De spanning is om te snijden. Ik kijk om me heen en zie de vastberaden blikken van de reizigers om me heen. Ik haal diep adem en bereid me voor op wat me zo dadelijk te wachten staat. De trein waarop ik en honderden andere forenzen staan te wachten, komt tien minuten later dan gepland op het spoor aan. Terwijl hij afremt, haast iedereen zich naar de deuren. Dan begint het pas écht spannend te worden. Het duwen en trekken begint, nog voordat iedereen die eruit moet, is uitgestapt. Als ik me er eenmaal doorheen heb geworsteld, scan ik de coupés op een zitplek. Langzaam word ik naar voren geduwd, het gangpad in. Daar sta ik het komende half uur met mijn medereizigers als sardientjes in blik te wachten tot iemand opstaat, om zich vervolgens de trein weer uit te vechten.
Niet veel goeds
Zo’n begin van je dag voorspelt natuurlijk niet veel goeds. Want als je eenmaal een plekje hebt bemachtigd, heb je nog altijd last van andere reizigers. Dat geldt zowel in het ov als voor reizen met de auto. Er zijn nu eenmaal gekken op de (spoor)weg. Met deze tips is dat forenzen voor jou straks geen probleem meer.
1. Claim je plekje
Je reis begint natuurlijk het meest comfortabel als je lekker kan zitten. Er zijn een aantal trucjes om aan een zitplek te komen, waar niet iedereen van af weet. Helemaal voor- en achterin de trein is meestal plek, omdat de meeste reizigers rond de roltrappen blijven hangen. Op een aantal stations wordt al aangegeven waar de trein begint en eindigt. Of stap in bij de eerste klas. Deze ingangen worden vaak overgeslagen, maar er staat nergens in de regels dat je hier niet mag instappen.
2. Kijk om je heen
Zelf ben ik snel reisziek, dus een boek lezen of scrollen op mijn telefoon zit er voor mij niet in. Tijdens de rit kijk ik daarom graag om me heen. Lekker mensen kijken of gesprekken afluisteren. Geen zin om dat geklets aan te horen? Zet dan een geluidswerende koptelefoon op. Daarnaast heb ik elke ochtend en avond een lichtpuntje om naar uit te kijken. De zonsopgang en zonsondergang zijn elke dag anders en altijd een cadeautje. Kijk eens vijf minuten op van je scherm en bewonder het uitzicht.
3. Train die breinspieren
Je kan er ook voor kiezen om lekker actief bezig te blijven. Om je hersenen te activeren of te trainen, kan je bijvoorbeeld een boek lezen. Als je in de auto zit gaat dit wat lastig, maar gelukkig bestaan er audioboeken en podcasts. Zin om wat actiever bezig te zijn? Maak een puzzel in de krant of leer een nieuwe taal. Duolingo is een gratis app, die je een leuke manier biedt om een taal te leren.
4. Elektrische fiets
Woon je niet al te ver van je werkplek af, maar is het net niet te fietsen? Schaf dan een elektrische fiets aan. Gezonder voor jou en het klimaat dan een auto of het ov, en sneller dan een fiets. Zo ontwijk je de file en hoef je niet opgepropt in een treincoupé te staan. Vaak vergoedt je werkgever de kosten van zo’n fiets, dus informeer hier zeker eens naar!
5. Zen op weg
Laatst zat er een typische zakenvrouw tegenover me. Na een aantal telefoontjes te hebben afgerond, met wat ik vermoed collega’s met vragen, zag ze er nogal verhit uit. Toen ze met een zucht haar mobiel op het tafeltje legde, viel mijn blik op de app die zich op dat moment opende. Ze haalde haar oortjes uit de knoop, sloot haar ogen en mediteerde de stress weg. Aangekomen op het eindstation, zweefde ze de trein uit. Zie het forenzen eens als me-time. Een vast moment op de dag om eens even helemaal tot jezelf te komen en om ongestoord je rust te pakken.
6. Speel spelletjes
Om van het forenzen helemaal een feestje te maken, zijn er ook spelletjes waarmee je jezelf kan vermaken. Test je mensenkennis en verzin een achtergrondverhaal over de man tegenover je, of speel bingo op de snelweg. Hoeveel rode auto’s zie je op de weg naar werk? Meer dan vijf verkeersovertredingen gespot? Bingo!
7. Trakteer jezelf
Schaf op het station een dampende kop koffie aan of stop tijdens je rit even bij een tankstation om jezelf bij te tanken. Op de terugweg kan je tijdens het wachten op de trein jezelf trakteren op iets lekkers, om te vieren dat je de dag hebt overleefd en om de treinrit terug door te komen. Doe dit alleen niet te vaak en kies voor iets wat niet te erg stinkt (lees: een patatje oorlog) zodat je de andere forenzen niet lastigvalt.
8. Accepteer vertraging
Zit je vast in de file of rijdt jouw trein opeens niet meer? Stressen of boos worden heeft dan geen enkele zin. Je zit nu eenmaal vast en je kan niet over die opstopping heen vliegen, hoe graag je dat ook wilt. En die treinen gaan echt niet opeens wél rijden als jij flipt. Dus: accepteer dat je er niets aan kan doen en haal een keer diep adem. Je komt er uiteindelijk toch wel.
Dit artikel is tot stand gekomen met input van 12GOBIKING.