fbpx

Iemand helpen doe je zo, volgens Dirk de Wachter

Psychiater Dirk de Wachter geluk maakbaarheid

De Vlaamse psychiater Dirk de Wachter is het zat, zegt hij tijdens zijn betoog op het Brainwash Festival. Hoewel het alsmaar beter gaat met ons stukje van de wereld, lijken steeds meer mensen psychische hulp of pillen nodig te hebben. Dat heeft dramatische gevolgen voor zijn persoonlijke leven: hij komt om in het werk!

Kunnen we het maken? Nou en of!

Alles is maakbaar tegenwoordig, of zo gedragen we ons tenminste. Vroeger was er een hemel na dit leven. Die hemel is afgeschaft, paste niet meer in de begroting ofzo. Nu willen we de hemel hier maken en we hebben het idee dat we dat allemaal zomaar kunnen regelen of zelfs kopen. Dirk stelt vast dat alles maar leuk, leuk, leuk moet zijn. Het lijkt wel alsof we helemaal niet meer met tegenslagen of verdrietige gebeurtenissen om kunnen gaan. Maar ook die dingen horen bij het leven want we kunnen gewoon niet altijd maar ongelooflijk, fantastisch gelukkig zijn.

Dirk de Wachter over ikkigheid

Dirk zegt dat liefde niet verschijnt in de fantastigheid van het leven. De liefde verschijnt juist als het wat moeilijk is. Dat zijn de momenten dat we behoefte hebben aan warmte en de nabijheid van anderen. Moeilijkheden brengen mensen bij elkaar, dan hebben we een luisterend oor nodig. Volgens Dirk ontstaat liefdevolheid in het menselijk tekort want juist verdriet geeft aanleiding tot liefde. Tegenwoordig denken we dat we het allemaal alleen moeten en kunnen doen. Onze maatschappij lijkt door te schieten in ikkigheid.

Plezier in doodgewone dingen

PRAAT! Praat met elkaar, dat is toch niet zo moeilijk? Dirk zou graag zien dat we minder via social media kletsen en meer face-to-face. Hij vindt zo’n smartphone hartstikke handig om af te spreken, maar leg dat ding vervolgens weg als je bij elkaar bent! Hij pleit ook voor meer plezier in de gewonigheid: Plezier in de gewone, doodgewone dagelijkse dingen. Bovendien zou het goed zijn als we meer kwetsbaarheid laten zien, zegt Dirk. Als we de kleine verdrietjes en ongelukkigheden met elkaar delen, kunnen we een beetje elkaars psychiater zijn.

Uiteraard kan Dirk de Wachter dit verhaal veel beter brengen dan ik. Mijn advies: Kijk dit FANTASTISCHE leuk, leuk, leuke filmpje van deze gepassioneerde psychiater met zijn GEWELDIG leuke woordkeuze en heerlijke Vlaamse tongval!

Tags: , , , , ,
Onderzoeksresultaten:
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Iemand helpen doe je zo, volgens Dirk de Wachter'?