Wil je meer tijd? Zeg vaker nee. Zo doe je dat!

leren nee zeggen - Wil je meer tijd? Zeg vaker nee. Zo doe je dat! - pexels-monstera-7114345

Ja-zeggen tegen extra dingen kost veel tijd. En als je weinig tijd hebt, of je meer tijd wilt overhouden, is het belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen voordat je akkoord gaat met extra werk. Of besluit om eens een keer nee te zeggen. Met als resultaat een betere work-life balance en meer tijd voor de dingen die voor jou persoonlijk belangrijk zijn. Hoe fijn zou dat zijn!

Dit zijn de vragen die jij jezelf kunt stellen:

Enthousiast
Word ik hier super enthousiast van? En dan ook echt heel blij? Een soort van yeah, dit vind ik gewoon écht leuk om te doen.

Zonde van je tijd
Doe ik dit makkelijk? Gaat dit me makkelijk af? Hier gaat het vaak mis. Iets lijkt je super leuk, maar het kost je wel veel moeite. Dat is zonde, want er komen veel meer mogelijkheden voorbij, dan alleen deze. Dus is het niet moeiteloos, ga er dan niet aan beginnen want dat is zonde van je tijd! Er komt vanzelf iets voorbij wat je én leuk vindt én wat je weinig moeite kost.

Doel
Helpt dit me bij het behalen van mijn persoonlijke doel? Dit is een erg belangrijke vraag, want het is slim om ervoor te zorgen dat de extra werkzaamheden hieraan bijdragen. Zo sla je twee vliegen in één klap en help je jezelf.

Zichtbaarheid
Maakt dit me zichtbaar bij de juiste mensen? Als jij waarde toevoegt in jouw organisatie, is dat fantastisch! Als je wilt dat deze toegevoegde waarde wordt gewaardeerd, is het belangrijk dat de juiste mensen, jouw stakeholders, dit opmerken. Dus voordat je begint aan deze extra werkzaamheden, vraag jezelf af of de mensen die er toe doen hier (indirect) bij betrokken zijn.

Kosten en baten
Betaalt de tijdsinvestering zich uit? Als iets me vijf maanden kost, en ik schiet er uiteindelijk heel weinig mee op, dan is het de investering in tijd niet waard. Maar kost het me vijf maanden en krijg ik daardoor een enorme kans om bijvoorbeeld keer op keer te spreken voor het juiste publiek, doen!

Onderbuikgevoel
Wil ik dit ECHT doen? Neem alle antwoorden op bovenstaande vragen in ogenschouw, en beantwoord dan eerlijk deze laatste vraag – wil ik dit echt doen? Luister hierbij ook naar je onderbuikgevoel. Voel je daar een yeah! of een mêh?! Dit geeft aan of je hiermee aan de slag moet gaan of niet.

Voorkom een burn-out

In mijn praktijk zie ik te vaak jonge mensen die dichtbij een burn-out zijn omdat ze teveel werkzaamheden op hun bord hebben. Vaak hebben ze deze werkzaamheden aangenomen om een ander te helpen, of omdat ze denken goed te doen. Maar in de praktijk kan het keer op keer ja zeggen tegen de verkeerde dingen jou niet helpen, de ander dus ook niet en doe je geen goed. Uiteindelijk is dit niet alleen schadelijk voor jou als individu, maar ook voor de organisatie als geheel.

Bedenk daarom goed waar je ja tegen zegt. Als je de bovenstaande vragen in ogenschouw neemt, komt dat zeker goed.

In 95% van de gevallen zeg je nee, en slechts in 5% ja.- Warren Buffet.

Tags: , , , , , ,
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Wil je meer tijd? Zeg vaker nee. Zo doe je dat!'?