Wat als het allemaal anders loopt? En plan A niet werkt?

wat als plan b niet werkt - plan b - alternatief

Als plan A niet werkt, zijn er nog 25 andere mogelijkheden. Omdenken dus. Maar hoe doe je dat? Want omdenken is niet eenvoudig. Zeker niet als je iets heel graag wilde: een reis, een ander project. Of als je iets helemaal niet wilde, zoals jouw ontslag of het verlies van je grootste klant. Omdenken is niet zomaar even de knop omzetten. Wat als alles anders loopt? Volg dan deze stappen om te leren omdenken.

 

1. Rot voelen mag

Sta jezelf toe om je echt even rot te voelen. Als het helemaal anders loopt dan jij had gehoopt of voorzien, dan is dat vervelend. Je kunt je dan bijvoorbeeld woedend of verdrietig voelen. Laat dat er zijn. Als je emoties weg duwt, komen ze vaak later harder terug. Als je voelt dat de ergste emotie eraf is en je weer open staat voor alternatieven, ga je aan de slag. Een mooie eerste vraag om jezelf te stellen is:

 

2. Wat vind je ook leuk om te doen?

Of: Wat zou ik dan willen? Het is belangrijk om hier jouw creativiteit los te laten, en niet bij voorbaat ideeën af te schieten. Ga er vanuit dat alles mogelijk is. Je kunt dit ook samen met iemand doen, zodat je door elkaar op nieuwe ideeën wordt gebracht. Pak er pen en papier bij en maak een lijstje met alternatieve ideeën. Kijk, dat troost gelijk al een beetje.

 

3. Schrappen

Je kan moeilijk alle alternatieve ideeën afwerken. Daarom ga je nu schrappen. Vragen die je daarbij kunnen helpen zijn:

 

  • Wat vind ik écht leuk?
  • Wat kan ik?

Je kunt dit het beste in twee rondes doen. Vraag jezelf eerst af wat je echt leuk vindt uit de lijst alternatieven, schrap wat je niet zo leuk vindt. Vervolgens ga je nog een keer door het lijstje met de tweede vraag: Wat kan ik? De ideeën die overblijven vind je én leuk én kun je in de praktijk brengen.

 

4. Zo gaat jouw idee lukken

Je hoeft niet direct tot één oplossing te komen, maar je kunt meerdere opties openhouden. Dan neem je een laatste stap, en die is nu door alle coronamaatregelen belangrijker dan ooit. Je vraagt jezelf af: Hoe kan ik dit laten werken? Hoe kan ik zorgen dat nu, ondanks alle omstandigheden en juist met de huidige mogelijkheden, mijn plan lukt? Hier komt jouw echte creativiteit om de hoek kijken.

Een paar voorbeelden:

 

  • Ben je op zoek naar een nieuwe baan en heb je het idee dat er via advertenties geen geschikte positie is? Wat kan je wel doen? Netwerken en potentiële werkgevers zelf benaderen!
  • Heeft jouw grootste klant afscheid genomen? Kun je bij een andere klant uitbreiden? Of kun je een gewijzigd product aanbieden waardoor je nieuwe, andere klanten aantrekt?
  • Is er een streep gekomen door jouw vakantie plannen? Dan is er de mogelijkheid om nu al die droomreis te gaan plannen voor volgend jaar of om nieuwe plekken te ontdekken in jouw huidige omgeving.

 

Wat als alles anders loopt?

Geef niet op. Als plan A niet lukt, dan is er zeker een plan B.

Kwartje de Podcast - Careerwise Podcast

We zijn er maar druk mee: plannen. Maar zijn we niet wat doorgeschoten? In deze nieuwe aflevering gaan Kai en Jochem in op het verschil tussen van dag-tot-dag leven of een strakke planning hebben. In de volgende episodes gaan we jullie alles vertellen over hoe je een strakke planning houdt, als je dat natuurlijk wilt!

Webinar Ontwerp een traineeship of Talentprogramma - Careerwise - Trainers voor Young Professionals
Tags: , ,
Vraag van de maand
Reflecteren zie ik als de belangrijkste sleutel voor mijn ontwikkelingDoor te (leren) reflecteren ontwikkel ik mijzelf het beste
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Wat als het allemaal anders loopt? En plan A niet werkt?'?