Storende collega’s: Of je dit nú even wilt doen…

Prioriteiten - Storende collega's Of je dit nú even wilt doen... - by Daria Shevtsova - man-wearing-black-eye-mask-1237611 (1)

Denk je dat je eindelijk je prioriteiten onder controle hebt, staat je collega naast je: Of je dat nu even kunt doen, spoed! Ben je net lekker bezig met een belangrijk stuk, ontvang je een e-mail van een klant: Of je nu even kunt bellen, zij wil iets met je bespreken?

Nu even niet

Je kan ontzettend veel werk verzetten. Je bent niet te beroerd om even flink de schouders eronder te zetten en je werkt graag door. Maar wanneer er teveel onverwachte zaken tussendoor komen, dreigt het mis te gaan met je eigen prioriteiten. Toch hoeft dat niet het geval te zijn. Je kan in je agenda tijd inplannen voor onverwachte zaken, maar de kans dat je die tijd echt vrij houdt, is klein. Wat beter werkt, is om jezelf één vraag te stellen op het moment dat je gevraagd wordt om een nieuwe klus te beginnen. Stel jezelf die ene belangrijke vraag en wordt direct productiever, effectiever en minder gestrest.

Stel jezelf slechts één vraag

De vraag: Moet ik dit nu doen? En je stelt deze vraag niet één keer aan jezelf maar vijf keer. Pas wanneer je antwoord vijf keer ja is, begin je aan de klus. Anders, is het voor iemand anders, maar niet voor jou!

1. Vervang moeten door willen

MOET ik dit nu doen? Moet je dit inderdaad doen of is er geen verplichting? Moeten werkt enorm dwingend, en alleen daardoor verhoogt het je stressniveau al. We denken vaak dat er meer moet, dan daadwerkelijk het geval is.

2. Ben jij de aangewezen persoon?

Moet IK dit nu doen? Ben jij echt degene die zich hier mee bezig gaat houden? Of is er iemand anders meer geschikt? Wanneer je een harde werker bent, krijg je ook vaak klussen die iemand anders ook kan doen. Je krijgt ze omdat jij snel werkt en dus snel aan de slag gaat. Als je te veel werk hebt, is dat een indicatie dat je het niet goed doet. Je doet teveel zelf. Delegeren, automatiseren of simpelweg stoppen zijn de oplossingen. Begin met vragen of JIJ dit echt moet doen?

3. Dit of iets anders

Moet ik DIT nu doen? Dat wat er aan je gevraagd wordt, moet je dat echt oppakken? Soms worden dingen aan je gevraagd die niet relevant zijn. Soms worden dingen te complex gemaakt. Soms wil iemand iets, wat niet echt nodig is, of ook anders en simpelweg makkelijker en sneller kan. Dus vraag jezelf bij iedere nieuwe taak goed af, moet ik dit doen of begin ik beter aan iets anders?

4. Neem de controle terug

Moet ik dit NU doen? Vraag aan iemand wanneer iets af moet en het antwoord is gisteren. Vraag of het ook overmorgen kan en het antwoord is ja. Komt dat voor jezelf uit? Is het voor de ander echt zo urgent? Neem de controle terug en bepaal aan de hand van jouw agenda, wanneer er een geschikt moment is om hier mee aan de slag te gaan.

5. Doen of laten?

Moet ik dit nu DOEN? Bepaal of je echt iets moet doen, of dat er misschien wel helemaal geen actie vereist is. Denk bijvoorbeeld aan een cc van een e-mail die jij ontvangt. Die is niet aan jou gericht, en deze is puur ter informatie. Jij hoeft hier niets mee te doen. Sommige acties verdwijnen door het verloop van de tijd. Vraag jezelf af of dit echt iets is wat je moet doen, of is het prima om dit ter kennisgeving aan te nemen?

Prioriteiten stellen

Door het keer op keer stellen van deze vraag, ga jij jouw prioriteiten beter in beeld krijgen. Er wordt vaak gedacht dat iemand die altijd klaar staat en altijd direct actie onderneemt, de meest klantvriendelijke persoon is of de beste collega. Het tegendeel is waar. Want als jij altijd iedereen direct helpt, kom je niet aan je eigen werk toe. Op een gegeven moment moet je mensen teleurstellen, in ieder geval jezelf. Met deze prioriteitenvraag neem je de controle terug, waardoor je in je kracht staat.

Generatie Zekerheid

Millennials en Generatie Z staan bekend om hun korte spanningsboog en om hun jobhoppen. Maar hoe zorg je ervoor dat jong talent zich langer aan je organisatie verbindt én dat hun volle potentieel tot z’n recht komt? Kortom: hoe word én blijf je als werkgever aantrekkelijk voor jong talent zodat juist zij jouw ambassadeurs worden in deze krappe arbeidsmarkt.

Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024

In deze whitepaper delen we de resultaten van de 6e editie van het landelijke Young Professional Onderzoek waar jij samen met jouw organisatie mee aan de slag kan. 

Tags: Ambitie en succes, De juiste keuze maken, Drijfveren, Persoonlijk Leiderschap, Persoonlijke effectiviteit
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals:

Download gratis:

Ontdek wat 1300 young professionals echt willen op de werkvloer:

Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Storende collega's: Of je dit nú even wilt doen... | Careerwise'?