Sparen doe je zo: financieel fit in 5 stappen

Sparen doe je zo - in 5 stappen financieel fit - millennials - young professionals

Is jouw rekening aan het eind van de maand altijd leeg? Of zou een beetje meer geld welkom zijn? Stel jezelf dan nu de vraag: wil ik dit zo laten of wil ik er iets aan veranderen? Dat kan! Je bent namelijk niet de enige. Op Careerwise helpt Marlon millennials zoals jij met praktische tips over geld, inkomen, sparen en het opbouwen van je eigen vermogen.


Denk jij dat een hoog inkomen automatisch betekent dat je financieel fit bent? Dit is een veel gehoord misverstand. Er is meer voor nodig om nu en in de toekomst financieel fit te blijven. Ik geef je 5 stappen waarmee je financieel fit blijft door geld te besparen.

1. Maak een budgetplan

Een budgetplan is een overzicht van jouw inkomsten en uitgaven per maand en per jaar. Wanneer je wilt weten hoe je ervoor staat, dan is een budgetplan onmisbaar. Geef jij meer geld uit dan dat er binnenkomt? Een budgetplan geeft jou deze informatie.

2. Bespaar op je vaste lasten

In je budgetplan staan je maandelijkse uitgaven. Omdat je vaste lasten telkens terugkomen, is het ook het meest interessant om bij deze uitgaven te beginnen met besparen. Kijk naar goedkopere alternatieven. Kan je bijvoorbeeld die dure lening oversluiten? Dit bespaart je al snel honderden euro’s.

3. Werk met een weekbudget

Kom je er aan het einde van de maand achter dat je te veel geld hebt uitgegeven? Een weekbudget helpt je om vooruit te plannen. Bepaal wat je wekelijks wilt en kunt uitgeven aan boodschappen en pin dit of zet het op een aparte betaalrekening. Is het geld voor het einde van de week al op? Dan weet je dat je te veel hebt uitgegeven en kan je de week daarna iets veranderen.

4. Sparen of spenderen? Slaap er een nachtje over

Ben jij vaak impulsief als het om aankopen gaat? Spreek met jezelf af dat je er vaker een nachtje over slaapt voordat je de aankoop doet. Vaak zie je dat bepaalde behoeften ook weer snel verdwijnen. Als je aan elke impuls direct toegeeft en overgaat tot het aanschaffen van iets, dan loop je een groot risico dat je te veel geld uitgeeft.

5. Maak van sparen je prioriteit

Het eerste wat je doet als je salaris binnenkomt is een bedrag op je spaarrekening zetten. Je budgetplan geeft je informatie over de ruimte die je hebt om te sparen, dus als je alle voorgaande stappen goed uitvoert dan lukt het je om dit geld te laten staan.

Ik hoop dat bovenstaande vijf stappen jou financieel fitter maken. Deel je ervaringen met me via marlon@careerwise.nl.


Dit artikel is tot stand gekomen door input van leningen.nl

Tags: De juiste keuze maken, Finance, Ken jezelf, Oriënteren, Personal Finance, Persoonlijk Leiderschap, Persoonlijke effectiviteit
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Sparen doe je zo: financieel fit in 5 stappen'?