Wat betekent succes voor jou?

RalphWaldoEmersonQuoteUit het Young Professional Onderzoek blijkt dat maar liefst 85 procent van de young professionals succes voor zichzelf definieert als gelukkig zijn. Ik kom vaak Young Professionals tegen die enorm succesvol zijn in hun werk. Ze worden goed beoordeeld, krijgen veel waardering en leveren prima prestaties, maar voelen zich uiteindelijk weinig gelukkig. Werkgeluk is dus niet per definitie gekoppeld aan het behalen van succes. Wat betekent succes voor jou?

Wat is succes?

Ralph Waldo Emerson was een van de meest invloedrijke denkers van de Verenigde Staten uit de negentiende eeuw. Hij omschrijft succes zo:

Succes is vaak lachen. Succes is gewaardeerd worden door kinderen en wijze mensen. Succes is iets doen met eerlijke feedback en succes is rustig blijven bij destructieve kritiek. Succes is in staat zijn eigen schoonheid te zien en te ervaren, en het goede te zien in andere mensen. Succesvol geleefd hebben betekent de wereld verlaten, wetende dat hij een beetje beter is geworden omdat jij geleefd hebt.

Verslaafd aan geluk

De continue zucht en zoektocht naar geluk kun je vergelijken met een verslaving. Zodra je je doel of resultaat hebt bereikt, voel je je even gelukkig. Na een paar dagen, soms al na een paar uur begint het onrustige gevoel weer te knagen. Voor je het weet is het geluksgevoel weg en ga je weer op zoek naar iets nieuws, beters, groters of mooiers. Meer geld, een betere baan, een leukere partner. Allemaal in de hoop op meer geluk. Echt duurzaam geluk vind je hier niet mee.

Nooit genoeg

Een verslaving wordt vaak van kwaad tot erger. Net als bij drugs, alcohol of sigaretten heb je steeds meer nodig om je goed te voelen. Ik zie veel Young Professionals terechtkomen in een vicieuze cirkel van meer, beter, sneller en mooier. Hierdoor vraag je steeds meer van jezelf en je omgeving. De verwachtingen worden alleen maar groter. Het gevolg? Meer stress, vermoeidheid, burn-out en minder voldoening en geluk.

De hele maatschappij verslaafd

Psychiater Dirk de Wachter schrijft in zijn boek Borderline Times dat de maatschappij van nu verslaafd lijkt te zijn aan geluk. Geluk lijkt te koop in wellnesscentra, in pretparken, in chique restaurants. Als definitie voor geluk worden termen als excelleren, presteren, fantastisch, kicks en de lat hoog leggen gebruikt. Gewoon tevreden past niet meer bij het woord geluk. De Wachter stelt dat door de oververhitte economie de verslaving aan succes en geluk is ontstaan. Toegeven dat je je niet gelukkig voelt is moeilijk. Je stopt het dan liever weg en doet alsof het fantastisch gaat. Volgens mij hebben young professionals hier in het bijzonder last van. Daarvoor heb ik drie verklaringen.

1. Hoe meer hoe beter

Als onderdeel van generatie Y ben je waarschijnlijk opgevoed door ouders die je graag wilden ‘verwennen’. Boodschap? Doe vooral waar je gelukkig van wordt. Het klinkt paradoxaal, maar dit verwend zijn kan als een last voelen. Je koppelt dit aan het ‘moeten zorgen voor een perfect leven’. Dit perfecte leven wordt geassocieerd met bezit, inkomen en aanzien. Hoe meer, hoe beter lijkt het wel en daar gaan veel young professional onder gebukt (Wijnants, 2009).

2. Keuzestress

Je bent opgegroeid in een tijd van steeds meer keuzevrijheid en keuzemogelijkheden. Je bent verantwoordelijk voor het maken van de juiste keuzes en daarmee voor je eigen geluk. Dit kan een gevoel van stress veroorzaken. Keuzevrijheid heeft nóg een prijs: je voelt je minder verbonden met elkaar. Het maken van de juiste keuze wordt steeds meer een individuele aangelegenheid. Minder verbinding leidt eerder tot eenzaamheid en depressie dan tot geluk.

3. Waar word ik echt gelukkig van

Maslow-PiramideEen derde verklaring leid ik af uit de behoeftepiramide van Maslow. Vaak is aan de eerste basisbehoeften voldaan: eten, veiligheid, sociaal contact en waardering. Daarna volgt de vraag: wat is de zin van het leven, hoe kan ik een betekenisvolle bijdrage leveren en waar word ik nu echt gelukkig van?

Geluksverslaafd: hoe kom ik ervan af?

Om van je geluksverslaving af te komen, moet je accepteren dat uiterlijk succes niet hetzelfde is als innerlijk geluk. Duurzaam geluk is in jezelf te vinden, niet buiten jezelf. In de volgende blogs leer ik je daar meer over.

Tags: Ambitie en succes, De juiste keuze maken, Drijfveren, Ken jezelf, Werkplezier, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Wat betekent succes voor jou?'?