Gelukkig op mijn werk, hoe word ik dat?

Een paar maanden geleden besloot ik te stoppen met mijn masteropleidingen. Ik deed dat om één reden: ik wil weer plezier hebben in de dingen die ik doe. Ik vond dat niet langer in mijn studie, dus ben ik op zoek naar werk. Maar dan wil ik natuurlijk wel gelukkig op mijn werk worden. Daarom las ik Een 10 voor werkgeluk in vier stappen van Hanneke Dijkman.

Hanneke nodigt je uit om haar vier stappen uit te proberen en te ontdekken of ze jouw werkgeluk vergroten. Deze stappen zijn weer opgebouwd in korte stukjes met oefeningen en tips.

1. Anderen en jezelf gelukkig maken

Ja, wat is het nou? Moet je nou jezelf op één zetten of juist niet? Ja en nee zegt Hanneke: de gelukkigste momenten zijn de momenten waarop je een ander gelukkig maakt. Maar, in het vliegtuig zet je eerst je eigen zuurstofmasker op: zodat je zelf lucht hebt én anderen zo snel mogelijk kunt helpen.

2. Ontdek je kracht en kwetsbaarheid

Toen ik onlangs tijdens een training op zoek ging naar mijn talent is mij een zin bijgebleven: jouw talent is voor jou vanzelfsprekend. Daarom is het zo leuk om dit ook van Hanneke te horen: wat jij gewoon vindt maakt jou bijzonder. Een leuke tip die ze daarbij meegeeft is om anderen te vragen welke krachten zij in jou zien.

3. Leer bewust en leer speels

Eigenlijk ben je de hele dag door aan het leren. Als je feedback van iemand krijgt na je presentatie, als je ergens een beetje verkeerd op reageert, maar ook na een vergadering als je nieuwe dingen hebt gehoord of hebt gezegd. Als je hier zo nu en dan eens bij stilstaat word je je hier meer bewust van. Een leuke en vooral onderschatte manier volgens Hanneke is reflecteren. Het kan altijd, overal en het is nog gratis ook. Dus sta bijvoorbeeld na een vergadering eens stil bij wat je geleerd hebt.

4. Stel doelen en geniet je hier en nu?

Natuurlijk stel ik doelen, maar het is niet zo dat ik morgen een carrièredoel heb bedacht en daar dan niet meer van afwijk. Gelukkig heeft Hanneke ook 10 kleine tips als je andere dingen wilt doen op je werk of ander werk wilt zoeken. Zoals: kijk op LinkedIn welke mensen een voorbeeld voor je kunnen zijn, of vertel één persoon je droom.

Geluk zit ‘m (ook) in de kleine dingen

Om heel eerlijk te zijn ben ik nooit echt goed in stappenplannen volgen. Ook ga ik niet gauw een uur zitten om me te bedenken hoe ik me bij bepaalde handelingen of acties voel. Dus word ik blij van de kleine oefeningetjes van 1 minuut die Hanneke tussendoor in haar boek geeft. Een makkelijk voorbeeld: Observeer je werk en werkplek: in welke voorwerpen of momenten kan je vreugde ontdekken? Zo leer je ook de kleine dingen waarderen: een fijne bureaustoel, goede koffie en leuke collega’s.

Werkgeluk betekent ook ‘niet werken’

Ik ben geen persoon om me volop te storten op mindfulness of meditatie. Maar tijdens mijn zoektocht naar een baan ben ik momenteel zo’n zes dagen per week aan het werk op werkervaringsplekken, dagelijks uren onderweg en zoek ik in de late uurtjes naar vacatures. Daarom kwam de uitspraak: Werkgeluk betekent ook ruimte nemen om niet te werken ook wel binnen. Soms even niets kan er dus ook voor zorgen dat ik gelukkig op mijn werk word. Bedankt Hanneke!

Tags: Droombaan, Loopbaan, Werkplezier, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Gelukkig op mijn werk, hoe word ik dat?'?