Jouw work-life balance behouden in je nieuwe baan

work-life balance behouden

Wat maakt jou ongelukkig in je werk? Het zou best wel eens je work-life balance kunnen zijn. En  je bent niet de enige. Veel millennials die ik coach geven aan dat ze hun werktijd en vrije tijd maar moeilijk kunnen managen. Ik raad ze aan om het om te draaien: in plaats van kijken naar hoe ze alles georganiseerd krijgen te kijken naar hoe hun ideale work-life balance eruti ziet en aan de hand daarvan een baan te kiezen. Met deze drie vragen kun jij jouw work-life balance behouden in jouw nieuwe baan.

1. Welke werkgever past bij jou?

Welke werkgever past bij jou? Wie mag er blij zijn dat je bij hem of haar solliciteert? Vaak denken we bij een sollicitatie nog in termen van: oh, ik hoop maar dat ze mij zien zitten! Draai het eens om. Je moet hopen dat jij hén ziet zitten! Zo’n werkgever ziet er op papier misschien heel goed uit, maar hoe is het echt? Om zeker te weten dat jouw wensen voor jouw verbeterde of goede work-life balance behouden blijven in je nieuwe baan zijn de volgende zaken belangrijk:

  • Vraag om een rondleiding op de afdeling waar je komt te zitten, zodat je een indruk krijgt van de aankleding, de sfeer, de collegialiteit en zelfs de cultuur.
  • Probeer altijd een medewerker te spreken die daar werkt en vraag hem of haar naar zijn of haar ervaringen op het gebied van jouw belangrijke punten.
  • Bekijk het kantoor eens om 17.00, 18.00 en 19.00 uur. Welke mensen zijn nog aanwezig? Is het gebruikelijk om lang door te werken of niet?

2. Wat zijn jouw prioriteiten?

Als je hebt bepaald waar jouw ideale werkgever aan moet voldoen zodat je jouw gewenste work-life balance kan behouden, heb je een idee van waar je graag zou willen werken. Het punt met een ideaal plaatje is dat de werkelijkheid soms lastig te vinden is. Helemaal als jij veel dingen graag zou willen, zoals bijvoorbeeld een goed salaris, veel flexibiliteit en een mogelijkheden tot promotie naast een 32-urige werkweek. Het is absoluut mogelijk, maar de banen liggen dan niet per se direct voor het oprapen.

Wees daarom realistisch. Schrijf op wat je in een ideaal plaatje allemaal zou willen en stel dan jouw prioriteiten op basis van wat jij het meest belangrijk vindt. Is flexibiliteit en zelf je dag indelen het allerbelangrijkst? Overweeg dan misschien om te gaan ondernemen. Wil jij graag carrière maken en vind je een goed salaris belangrijk en heb je een gezin? Overweeg hulp in te schakelen bij het halen of brengen van je kinderen.

Wil jij weinig tot niet werken en dus veel vrij maar toch veel verdienen? Dan is wellicht –op de korte termijn- de lotto je beste optie. Alles is mogelijk maar niet direct. Wil je dit als je een langlopende carrière achter de rug hebt, dan is het mogelijk eerder bereikbaar. Hoe jij stappen zet die ervoor zorgen dat ook die droom haalbaar wordt, zie je in het volgende punt.

3. Wat is je stappenplan?

Heb jij een aantal mooie work-life balance doelstellingen voor jezelf gesteld en weet je wat je echt graag wilt in je werk? Dan is dat geweldig. Mogelijk is jouw huidige baan of situatie nog ver verwijderd van waar je uiteindelijk wilt staan. Als dat zo is, denk dan eens aan een stappenplan.

Stel dat je op dit moment geen baan hebt, maar wel veel administratieve werkervaring. Jouw droom is veel flexibiliteit, het zelf indelen van je uren in jouw dagen en veel vrijheid. Je weet ook wat je graag zou willen doen: je wilt een trainingscentrum waar mensen kunnen werken aan hun eigen persoonlijke ontwikkeling. Je hebt alleen geen achtergrond in trainen en je hebt ook niet de financiën om dit direct op te starten, maar het is wel jouw droom en met deze punten wordt jouw work-life balance optimaal. Maak dan een stappenplan, en denk bijvoorbeeld aan het nemen van de volgende stappen:

Stappenplan richting jouw work-life balance

  • Een part-time baan vinden in een administratieve functie, zodat in ieder geval financiële vrijheid ontstaat. Je wil part-time gaan werken om daarnaast ook te werken aan je droom: jouw trainingscentrum.
  • Een baan vinden in de administratie van een trainingscentrum. Vanwege jouw ervaring in administratie is dit makkelijk te realiseren.
  • Een andere baan vinden binnen een trainingscentrum zodat je relevante ervaring op doet. Vanwege jouw ervaring in het centrum heb je vertrouwen gewonnen en weten mensen wat ze aan je hebben.
  • Met behulp van geldschieters jouw eigen trainingscentrum starten.

Je uiteindelijke droombaan

Kortom: denk bij het zoeken naar jouw nieuwe baan aan de door jou gewenste work-life balance. Zorg dat je jouw prioriteiten op een rijtje hebt en ga daarmee op zoek naar die nieuwe baan. Is de situatie waar je nu staat nog te ver verwijderd van waar je wilt zijn? Werk dan met het stappenplan: stappen naar jouw uiteindelijke droombaan.

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Tags: Droombaan, Ken jezelf, Loopbaan, Persoonlijke effectiviteit, Scoor die baan, Werkplezier
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Jouw work-life balance behouden in je nieuwe baan'?