Niet langer uitstellen? Zo doe je dat

Niet langer uitstellen Zo doe je dat-pexels-andrea-piacquadio-3808012

Jij herkent het wel. Je wilt al heel lang iets graag af hebben, maar het lukt je steeds niet. Je blijft het voor je uitschuiven. En ondertussen wordt het steeds groter in je hoofd. Niet langer uitstellen? Zo doe je dat!

Uitstellen maakt dat jij je rot voelt

Of het nu gaat over een klus voor je werk, beginnen met sporten of eindelijk die muffe zolder opruimen, je hebt er vast weleens last van: uitstelgedrag. Alleen al het feit dat je dingen voor je uit schuift, maakt dat jij je minder goed voelt over jezelf. Want iedere keer dat je die klus niet op pakt, stel jij jezelf teleur. Stel je eens voor hoe jij je voelt, als je het wél doet. En je een grote streep door die to do kunt zetten. Eindelijk! Heb ik gewoon gedaan!

Niet langer uitstellen lukt je zeker met deze oefening

Denk aan iets wat jij al de hele tijd uitstelt, maar je nog wel wilt doen. Ooit. Dan gaan deze vragen jou helpen om direct te kunnen starten. Denk niet te lang over de antwoorden na, schrijf gewoon op wat er in je op komt. Het kost je nog geen drie minuten.

Vragen

1. Welke taak schuif jij al tijden voor je uit?
2. Waarom ben je hier niet eerder aan begonnen?
3. Wat voor pijn heb je aan het doen van deze taak gekoppeld, waardoor je het uitstelt?
4. Wat is het voordeel dat je haalt uit het niet doen van deze taak?
5. Wat gebeurt er wanneer je de taak nooit doet?
6. Wat is het plezier dat je haalt uit het wel doen van deze taak?
7. Wanneer ga je aan de slag met deze taak?

De inzichten die ik kreeg

Ik deel deze oefening met je omdat ik aan de hand hiervan onlangs een klus die ik maandenlang had uitgesteld, kon aanpakken. Ik deel de inzichten die ik kreeg, waardoor het een no-brainer was om direct aan de slag te gaan. Mijn antwoorden waren:

1. Het updaten van mijn LinkedIn-profiel, zodat het duidelijker is wat ik doe, voor wie en hoe ik mijn klanten help.

2. Ik blijf het uitstellen omdat ik het soms lastig vind om de juiste woorden te vinden. En ik denk dat het me veel tijd kost.

3. Het is lastig om precies te zeggen wat ik doe, op een manier die mensen direct laat begrijpen wat ik voor hen kan betekenen.

Toen ik dit opschreef, wist ik dat het onzin was. Ik help andere mensen al jarenlang om hun LinkedIn-profiel te veranderen in een magneet. Ik weet precies waar je welke zoekterm dient te plaatsen om op te vallen.

4. Het is een excuus om niet heel goed aan de slag te gaan en om in zo min mogelijk woorden tot de kern te komen van waar ik goed in ben en hoe ik mensen help. Ongemerkt is het dus zelfs een manier om niet te groeien.

Wow, dit was dus best confronterend. Ik zit mezelf in de weg.

5. Nou, in feite niet zoveel, maar ik blijf wel stil staan; en ik groei dus niet zo hard als ik zou kunnen.

6. Ik ben in staat om beter te verwoorden hoe ik anderen tot dienst kan zijn. Dit kan ik gebruiken op meerdere plaatsen, dus het effect is groter dan alleen LinkedIn. Ik word zichtbaarder voor de juiste klanten en kan meer mensen helpen.

Het was al snel duidelijk dat de voordelen van het wel doen, veel groter waren dan de voordelen van het niet doen.

7. Ik heb mezelf een week gegeven en een accountability partner gezocht. Dat is in feite een vriend die ik vertrouw en respecteer en tegen wie ik zeg: dit ga ik deze week doen.

Door het hardop uit te spreken en vast te leggen, creëerde ik een extra stok achter de deur die maakte dat ik zeker aan de taak zou beginnen. Binnen één week had ik mijn LinkedIn-profiel vervangen.

Wat is voor jou het voordeel van het niet-doen?

Deze vraag hielp mij het meest om niet langer uit te stellen. Want welk voordeel heb je door jouw taak niet te doen? Wat deze oefening doet, is duidelijk maken dat het voordeel van het nalaten minder groot is dan het voordeel van het doen. Hierdoor kan je niet anders dan aan de slag. Niet langer uitstellen maar lekker even doen! Dan kan je straks ook veel lekkerder ontspannen, met een voldaan gevoel.

Generatie Zekerheid

Millennials en Generatie Z staan bekend om hun korte spanningsboog en om hun jobhoppen. Maar hoe zorg je ervoor dat jong talent zich langer aan je organisatie verbindt én dat hun volle potentieel tot z’n recht komt? Kortom: hoe word én blijf je als werkgever aantrekkelijk voor jong talent zodat juist zij jouw ambassadeurs worden in deze krappe arbeidsmarkt.

Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024

In deze whitepaper delen we de resultaten van de 6e editie van het landelijke Young Professional Onderzoek waar jij samen met jouw organisatie mee aan de slag kan. 

Tags: De juiste keuze maken, Ken jezelf, Persoonlijk Leiderschap, Persoonlijke effectiviteit, Persoonlijke ontwikkeling
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals:

Download gratis:

Ontdek wat 1300 young professionals echt willen op de werkvloer:

Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Niet langer uitstellen? Zo doe je dat'?