Sparen doe je zo: beleggen of niet? 3 Misvattingen weerlegd

Sparen doe je zo: beleggen of niet? 3 misvattingen weerlegd

Is jouw rekening aan het eind van de maand altijd leeg? Of zou een beetje meer geld welkom zijn? Stel jezelf dan nu de vraag: wil ik dit zo laten of wil ik er iets aan veranderen? Dat kan! Je bent namelijk niet de enige. Op Careerwise helpt Marlon millennials zoals jij met praktische tips over geld, inkomen, sparen en het opbouwen van je eigen vermogen.


De spaarrente is extreem laag momenteel. Zo rond de 0%. En het ligt natuurlijk aan wat de Europese Centrale Bank beslist, maar die lijkt dit ook nog wel even zo te willen houden. Als je geduldig je geld op een spaarrekening laat staan, loop je zelfs het risico dat je geld minder waard wordt in plaats van meer. Best pijnlijk als je bedenkt dat al dat beknibbelen om te sparen op deze manier voor niets is geweest.

“Ga beleggen!”… of niet

Je hoort het vaak: dan moet je gaan beleggen. Dat is niet per definitie of altijd de beste keuze, maar in mijn ogen zeker nu het overwegen waard. Daarom deel ik hier de drie meest gehoorde misvattingen onder millennials uit mijn praktijk als het gaat om beleggen of juist niet. Het helpt je om voor jezelf af te wegen of beleggen iets voor jou is.

1. Ik moet eerst heel veel spaargeld hebben

Vroeger was beleggen alleen weggelegd voor vermogens boven de € 100.000. Dat is al lang niet meer zo. Ook met een kleine portemonnee kan je tegenwoordig beginnen met beleggen. Je kunt bedragen vanaf € 1,- inleggen. Stel je voor dat je € 1,- per dag zou investeren in een beleggingspotje? Oftewel zo’n € 30,- per maand. Dat zijn 3 kopjes koffie per week waarop je zou kunnen besparen. De impact van het beleggen met kleine bedragen is groter dan je denkt. En hoe jonger je begint, hoe groter het effect.

2. Ik heb te weinig kennis

Veel millennials laten zich afschrikken door een gebrek aan kennis. Misschien ben je bang dat je meer moet weten over beleggen voordat je er aan begint. Natuurlijk is willen weten waar je aan begint in de basis een goed uitgangspunt, maar beleggen is ook mogelijk als je nog niet alle kennis hebt. Je kunt namelijk je geld laten beleggen. Bij een aanbieder zoals Doelbeleggen is bijvoorbeeld het enige wat je hoeft te doen een doel bepalen. Ze helpen je of het haalbaar is. Zo ja, dan beleggen ze er voor je naartoe. Je geld wordt dus voor jou belegd op een transparante manier. Je kunt online de waarde bijhouden. Zo kan je op een veilige en laagdrempelige manier toch gebruikmaken van de voordelen van beleggen.

3. Ik heb geen doel met mijn geld

Het maakt niet zoveel uit wat ik doe met mijn geld, want ik heb hier geen specifiek doel voor, dus kan ik het net zo goed op mijn spaarrekening laten staan.

Dit is wat ik in de praktijk regelmatig hoor. En het verbaast me eerlijk gezegd. Wat je jezelf misschien niet realiseert is dat geld helemaal niet gaat over geld. Als je je eigen levensgeluk belangrijk vindt dan is geld slechts een hulpmiddel om dromen te realiseren. Ik geloof dat je altijd (financiële) doelen hebt, maar je hier misschien niet altijd van bewust bent. Je doel achterhalen kan door jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen te stellen:

  • Wat vind ik het leukste om te doen?
  • Waar kom ik ’s morgens mijn bed voor uit?
  • Wat gaat me het meest aan het hart?
  • Met wie breng ik het liefste tijd door?

De antwoorden op dit soort vragen geven richting om te ontdekken wat je levensdoel is. En wanneer je weet wat je levensdoel is, dan is de volgende stap om hier je financiële doelen aan te koppelen:

  • Wil ik eerder stoppen met werken?
  • Of minder werken?
  • Vind ik het belangrijk dat mijn kinderen straks kunnen studeren?

Kortom: Hoeveel geld heb je nodig om jouw levensdoel te realiseren? En past beleggen bij het realiseren van dit doel of niet?

Dus laat je niet misleiden door bovenstaande drie veelgehoorde misvattingen over beleggen. Ik hoop dat het je helpt een afweging te maken wat het beste bij jou past. Daarnaast kan een financieel adviseur je natuurlijk helpen om jouw wensen te vertalen naar een passend financieel product. En je mag natuurlijk ook contact met mij opnemen als je vragen hebt over deze blog of je persoonlijke financiën.


Dit artikel is tot stand gekomen met input van Doelbeleggen.nl

Tags: De juiste keuze maken, Ken jezelf, Personal Finance
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Sparen doe je zo: beleggen of niet? 3 Misvattingen weerlegd'?