Sparen doe je zo: 4 tips voor het opbouwen van je eerste eigen vermogen

Is jouw rekening aan het eind van de maand altijd leeg? Of zou een beetje meer geld welkom zijn? Stel jezelf dan nu de vraag: wil ik dit zo laten of wil ik er iets aan veranderen? Dat kan! Je bent namelijk niet de enige. Op Careerwise helpt Marlon millennials zoals jij met praktische tips over geld, inkomen, sparen en het opbouwen van je eigen vermogen.


Denk je wel eens na over jouw toekomst? Misschien hoop je kinderen te krijgen, wil je jouw hypotheek aflossen en minder of helemaal stoppen met werken? De overheid regelt steeds minder, dus ben je er zelf verantwoordelijk voor om op tijd te beginnen met het opbouwen van een spaarpotje voor later.

Om jouw financiële toekomst met meer rust en vertrouwen tegemoet te zien, geef ik je vier tips die belangrijk zijn bij het opbouwen van vermogen:

1. Kijk waar je financiële ruimte zit

Hoe vaak kijk jij naar je inkomsten en uitgaven op maand- én jaarbasis? Juist hoogopgeleiden met een goed inkomen vergeten dat vaak. Je gunt jezelf geen tijd om je hierin te verdiepen. En dat is jammer. Want een euro is makkelijker bespaard dan verdiend. Als je je inkomsten en uitgaven voor jezelf op een rij zet, zal je vaak zien dat je veel meer geld opzij kunt zetten dan je denkt. Het bedrag dat je niet nodig hebt kun je opzij zetten om er later iets slims mee te doen.

2. Spaar aan het begin van de maand

Je salaris is binnen, je geeft het uit en kijkt of er aan het einde van de maand nog iets over is om opzij te zetten. Verrassing: dat is vaak niet het geval. De truc zit erin om dit om te draaien. Boek aan het begin van de maand het bedrag al naar je spaarrekening, het liefste automatisch. Zo kom je minder snel in de verleiding om het uit te geven.

3. Ga op zoek naar passend rendement

Wat is verstandig om te doen met je vermogen? Dat ligt helemaal aan je persoonlijke wensen en doelen. Ga op zoek naar het meest aantrekkelijke rendement, maar neem geen risico’s met je geld waar je van ’s nachts van wakker ligt. Laat je dus goed informeren. Sparen levert op dit moment niet veel geld op. Je loopt zelfs het risico dat je spaargeld minder waard wordt op een spaarrekening. Als je een lage hypotheekrente betaalt dan is aflossen van de hypotheek misschien niet de meest aantrekkelijke optie. Je kunt onderzoeken of beleggen voor jou een goed alternatief is. Op websites over opbouwen van je eigen vermogen vind je meer informatie over het opbouwen van een spaarpot door te beleggen.

4. Begin op tijd

Je vermogen kan sneller groeien naarmate je langer tijd hebt. Zeker als je een mooi rendement ontvangt over je vermogen. Het effect van rente op rente gaat dan een rol spelen. Het rendement dat je ontvangt over je vermogen wordt steeds opnieuw belegd en ook daar ontvang je weer rendement over. Op die manier gaat jouw spaarpot steeds sneller groeien, zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

Slapend rijk worden bestaat misschien niet, maar als je op tijd begint dan wordt het wel een stuk makkelijker!

Tags: De juiste keuze maken, Personal Finance
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Sparen doe je zo: 4 tips voor het opbouwen van je eerste eigen vermogen'?