5 kwaliteiten van een topmanager

Heb jij de ambitie om het tot CEO te schoppen? Check dan snel even of jij wel aan de criteria voldoet. De New York Times interviewde onlangs 70 opiniemakers om te ontdekken wat de ‘X-factor’ van een echte leider is. Het resultaat: vijf voorspellers van een carrière als topmanager.

Het goede nieuws: de eigenschappen zijn niet genetisch bepaald. Het zijn kwaliteiten die je ontwikkelt op basis van ambitie, ervaring en discipline. Kortom, factoren die je zelf in de hand hebt.

1. Sherlock Holmes

‘CEO’s are not necessarily the smartest people in the room, but they are the best students.’ Een echte leider is van nature gefascineerd door de mensen en ontwikkelingen om hem heen. Hij stelt vragen: waarom gaan dingen zoals ze gaan en (hoe) kunnen we dat verbeteren? Door het continu stellen van vragen ontdekt hij nieuwe kansen en manieren om mensen te motiveren.

2. Door schade en schande…

‘The best predictor of behavior is past performance, and that’s why so many chief executives interview job candidates about how they dealt with failure in the past.’ Een echte leider overwint tegenslagen en pakt lastige situaties met zelfvertrouwen en daadkracht aan. Hij geeft niet de schuld aan externe omstandigheden, maar gaat uit van zijn eigen (on)macht en mogelijkheden.

3. Één voor allen, en allen voor één

‘The most effective executives are more than team players. They understand how teams work and how to get the most out of the group.’ Leiders hebben boven alles inzicht in de dynamica van een groep. Ze zien welke impact teamleden op elkaar hebben en hoe een groep optimaal kan functioneren.

4. Keep it simple stupid

‘Most senior executives want the same thing from people who present to them: be concise and get to the point.’ De taal van CEO’s is: bondig, eenvoudig en duidelijk. Geen lange PowerPoint-presentaties, maar snel ter zake komen.

5. Sprong in het diepe

‘Companies get into trouble when they get really complacent, when they settle in and say, ‘O.K., we’re doing O.K. now.’ Echte leiders zijn bereid om uit hun ‘comfort zone’ te stappen en risico’s te nemen. Ze zoeken naar nieuwe situaties en omstandigheden om te leren en groeien.

Natuurlijk zijn deze eigenschappen niet alleen van toepassing op CEO’s. Ook bij het selecteren van Management Trainees en Teammanagers wordt naar deze eigenschappen gekeken.

En, zie jij jezelf als een echte leider?
Kijk hier voor tips van topmanagers van Philips, Heineken en Ahold
.

Tags: Leiderschap, Loopbaan, Talent en passie
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '5 kwaliteiten van een topmanager'?