verwachtingen bijstellen valt voor millennials niet mee, omdat we in onze opvoeding en in de media altijd gehoord hebben dat we alles kunnen bereiken wat we willen. Als we er maar ons best voor doen. Het ergste wat ons dus kan overkomen is falen. Zo kunnen we elkaar torenhoge verwachtingen opleggen waar niemand aan kan voldoen. Dit is het recept voor stress, burn-out en faalangst.

Oplossing

Deze vijf punten zorgen ervoor dat millennials vaak een tandje bijzetten op het moment dat het eigenlijk belangrijk is om een stapje terug te nemen. Hierdoor komt een burn-out snel om de hoek kijken. We kunnen hier gelukkig wel wat aan doen. Zo kunnen we eerlijke gesprekken met elkaar hebben, waarin we kwetsbaar durven zijn over onze beperkingen en uitdagingen. Daarnaast is het waardevol om millennials coaching te bieden op het moment dat we de arbeidsmarkt op gaan. Maar bovenal is het als millennial belangrijk om te accepteren dat ontwikkeling gepaard gaat met vallen en opstaan, falen en slagen.

Webinar Ontwerp een traineeship of Talentprogramma - Careerwise - Trainers voor Young Professionals
Tags: , , , , , , , , , ,
Vraag van de maand
Reflecteren zie ik als de belangrijkste sleutel voor mijn ontwikkelingDoor te (leren) reflecteren ontwikkel ik mijzelf het beste
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Waarom zitten zoveel millennials thuis met een burn-out?'?