Change what you can change, accept what you can't

michel-zundert

Michel van Zundert (30) werkt bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit als projectleider in kartelonderzoeken. Hij volgde de opleiding MBO-detailhandel en studeerde rechten in Utrecht en de Verenigde Staten. Michel is genomineerd voor de Young Professional of the Year 2012. Vandaag begint zijn campagne bij careerwise.nl

Invallen, analyseren, verklaringen afnemen

Ik ben projectleider bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit in kartelonderzoeken. We pakken karteldeelnemers aan die hun klanten, toeleveranciers of concurrenten benadelen, doordat ze onderling prijsafspraken hebben gemaakt of de markt hebben verdeeld. Een onderzoek begint vaak naar aanleiding van tips of ‘spijtoptanten’. Hierna doen wij invallen bij vermoedelijke deelnemers aan het kartel, analyseren het bewijs, nemen verklaringen af en stellen vast of er een overtreding heeft plaatsgevonden.

Gelet op de economische en juridische complexiteit, duren dergelijke onderzoeken vaak minimaal 6 tot 9 maanden, zeker als er intensief wordt samengewerkt met buitenlandse autoriteiten of de Europese Commissie. Tijdens dit proces stuur ik een team aan dat bestaat uit juristen, economen, analisten en rechercheurs. Als projectleider ben ik verantwoordelijk voor het verdelen van de taken, het nemen van de belangrijke beslissingen, afstemmen met het management en het contact met externe partijen zoals advocaten. Het geeft me veel energie om het maximale uit een team te halen en mensen een ontwikkeling door te zien maken. Hierdoor kan je samen zaken bereiken die daarvoor niet mogelijk werden geacht.

Het maximale bereiken

Door mijn achtergrond kan ik eenvoudig schakelen tussen verschillende niveaus. Hierdoor kan ik een boodschap  overbrengen voor een bestuursvoorzitter van een multinational, maar ook op een kleine(re) ondernemer. Ook in mijn teams en binnen de organisatie heb ik te maken met verschillende achtergronden en opleidingsniveaus. Dat ik zowel de academische als de praktische kanten van dit vak beheers, maakt mij veelzijdig en effectief. Tijdens mijn stage in de Verenigde Staten zag ik hoe mensen daar elke dag alles aan doen om het maximale uit zichzelf te halen om zichzelf en hun kinderen een betere toekomst te geven. Dat raakte me en sindsdien probeer ik zelf ook uit het maximale eruit te halen. Dat voelt goed!

Inschattingsfout

Laatst werd me op een carrièrebeurs gevraagd wat mijn belangrijkste tip is voor starters. Misschien wat simpel: weet wat bij je past. Ga bij jezelf na wat jij belangrijk vindt en in welke omgeving jij jezelf het best ontwikkelt. Veel starters gaan uitsluitend af op de status in plaats van hun eigen drijfveren. Een enorme inschattingsfout waar je de rest van je carrièrehinder van kunt ondervinden, de eerste jaren zijn immers van groot belang. De één ontwikkelt zich bijvoorbeeld optimaal door in het diepe te worden gegooid, een ander heeft juist behoefte aan intensieve aansturing. Door stages, bijbaantjes, je netwerk en informele kennismakingen met potentiële collega’s krijg je de mogelijkheid om de werkcultuur bij een bepaalde werkgever en de specifieke afdeling doorgronden en te testen of jij daar op je plek bent en je optimaal kunt ontwikkelen.

Waarom NMa?

Na bij alle top advocatenkantoren in de keuken te hebben gekeken had ik mijn keuze voor een drietal kantoren gemaakt. Ik wilde echter nog een stage bij de NMa lopen om te kijken hoe men daar werkte. Ik werd meteen gegrepen door het werk en merkte dat ik hier als starter de ideale verantwoordelijkheid en de opleidingsmogelijkheden aangeboden kreeg. Daarnaast is de sfeer  goed: er werken veel jongeren en er is altijd wel ergens een borrel. Ik heb dan ook al snel besloten bij de NMa te blijven en heb hier nog geen moment spijt van gehad. Ik ben enorm gegroeid door de mogelijkheden die me zijn geboden en die ik heb aangegrepen.

Er zijn uiteraard ook mindere kanten aan mijn werk. Ik geloof in: “Change what you can change, accept what you can’t.” Ik probeer dan ook datgene dat binnen mijn mogelijkheden ligt te veranderen. Zo hangt er bij ons een sterke memo-cultuur die ik probeer te doorbreken. Ik volg dan ook niet altijd de gebaande paden maar probeer met mijn team te innoveren. Dat geeft inspiratie en kracht. Ik ben ook geen typische jurist en zoek wat vaker de grens op. Het thema van de Young Professional of the Year verkiezing  ‘dromen, durven en doen’ is me dan ook op het lijf geschreven!

Young Professional of the Year 2012?

Wie weet. Alle kandidaten zijn bijzonder en zouden niet misstaan als YPY2012. Ik vind het een enorme eer om deel te nemen, vooral omdat ik de enige ‘publieke professional’ ben in dit deelnemersveld. Ik zie het ook meteen als een kans om onder een breed publiek het nut en de noodzaak van goed intern (binnen ondernemingen) en extern toezicht (bijvoorbeeld het tegengaan van kartelvorming) te benadrukken. Een thema dat heel actueel is als je kijkt naar de bankencrisis en de situatie rondom Vestia en Amarantis. Ook hoop ik mensen te prikkelen om het maximale uit zichzelf te halen.

Bovendien ben ik politiek actief, waardoor deze verkiezing mij sowieso waardevolle relevante ervaring oplevert. Door de steun en waardering van mijn collega’s tijdens de voorverkiezing en het leerzame traject binnen de wedstrijd is de YPY2012 voor mij hoe dan ook geslaagd. Toch is de aard van het beestje dat ik er alles aan zal doen om te winnen!

Stemmen op Michel

Wil je meer weten? Volg hem dan op twitter @michel_vzundert (waar iedere dag een bijzondere twitteraar over Michel zal tweeten) of email: mvzundert [at] gmail.com. Stemmen kan vanaf nu tot uiterlijk 5 juni (en de publieksstemmen tellen in totaal voor 50% mee!) Steun Michel en stem via: www.nuzakelijk.nl/ypy2012

Tags: Future Leaders, Young Professional of the Year
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Change what you can change, accept what you can't'?