Gelukkig zijn: creëer je eigen levensgeluk

gelukkig

Gelukkig zijn, wie wil het niet? Veel millennials zijn op op zoek naar geluk. Maar waar vind je het?

De gelukkige jij

Geluk staat aan de basis van je bestaan, het is eigenlijk je fabrieksinstelling. Je wordt geboren en bent zoals je bent. Je kijkt rond, ontdekt en geniet. Als baby huil je wanneer je honger hebt of aandacht wilt. Als je eten op is of je die knuffel gekregen hebt, zijn je basisbehoeften vervuld en is alles weer goed. Je tranen zijn verdwenen en vergeten. Als baby geniet je en ben je gelukkig want er bestaat niets anders dan leven in het moment (kijk voor de grap eens naar een baby of peuter). Je hebt niet veel nodig want je bent lekker aan het leven en gewoon op ontdekkingsreis. Jij bent jij, en dat is helemaal goed zoals het is.

Aanpassen

Als je ouder wordt leer je wat wel en niet mag. Je leert wie en wat je bent. Jij en alle voorwerpen om je heen krijgen een naam. Vervolgens leer je wat wel en niet wordt geaccepteerd in de maatschappij. Je leert hoe je je aanpast want de wereld heeft niet altijd het beste met je voor. Je leert dat je sterker, slimmer en beter moet zijn. De pure jij wordt bedekt met illusies en sociale druk. Welkom prestatiedruk! Op een gegeven moment denk je dat je heel wat moeten kunnen, weten en zijn.

Baas over eigen brein

Je brein en gedachten houden ervan om zich te focussen op alles wat nog mist. Want dan is het leven pas goed. Deze focus belemmert je geluk. Eigenlijk ben je nooit op onze gewenste bestemming. je ego wil altijd meer. Daarmee stroken je verwachting niet met de werkelijkheid. Helaas kun je je ego niet helemaal uitschakelen, die is er nu eenmaal. Wel kun je hem herkennen en vriendelijk Nee, dank je wel zeggen. Daarnaast zijn we in staat om ons brein opdrachten te geven. Je kan je brein vertellen waar het op moet focussen. De focus moet liggen op wat je gelukkig maakt. Pas dan krijgt je natuurlijke status van zijn weer ruimte.

Wat maakt mij gelukkig?

Een makkelijke manier om meer geluk te ervaren is het verzamelen van geluksmomenten. Van deze momenten kan je een gelukslijstje maken. Beelden werken nog beter! Maak een foto van iets wat je een gelukkig gevoel geeft en zet dit in een apart album in je telefoon. Voel bij jezelf aan en bedenk: wat maakt mij gelukkig? Waar word ik blij van? Waar geniet ik van? Je hoeft niet ver te zoeken naar geluk, in principe ben je dit en is het altijd dichtbij.

Geluk doorgeven

Veel bedrijven hebben inmiddels ook in de smiezen dat het helpt om geluksmomentjes uit te delen. Zo krijg je van Bol.com een kortingscode op je verjaardag en krijgen klanten van HEMA zorgverzekering op onverwachte momenten een klein cadeautje om je van je dag te laten genieten als het even tegenzit. Daar word je toch blij van?

En nu aan de slag!

Maak je eigen gelukslijstje. Pak een pen en papier en maak de volgende zin af: Ik word gelukkig als …

Dit kan alles zijn, groot of klein. Dat maakt niet uit. Vaak zie je dat de meeste geluksmomenten klein zijn. Voor mij is het bijvoorbeeld de zon op mijn gezicht, een goede kop koffie, met mijn blote voeten in het gras lopen of muziek maken en luisteren. Vergeet niet om ook mooie foto’s te maken van je geluksmomenten. Want wist je dat het noteren en fotograferen op zichzelf al een groot geluksmoment is? Probeer het maar, ze brengen dankbaarheid en geven je gelijk meer levensenergie en plezier!

Waar word jij gelukkig van? We horen of zien het graag!


Dit artikel is tot stand gekomen met input van HEMA zorgverzekering.

Tags: Drijfveren, Geluk, Ken jezelf, Persoonlijke effectiviteit, Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Gelukkig zijn: creëer je eigen levensgeluk'?