Generatie Y: wil jij gelukkig zijn?

Een bijdrage van Robert de Lange:

Voordat je deze blogpost verder leest, zou ik je willen vragen om onderstaand filmpje te bekijken. Het laat op mooie wijze zien wat de belangrijkste drijfveer is van generatie Y: gelukkig zijn. In hoeverre verschilt dit met de vorige generaties? Waar komt deze drijfveer vandaan? En is het niet maar een tijdelijke hype?

Het grote verschil

Voorgaande generaties zien gelukkig zijn als iets om naar te streven in de toekomst. Voor ons – Generatie Y – gaat het om gelukkig zijn in de huidige situatie. Je wilt NU genieten, waardoor de wens van een betere leef-werk-balans een logisch gevolg is. Waar komt dit ingrijpende verschil met de vorige generaties vandaan? Het is een combinatie van factoren.

1. Toenemende welvaart

Ondanks alle negatieve geluiden leven wij, Generatie Y, momenteel in één van de welvarendste landen ter wereld. Je hoeft je niet druk te maken over honger, oorlog of een basisinkomen. Dit leidt ertoe dat onze generatie zich met gemak door alle lagen van de piramide van Maslow kan bewegen en hier zelfs bovenuit blijkt te stijgen. Met als gevolg dat het zwaartepunt komt te liggen bij zingeving in plaats van overleven in de samenleving. Waarom doe je de dingen die je doet? Waar word je gelukkig van? Vragen waar maar weinig mensen mee bezig waren, worden nu gesteld door een hele generatie tegelijk.

2. De dromen van de ouders

De tweede factor zijn onze ouders: de babyboomers. Ofwel de generatie van de hippies uit de jaren ’60. Blowend op een grasveldje en wegdromen over love, peace & happiness. De idealen van deze groep hebben onze hele generatie sterk beïnvloed. Nu, vijftig jaar later, lijkt er van deze grootse dromen niet veel meer over dan de strandtent Woodstock bij Bloemendaal aan Zee.

Maar schijn bedriegt! Generatie Y is beïnvloed door de ideeën over geluk, duurzaamheid en samenwerken als geheel. Daarbij heb je ook vast wel gezien dat je in deze wereld niet ver komt met alléén maar dromen.

3. De materialistische maatschappij

De generaties na de hippies zijn hun geluk gaan zoeken in geld verdienen, uiterlijk vertoon en het verkrijgen van aanzien. Dromen over liefde en geluk brengen je niet dichter bij deze staat van welzijn, dus werd massaal voor de tegenovergestelde route gekozen. De zoektocht naar meer inkomsten heeft geleid tot vele excessen, met onder andere de kredietcrisis als grootste gevolg. Maar heeft het geleid tot meer geluk? Nee, niet bepaald. Wel tot nieuwe (technologische) ontwikkelingen. Het blijkt dat onze generatie hier twee lessen uit heeft getrokken:

  1. Je kunt bijna alles bereiken als je er vol voor gaat;
  2. Alleen geld en aanzien maakt niet gelukkig.

4. De onzichtbare kracht van het internet

Het internet heeft meer invloed op onze generatie dan je werkelijk beseft. Je weet niet beter dan dat alle informatie altijd en overal beschikbaar is. Google, bedankt! Je bent hierdoor sterk bewust van de wereld om je heen en weet precies wat er speelt. Het verschil tussen de oudere generaties die met moeite de nieuwe technologieën leren begrijpen en onze jonge generatie Y is immens. Hierdoor wordt de kracht van de sociale netwerken zeer onderschat. Zeker op het gebied van kennisoverdracht en de hieraan gekoppelde bewustwording. Neem als voorbeeld de campagne rondom Kony2012, waarbij wereldwijde aandacht en bewustwording werd verkregen rondom de rebellenleider uit Afrika.

5. De stille Oosterse invloeden

De laatste factor die een grote invloed heeft op generatie Y is de invloed van het boeddhisme. Toen ik negen jaar geleden begon met mediteren, vonden de meeste mensen in mijn omgeving dat maar raar. Momenteel wordt mindfullness aanbevolen door psychologen, schieten yogascholen als paddenstoelen uit de grond en is mediteren hip.

Dit heeft een groot effect op de kijk op ons leven. Want het gaat niet alleen om een betere houding, een verhoogde concentratie of meer rust in je hoofd. De Oosterse invloeden brengen ook een andere levensvisie met zich mee. Het promoot het in balans brengen van het actieve leven buiten jezelf en de innerlijke stilte. En juist deze stilte is noodzakelijk voor het vinden van geluk. Het geeft je de rust om te ontdekken waar jij gelukkig van wordt.

Zijn we écht de lost generation?

Niets is minder waar! Al het potentieel is aanwezig om groot verschil te maken: je bent je bewust van de wereld om je heen, hebt grootse dromen en wilt actief een positieve bijdrage leveren aan de wereld. Maar wel op je eigen wijze! Want hier en nu gelukkig zijn is het hoogste doel. Je koopt biologisch voedsel, maar wel pas als je inkomen dat kan dragen. Of je gaat naar Afrika om een weeshuis op te bouwen als een soort vakantie, in plaats van te doneren aan het Rode Kruis. Maar het moet allemaal wel goed voelen, want je weet:

“Money will make me happy.”
is a lie, and
“Happiness comes from within.”
I realize this may be a shock but
I can change the world.
And I refuse to believe that
I am part of a lost generation.

Tags: Ambitie en succes, Dreambuilders, Drijfveren, Geluk, Ken jezelf, Keuzestress, Millennials generatie Y,
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Generatie Y: wil jij gelukkig zijn?'?