5 redenen waarom ‘de perfecte baan’ niet bestaat (en waarom dat niet erg is)

Gezocht: een baan met doorgroeimogelijkheden, een goed salaris, leuke collega’s en interessante projecten. Inspirerende manager, flexibele werktijden en opleidingen zijn een pre. Werk moet aansluiten bij passie en talenten moeten dagelijks benut kunnen worden…

‘Perfect’ is een lastig woord. Want wat is perfect eigenlijk? En, kan iets altijd perfect zijn? Misschien dat ons leven een stuk makkelijker wordt als we beseffen dat de perfecte baan eigenlijk helemaal niet bestaat (net als de perfecte partner of perfecte spijkerbroek… je begrijpt: ik spreek uit ervaring).

Mijn theorie is: misschien is het ook wel de bedoeling dat een baan niet perfect is. Waarom?

We leren van confrontatie

Een lastige opdracht, een presentatie waar je wakker van ligt, een lastige collega… Als je confrontaties altijd maar uit de weg gaat, en lekker veilig in je ‘comfort zone’ blijft, zal je nooit verder komen. Soms is het goed om gewoon even door de zure appel heen te bijten en te ontdekken dat je eigenlijk veel meer in je mars hebt dan je dacht. Zie lastige situaties als een kans om te reflecteren en leren. Want juist door deze ‘imperfecties’ in je werk ontdek je kanten van jezelf die je misschien nog niet kende. Hoe goed je kan omgaan met stress en lastige mensen bijvoorbeeld. Of dat je op dat gebied juist nog veel te leren hebt.

Het is ook goed om te weten wat je niet wilt

Zie een baan als een experiment. Juist door geconfronteerd te worden met een omgeving, taken en klanten die je minder liggen, leer je iets over je interesses, talenten en ambities. Door een Management Traineeship ontdek je bijvoorbeeld dat leidinggeven eigenlijk helemaal niets voor jou is. Met die wetenschap kun je dat van je lijstje schrappen en op zoek gaan naar iets wat beter bij je past. Misschien zou je anders nog jaren de verkeerde carrièreladder hebben beklommen. Seth Godin zegt ook wel: “Winners quit often, quit fast, and quit without guilt.”

Er bestaan geen ‘shortcuts’

Helaas is er geen sluiproute naar de top. Voor een succesvolle loopbaan zal je je op verschillende gebieden moeten ontwikkelen. Dus ook de gebieden die je minder goed liggen. Zie het als de verplichte vakken op school: niet alles is even leuk, maar heeft uiteindelijk een functie. De sales functie (waar je ooit bent ingerold) heeft je bijvoorbeeld laten inzien dat je misschien meer een manager dan een echte sales professional bent. Maar de kennis en contacten die je in deze baan hebt opgedaan komen ineens heel goed van pas als je jaren later als commercieel directeur wordt aangesteld.

Zonder obstakels zou iedereen succesvol zijn

Bij succes hoort niet alleen doorzettingsvermogen, maar ook het vermogen en de discipline om verantwoordelijkheden op te pakken waar je minder plezier aan beleeft en te accepteren dat alles z’n prijs heeft. Zo zal een succesvolle sportman niet altijd zin hebben om te trainen, maar zet zich daar overheen en doet het toch. Bij elke baan horen kanten die niet leuk zijn. Jouw (on)vermogen om dit te accepteren en desondanks met toewijding te werken, zal op lange termijn voor een groot gedeelte jouw succes bepalen.

Zoektocht naar de heilige graal

Hoort ons vermogen om niet tevreden te zijn ook niet een beetje bij onze tijd? Soms mogen we best wat meer tevreden zijn en beseffen hoe goed we het eigenlijk hebben. Aan de andere kant heeft het ook wel een functie. Door te streven naar meer, beter en mooier blijven we innoveren en in beweging. De iPod was immers nooit uitgevonden als we de Discman eigenlijk wel prima hadden gevonden. “Stay hungry, stay foolish”, zoals Steve Jobs zei. Hoe ik het zie: door kritisch te blijven, komen we steeds dichter bij een baan die ‘perfect’ is. En dat is ook meteen de reden waarom we die baan nooit gaan vinden!

Tags: Carrièreswitch, Droombaan, Keuzestress, Loopbaan
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '5 redenen waarom ‘de perfecte baan’ niet bestaat (en waarom dat niet erg is)'?