5 tips voor een betekenisvolle vakantie

Betekenisvolle vakantie - 5 tips voor een betekenisvolle vakantie- by Lucien Wanda - piles-of-garbage-by-the-shore-2827735

Je wilt gewoon even lekker weg. Je bent echt aan vakantie toe. Geen werkmailtjes, niet rennen voor de bus of uren in de file. Inpakken en gaan. Maar waar naar toe? Twee weken plat op het strand liggen? Is dat het? Millennials willen een betekenisvolle vakantie.

Wat is een betekenisvolle vakantie?

Reisorganisaties zien de vraag naar betekenisvolle vakanties toenemen, met name bij millennials. Op het strand liggen is leuk, maar niet het enige. De jonge generaties willen steeds vaker iets terug doen voor de wereld, het milieu, de lokale bevolking of bezig zijn met hun persoonlijke ontwikkeling. Een extra waardevolle vakantie, waarin je iets betekent voor de wereld, een ander of jezelf.

1. Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is de meest bekende vorm van betekenis toevoegen aan je vakantie. Ons teamlid Jochem vertrekt binnenkort naar Peru om kansarme mensen op te leiden tot horecamedewerkers. Een ander gaat naar de Dominicaanse Republiek om toiletgebouwen neer te zetten. Dit soort vrijwilligerswerk draait vaak om: mensen opleiden, gebouwen neerzetten of directe hulp aan mensen in nood. Je kan je hele vakantie vrijwilligerswerk doen, maar ook een deel. Bijvoorbeeld twee weken vrijwilligerswerk en één week vakantie. Neem je jouw laptop of andere waardevolle apparatuur mee voor het vrijwilligerswerk? Zorg er dan voor dat je laptop goed verzekerd is, je inboedelverzekering of reisverzekering is niet altijd dekkend in deze situatie.

2. Taal leren

Onze vakanties draaien de laatste tijd om het leren van de taal. Mijn partner en ik bereiden ons voor op het Cambridge English examen, en dus gaan we op vakantie naar Engeland. Via internet kan je veel in aanraking komen met de taal die je wilt leren, maar niets is beter dan echt in de taal te zijn. Je kan gewoon vakantie vieren, maar ondertussen zoek je wel steeds de taal op: door gesprekjes met mensen aan te knopen, bij mensen thuis te overnachten, en bordjes te lezen in musea. In een taal zijn werkt het beste als je jezelf afsluit van je moedertaal, dus even geen contact met thuis en het nieuws volgen in de taal die je wilt leren; dat laatste is sowieso een goede tip.

3. Themavakantie

Tijdens een themavakantie heb je de kans om je helemaal te verdiepen in een onderwerp. Houd je van fotografie, maar gun je jezelf nooit de tijd om je er in te verdiepen? Start je vakantie dan met een leuke workshop, bezoek een fototentoonstelling en verbeter direct je eigen vakantiefoto’s. Maak een wandeling en oefen met de verschillende perspectieven. Je kan van elke hobby of interesse wel een themavakantie maken: denk aan een vakantie waarin je allerlei kastelen bezoekt, verschillende wijngaarden met elkaar vergelijkt of je verdiept in de geschiedenis van een bepaalde regio.

Je kan een themareis met je eigen familie of groep vrienden doen en met elkaar het thema kiezen. Maar je kan je ook aansluiten bij een themareis, waarbij je de deelnemers niet van te voren kent. In veel van deze reizen staat je persoonlijke ontwikkeling centraal. Zeker weten een betekenisvolle vakantie waarin je veel over jezelf leert. Ideaal als je niet zo blij bent met je leven nu, als je nadenkt over een carrièreswitch of als je in jezelf wilt investeren.

4. Duurzaam reizen

Het is een gave uitdaging om zo duurzaam mogelijk te reizen: je wordt er ook gelijk creatief van. Mijn oom en tante stapten met drie kinderen op de fiets en eindigen zomaar in Venetië. Oke, dat doe ik hen niet na. Maar er zijn allerlei manieren: carpoolen, liften, lopen, met het ov, of op verschillende manieren je CO2-uitstoot compenseren. Kies voor een tent in plaats van een hotel of help een dagje ergens mee op een boerderij in ruil voor een overnachting. Zeker weten dat je op plekken komt waar je anders zo langs geraasd was.

5. Afgesloten van het digitale leven

Je wilt er met je vakantie lekker uit, maar je neemt je smartphone mee. Dat is eigenlijk heel tegenstrijdig. Want met je smartphone neem je ook je werkmail, WhatsApp, en je hele bereikbaarheid mee. Stel je voor: op vakantie zonder je telefoon. Ik denk dat je eerst een paar dagen ontwenningsverschijnselen hebt, en dan een heel helder hoofd krijgt. Dan ben je pas écht weg en er lekker uit. Want je ziet één app’je binnenkomen, en je brein is weer terug en aan het werk.

Er zijn alleen twee obstakels: mijn telefoon is ook mijn beste camera en ik wil, in geval van nood, toch wel een telefoon op zak hebben. Dus komende vakantie ga ik voor de vliegtuigstand, die ik er dus ook niet even af haal. En nee, ook niet om iets te googlen. Kan je niet zonder je telefoon? Verwijder dan in ieder geval je werkmail, WhatsApp en social media. Durf jij dat aan?


Dit artikel is tot stand gekomen met input van Financer.com.

Persoonlijk Leiderschap Reis header - Ankeren in een baai 2020 - young professional - persoonlijk opleidingsbudget
Persoonlijk Leiderschap betekent worden wie je bent en doen wat je écht wilt. Wat heb jij de wereld te brengen? Lees meer...
Tags: Millennials generatie Y, MVO, Oriënteren, Persoonlijke ontwikkeling
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '5 tips voor een betekenisvolle vakantie'?