Houd je vakantiegevoel vast – over ontspannen en opladen op je werk

Houd je vakantiegevoel vast

De stilte werd zo nu en dan alleen verbroken door een kreet van een zeemeeuw. Heerlijk genieten van de zomer aan zee.

Houd je vakantiegevoel vast nu het weer druk wordt

Vakantie, ik kan er geen genoeg van krijgen. Die enorme ontspanning, dat maakt vakantie zalig. Zelfs als je niet weg bent, maar even een lekkere relaxdag hebt, dan kan je het al ervaren. Ontspannen en opladen. Maar hoe houd je dat vakantiegevoel vast? Je bent namelijk altijd druk in de weer met van alles. Om goed met stress om te gaan, is het belangrijk om af en toe bij te tanken. Nu de zomer voorbij is, vraag je je af: hoe doe ik dat nou, nu de drukte weer in volle gang is?

Zelfs een telefoon moet de batterij opladen om goed te kunnen functioneren. Jij ook.

Na twee weken alweer aan vakantie toe

Je work-life balans verbeteren, lukt de meeste young professionals één tot twee weken na je vakantie. Dan is alles weer bij het oude en verzucht je: ik ben wel weer aan vakantie toe.

Houd je vakantiegevoel vast

De sleutel tot veel kunnen geven op je werk is ervoor te zorgen dat jij voldoende energie hebt om te geven. Dat lukt je wanneer je regelmatig oplaadt. Want alleen als je jezelf goed voelt en opgeladen, heb je voldoende energie om te delen met anderen.

Jezelf opladen doe je zo:

1. Ontspan regelmatig

Dat kan een vakantie zijn, een weekendje weg maar ook door een lekkere wandeling of een dagje sauna. Even niet met werk bezig zijn en wel ontspannen. Misschien verkeer je op dit moment niet in de financiële positie voor een vakantie of weekendje weg? Wat denk je in dat geval van een weekendje leeg? Lekker thuis zijn, zonder afspraken, en geen geplande bezoekjes of moeten schoonmaken. Heerlijk opladen in je eigen omgeving.

Een weekend leeg: niets in je agenda, niets moet en alles kan!

2. Plan korte pauzes in

Zorg dat je regelmatig korte pauzes neemt als je aan het werk bent. Werk in principe niet langer dan 60 tot 90 minuten achter elkaar, en neem dan zeker 5 minuten pauze. Werk je vaak kortere perioden aan een stuk? Neem dan sneller een pauze, en maak deze korter. Sta op van je bureau, wandel even naar een ander kantoor en je komt terug met een vers perspectief.

3. Doe of plan leuke activiteiten in

Wat een vakantie deels zo leuk maakt, is dat je bijna de hele dag bezig bent met activiteiten die je leuk vindt. Of je nu een boek leest, een berg beklimt of Thais leert koken, zolang je er maar van geniet. Maak een lijst van activiteiten waar jij blij van wordt, die jou energie geven of volledig laten ontspannen. Plan vervolgens bewust een aantal van die activiteiten in je agenda in. Kom je nooit toe aan het lezen van je boek, terwijl je dat wel heel fijn vindt? Plan een paar lege uren in en houd die vrij in je agenda. Zorg dat je ruimte houdt voor die activiteiten die jou het vakantiegevoel geven.

Verbeter je work-life balans

Het allerbeste lukt het jou om je vakantie gevoel vast te houden wanneer je ook echt zorgt voor een verbeterde work-life balans. Werken op een manier die goed voelt voor jou.

  • Niet langer blijven omdat je nog even wat wilt afmaken, maar op tijd naar huis.
  • Niet ‘s avonds nog even je laptop openen om dat ene mailtje te beantwoorden (want we weten allemaal dat jij het niet bij dat ene mailtje houdt), maar ga in plaats daarvan bijvoorbeeld gezellig met je partner bijpraten.

Doe het de komende tijd eens anders! Zorg dat je blijvend je work-life balans verbetert met behulp van bovenstaande tips.

Tags: Balans, Stress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Houd je vakantiegevoel vast – over ontspannen en opladen op je werk'?