Keuzes maken – Naar welke gedachten moet je luisteren (en naar welke vooral niet)?

Keuzes

Wat wil je? is een van de meest fundamentele vragen die er is. Want het antwoord op deze vraag bepaalt welke keuzes je maakt. En onze keuzes bepalen wie of wat we worden. Het is dus van belang dat we goede keuzes maken. Doen we dat niet dan kan ons leven snel een andere wending nemen. Zo las ik eens in de daklozenkrant dat er maar twee of drie ‘verkeerde’ keuzes voor nodig zijn om op straat te belanden.

Ik wil je natuurlijk geen angst aanpraten, maar mijn punt is dat keuzes belangrijk zijn voor de kwaliteit van ons leven. Dat weten we stiekem al, anders zouden faalangst, fear of missing out en keuzestress niet zo vaak in het nieuws zijn.

Zo maak je de juiste keuzes

Sta je voor een belangrijke keuze en weet je door alle tegenstrijdige gedachten niet meer naar welke gedachte je moet luisteren?  Ik raadpleeg op zo’n moment de drie intelligentiebronnen die we allemaal in ons lichaam hebben: hoofd, hart en buik. Ik zal je uitleggen hoe het werkt.

Met je hoofd

Dit is de meest voor de hand liggende intelligentiebron. Met ons denken kunnen we analyseren, beredeneren en zo een afweging maken. Ook kan het hoofd putten uit herinneringen zodat we opnieuw dezelfde fout maken. Hoewel dit dus een bijzonder handige intelligentievorm is, is ons hoofd als kieswijzer vrij beperkt en soms zelfs onbetrouwbaar.

Dat heeft ermee te maken dat (irreële) angsten en overtuigingen een belangrijke rol spelen in ons denken. We maken veelal keuzes gebaseerd op wat (niet) hoort, (niet) mag of wat gevaarlijk kan zijn. De vraag is of deze overtuigingen waar zijn en of ze ons verder helpen in het leven. We maken veelal keuzes op basis van de verwachtingen van anderen. Weten zij beter wat bij je past dan jezelf? Nee, natuurlijk niet.

De beperking van het denken wordt ook duidelijk wanneer iets klopt op papier, maar het niet goed voelt. Bijvoorbeeld als je op huizenjacht gaat of aan het daten bent. Je kunt soms geen of weinig redenen bedenken waarom het huis of de persoon niet bij je past. Je weet gewoon dat het zo is. Dit laatste voorbeeld slaat gelijk een bruggetje naar de volgende intelligentiebron.

Met je hart

Het lijkt erop dat steeds meer mensen erkennen dat ook het hart een intelligentiebron of intelligentiekanaal is. Zo ook de onderzoekers van HearthMath en professoren als David Servan-Schreiber. Zij concluderen dat het hart informatie oppikt uit het (kwantum)veld, waar alle informatie over het verleden, heden en toekomst is opgeslagen, en die informatie doorgeeft aan de rest van het lichaam. Zo ‘weten’ we bijvoorbeeld wie we kunnen vertrouwen, waar iemand in een mensenmassa is of welk straatje we beter kunnen vermijden, terwijl we het rationeel niet kunnen verklaren.

Het hart heeft toegang tot informatie die voor het denken niet beschikbaar is. Luisteren naar je hart is als in een helikopter stappen om de volledige route te zien, terwijl het hoofd niet verder kan kijken dan de eerstvolgende kruising.

Met je buik

De buik is net zoals het hart ook een intuïtief weten. Het verschil met het hart is dat de buik voornamelijk informatie geeft die betrekking heeft op onze primaire levensbehoeften zoals veiligheid en relaties. We hebben allemaal wel eens vlinders in onze buik of een onderbuikgevoel dat iets niet klopt.

Het raadplegen van je buik kan interessante inzichten geven of een situatie wel echt zo angstig is als we denken (bijvoorbeeld het opzeggen van je baan of het beëindigen van een relatie).

Stap voor stap luisteren naar je hoofd, hart en buik

  1. Ga eerst even flink ademen zodat je loskomt van je gedachten.
  2. Eenmaal rustiger, stel je gesloten vragen (ja/nee/een uitkomst) om de beurt aan je hart, buik en hoofd.
  3. Voel of merk op hoe de verschillende onderdelen reageren op de vraag.
  4. Noteer voor jezelf wat ieder onderdeel zegt.
  5. Maak voor jezelf de afweging naar welk onderdeel of onderdelen je wilt luisteren. Onthoud: angst is een slechte raadgever!

Luisteren naar meer dan alleen je gedachten kan verrassende antwoorden opleveren. Soms geeft het je leven zelfs een een hele nieuwe wending, ik heb het zelf ervaren. Ik wens je veel goede keuzes toe!

Persoonlijk Leiderschap Reis header - Ankeren in een baai 2020 - young professional - persoonlijk opleidingsbudget
Persoonlijk Leiderschap betekent worden wie je bent en doen wat je écht wilt. Wat heb jij de wereld te brengen? Lees meer...
Tags: De juiste keuze maken, Keuzestress, Persoonlijke effectiviteit, Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Keuzes maken – Naar welke gedachten moet je luisteren (en naar welke vooral niet)?'?