Tips om in de zomer professioneel gekleed te gaan

zomerkleren naar werk - pexels-andrea-piacquadio-3772506

Het is zomer, eindelijk!! Jij vraagt je misschien wel af hoe je professioneel gekleed naar je werk blijft gaan, zonder te smelten van de hitte. Hoe zorg je dat je representatief en professioneel gekleed in de zomer blijft op een manier waar jij je prettig bij voelt? Ik zet een aantal tips voor je op een rijtje:

Zo ga je professioneel gekleed in de zomer:

 • Voor vrouwen is er veel keus qua verschillende modellen wijder vallende broeken gecombineerd met een leuke top, broekpakken van linnen of katoen, rokken met een leuke blouse met korte mouwen, jurken met een kort mouwtje. Het is handig om voor jezelf te bedenken of je outfit past bij je doel en gelegenheid van de dag. Draag je een rok of jurkje en daarmee blote benen, zorg dan dat de bovenkant niet teveel afleidt door een diep decolleté.
 • Voor mannen is er ook genoeg om te dragen bij zomerse temperaturen, denk aan een dunne jeans met wat linnen erin, dat voelt meteen minder zwaar qua materiaal en het draagt lekker. Of een chinobroek, een net shirt, polo of overhemd met opgerolde mouwen. Kies vooral in de zomer voor wat meer kleur dan je misschien gewend bent. Draag schoenen in een lichte kleur of mooie gympen. Dit kan je dragen met blote voeten, maar dan loop je risico op zweetvoeten, dus denk ook eens aan onzichtbare sokjes (footies).
 • Werk je in een functie waarbij je echt een pak moet dragen? Kies dan voor lichte kleuren. Tussen de afspraken door trek je uiteraard je jasje uit. Mocht je toch het gevoel hebben dat je teveel zweet, neem dan een extra overhemd of shirt mee, zodat je halverwege de dag kan omwisselen.
 • Bedenk vooraf welke afspraken je op een dag hebt en hoe je hiervoor gekleed wil/moet zijn. Een belangrijke klant vraagt een andere outfit dan een dag zonder afspraken.
 • Bedenk hoe je wil overkomen en of je kleding jouw doel en persoonlijkheid voldoende ondersteunt en versterkt.
 • Zorg voor extra aandacht voor je verzorging tijdens warme dagen, zoals een goede (niet overheersende) deodorant en een extra opfrismoment tussen afspraken door.
 • In veel kantoorpanden staat de airco vol aan tijdens warme dagen, dat maakt het makkelijk om professioneel gekleed in de zomer te zijn. Hierdoor is zomerse kleding op kantoor niet altijd nodig, omdat het te fris is. Je kan ervoor kiezen om die korte broek wel van en naar kantoor aan te trekken, maar op het werk te verwisselen voor zakelijke representatieve kleding. Of neem bijvoorbeeld een bijpassend vestje of jasje mee voor bij je zomerse jurk.
 • Is jouw werkomgeving niet toegerust met een goede airco? Kies dan kleding van lichte stoffen en van natuurlijke materialen zoals linnen, zijde of katoen. Probeer synthetische stoffen zoals polyester en viscose te vermijden, hierin zweet je meer.
 • Wijdvallende kleding beweegt meer en zit daardoor minder warm en zweterig en zorgt ervoor dat als je zweet, dit minder snel in je kleding trekt.
 • Op donkere kleuren of prints zie je eventuele zweetplekken minder snel.
 • Afhankelijk van in welke sector je werkzaam bent en wat voor baan je hebt, kan je kijken wat qua kleding passend is. Kijk om je heen op kantoor wat anderen dragen, check of er richtlijnen binnen het bedrijf zijn over kleding en gebruik je eigen gevoel. Je bent prima in staat om in te schatten wat wel en niet handig is om te dragen.

Professioneel gekleed in de zomer: een vorm van respect

Professioneel gekleed gaan in de zomer, dus jezelf verzorgd en representatief kleden passend bij de zakelijke context, is ook een vorm van respect naar de ander met wie je samenwerkt. Je laat de ander zien dat je tijd en aandacht aan je presentatie hebt besteed en dat wordt gewaardeerd!

Webinar Ontwerp een traineeship of Talentprogramma - Careerwise - Trainers voor Young Professionals
Tags: , ,
Vraag van de maand
Reflecteren zie ik als de belangrijkste sleutel voor mijn ontwikkelingDoor te (leren) reflecteren ontwikkel ik mijzelf het beste
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Professioneel gekleed tijdens de zomer'?