Zo houd je de regie over je eigen loopbaan

Organisaties verwachten dat jij de regie houdt over je eigen loopbaan. De meeste leidinggevenden vinden het prettig als jij zelf aangeeft in welke richting je je wilt ontwikkelen en wat je hierbij concreet van de organisatie nodig hebt. Daarom is het handig om te weten hoe jij je carrièrewensen kenbaar kunt maken. Als je dit goed aanpakt, heb je een goede kans dat ook jouw leidinggevende hier positief op reageert. Er blijken vaak meer mogelijkheden om je werk leuker te maken dan je denkt.

5 vragen om over na te denken:

  1. Voor welke uitdagingen staat jouw organisatie/afdeling?
  2. Voor welke uitdaging kun en wil jij iets waardevols betekenen?
  3. Welke kwaliteiten zet jij daarvoor in?
  4. Hoe zet je die kwaliteiten goed in en voeg je waarde toe?
  5. Wat is jouw belofte voor het resultaat dat je kunt leveren?

Zet jouw antwoorden, voorafgaand aan een (beoordelings)gesprek met je leidinggevende, kort en bondig op papier. Zo ga je met een duidelijk doel voor ogen het gesprek in en kun jij je wensen kenbaar maken.

Welke middelen heb je nodig?

Denk goed na over wat je nodig hebt aan begeleiding, kennis of training om je gewenste interne loopbaanstap tot een succes te maken. Kom zelf met minstens twee praktische voorstellen hiervoor. Hiermee laat je zien dat je het heft in eigen handen neemt en zadel je je leidinggevende niet op met het feit dat jij het niet (meer) naar je zin hebt. Uiteraard heeft je werkgever een taak in het bieden van aantrekkelijk werk, maar in mijn ogen is je eigen rol hierin nog belangrijker. Openheid over je wensen, het goed neerzetten van je kwaliteiten en het proactief aandragen van ideeën zijn van essentieel belang.

Ja, maar…

Ik hoor je denken: “Ja maar wat als mijn leidinggevende negatief reageert?” Die kans is er. Dan kun je twee dingen doen:

  • Je blijft doen wat je altijd deed en je leidinggevende weet hooguit dat je het niet meer naar je zin hebt. Hij of zij doet er wel of niet iets mee.
  • Je besluit dat je je binnen deze organisatie niet kunt ontwikkelen maar dat je die behoefte wel hebt! Als je je eigen sterke kanten, toegevoegde waarde en onderscheidend vermogen goed in kaart hebt gebracht, kun je dit gebruiken voor het vinden van nieuwe mogelijkheden buiten de organisatie.

Succes!

Persoonlijk Leiderschap Reis header - Ankeren in een baai 2020 - young professional - persoonlijk opleidingsbudget
Persoonlijk Leiderschap betekent worden wie je bent en doen wat je écht wilt. Wat heb jij de wereld te brengen? Lees meer...
Tags: Loopbaan, Werkplezier
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Zo houd je de regie over je eigen loopbaan'?