3 tips hoe NEE zeggen vrienden oplevert

De vriend van een vriendin van mij kan heel goed nee zeggen. Dat doet ie zo: “Nee. Daar heb ik geen zin in.” Ja, ook als mensen hem uitnodigen voor een feestje. Eerst dacht ik dat het een grapje was. Je kunt toch niet zeggen dat je geen zin hebt? Blijkbaar kan dat wel. Toen vroeg ik me af of hij nog vrienden over had.

Nee zeggen is lastig

Deze reactie zegt natuurlijk veel over mijzelf, want oh wat vind ik het lastig om nee te zeggen. Vooral als iemand mijn hulp vraagt, wring ik me in allerlei bochten om met mijn excuses en argumenten maar begrip te kweken bij de ander. Vaak werkt het averechts en voel ik het begrip bij de ander juist zakken.

Angst

Psychotherapeute Ulrike Dahm legt in haar boek Durf nee te zeggen alles uit over waarom vrouwen het zo moeilijk vinden om nee te zeggen. Er zit van alles achter: Bang voor afwijzing, verlatingsangst, angst voor eenzaamheid of conflicten etc. En dat maakt het zinnetje ‘daar heb ik geen zin in’ ook zo lastig. Dat kan voor de ander best even slikken zijn namelijk.

Nee zeggen brengt je in je kracht

Toch pleit ook Dahm ervoor om gewoon te zeggen: ‘Ik wil niet’. Deze zin brengt je in je kracht, zegt ze. Als je zegt ‘Ik wil niet’, dan neem je verantwoordelijkheid voor jouw beslissing. Ook al kan deze negatieve gevolgen hebben. Maar andere mensen weten op die manier wel waar ze aan toe zijn. Bovendien, zegt Dahm, betekent ‘ik kan niet’ in de meeste gevallen eigenlijk ‘ik wil niet’. Je kunt niet, omdat je iets anders belangrijkers vindt om te doen. Maar, poeh, er is wel veel moed voor nodig om deze zin uit te spreken.

Tips

Uit het boek Liever slordig gelukkig dan perfect gestrest van Irene Becker en Jutta Meyer-Kles haalde ik nog een aantal praktische tips:

  1. Luister naar wat de ander vraagt. Zeg dan dat je erover na moet denken. Daardoor laat je zien dat je het verzoek serieus neemt en er goed over nadenkt. En zeg dan, na rijp beraad, nee.
  2. Zeg: “Het komt nu jammer genoeg niet uit en ik kan ook nog niet inschatten wanneer ik wel tijd heb.”
  3. Zeg gewoon nee, zonder verdere uitleg of excuses.

Kort en bondig

Dat kort en bondig nee zeggen is een belangrijke regel. Want: hoe minder uitleg jij geeft, hoe minder ruimte je de ander geeft om met jou te onderhandelen. Slechts één argument is dus genoeg, zoals ‘Ik heb er geen tijd voor’, of ‘ik heb al een afspraak’.

Nee zeggen is juist oprecht!

En ja: de vriend van mijn vriendin heeft inderdaad nog vrienden over. Heel veel zelfs! Hij is enorm geliefd. Mensen vinden het fijn dat ze precies weten waar ze aan toe zijn bij hem. Eigenlijk best logisch als je erover nadenkt. Want als je oprecht leert om nee te zeggen, dan worden je ja’s ook steeds oprechter.

Tags: Ambitie en succes, Drijfveren, Ken jezelf, Link in bio
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '3 tips hoe NEE zeggen vrienden oplevert'?