ONDERZOEK: millennials lijden het meest onder de verwachtingen van… zichzelf

Verwachtingen, verwachtingen en nog eens verwachtingen. Van je baas, je ouders, je vrienden, je partner, je hockeyteam en niet te vergeten van jezelf. Wanneer bij jou de lat op alle fronten hoog ligt, neemt de kans op stress toe. En daarmee ben je zeker niet de enige. Om dit te peilen gingen we op onderzoek uit om te kijken van welke verwachtingen millennials het meeste last hebben en hoe je onnodige stress zou kunnen voorkomen. De resultaten van ons Millennial Onderzoek onder 3300 millennials helpen ons op weg.

Deze verwachtingen wegen het zwaarst

Op de onderzoeksvraag: welke verwachtingen vind je het moeilijkst, antwoord 59% de verwachtingen van mezelf. Met ruime afstand eindigen als tweede en derde de verwachtingen van de organisatie (14%) en de verwachtingen van mijn manager (10%).

Diagram
Bron: Millennial Onderzoek 2018 | Careerwise

Met hoge verwachtingen het perfect willen doen

Uit het onderzoek blijkt verder dat we alles perfect willen doen en dat onze drang naar succes sterk is. Je wilt iets toevoegen waarmee je direct meerwaarde creëert. Of dat is gelukt hoor je graag van je leidinggevende of ervaren collega’s. Bij voorkeur in de vorm van positieve feedback. Ongeveer de helft van de ondervraagden (47%) streeft daarbij naar perfectie. Die perfectie wordt bereikt wanneer je, liefst een beetje out of the box, nieuwe werkwijzen kunt ontwikkelen die hoog gewaardeerd worden door je collega’s en klanten.

Diagram
Bron: Millennial Onderzoek 2018 | Careerwise

Voor mannen is succes moeten hebben daarbij belangrijker dan voor vrouwen. Vrouwen lijken juist meer een eigen drang naar perfectie te ervaren. Waar deze verschillen precies vandaan komen zal waarschijnlijk liggen aan de combinatie van opvoeding, (social) media en maatschappelijke opvattingen.

Jij zoekt het liever bij jezelf

Wat verder opvalt is dat je als millennial allerlei verwachtingen lijkt te internaliseren. Je zoekt het liever bij jezelf in plaats van bij anderen of de buitenwereld. Waarschijnlijk omdat je de schuld niet bij anderen wilt neerleggen maar liever zelf de verantwoordelijkheid neemt. Dat je jouw zaken graag zelf wilt oplossen leidt in veel organisaties tot het misverstand bij leidinggevenden en ervaren collega’s dat zij zich niet moeten bemoeien met hoe jij je dingen doet. Terwijl wij juist behoefte hebben aan continue feedback (66%). We willen vrijheid én directe feedback om onze eigen weg te vinden. Die vrijheid en feedback kregen we namelijk ook tijdens onze opvoeding.

Let op, want het kan ook misgaan

Als Nederlandse millennial behoor je tot de top 3 gelukkigste kinderen van de wereld. Niet omdat je verwend werd, maar omdat de gelijkwaardige interactie en samenwerking die je van huis uit kent een enorme bijdrage hebben geleverd aan je persoonlijke ontwikkeling. Maar mede daarom waarschuwt onderzoeker Aart Bontekoning:

In organisaties met een meer top-down hiërarchische cultuur en een gebrek aan feedback en handelingsvrijheid, ervaren millennials verlies van werkenergie en authenticiteit. Dan brand je letterlijk op! Dat heeft niet te maken met onwil vanuit je bedrijf, maar met het herhalen van verouderde manieren van leiden, samenwerken en communiceren, grotendeels onbewust.

Managers en ervaren collega’s kunnen behoorlijk gevangen zitten in zo gaat het hier nu eenmaal. Vaak gaat het dan om blinde vlekken in hun gedrag die niet alleen bij jou maar ook bij hen veel werkenergie wegnemen. Volgens Aart Bontekoning leidt het roestige gedrag en de verouderde processen rond hun 55e steeds vaker tot de vraag of ze het nog wel volhouden tot hun pensioen.

Tips om beter om te gaan met verwachtingen

Zolang we het over verwachtingen hebben, is de voor de hand liggende oplossing misschien het leren omgaan met hoge verwachtingen. Het leren onderscheiden van reële en irreële verwachtingen. Maar hoe doe je dat?

Stem in jouw dagelijkse situaties vaker en duidelijk af wat wederzijdse verwachtingen werkelijk zijn. Op je werk, maar ook privé. Maak van het bespreken van verwachtingen net als van feedback een continue proces. De gevolgen van verkeerde verwachtingen kunnen groot zijn.

Op de werkvloer is het van belang dat je met je leidinggevende en opdrachtgevers vroegtijdig afstemt wat de wederzijdse verwachtingen zijn. Dat sluit ook naadloos aan bij onze behoefte aan duidelijke kaders en feedback die uit het Millennial Onderzoek naar voren komen.

Voel je gesteund door het feit dat veel van de processen die jou energie kosten ook voor oudere collega’s energieslurpers zijn, maar dat ze het niet zo scherp in de gaten hebben als jij. Zet ze op de kaart!

Veel plezier met het afstemmen van je verwachtingen met je omgeving!

Tags: De juiste keuze maken, Werkdruk en stress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'ONDERZOEK: millennials lijden het meest onder de verwachtingen van… zichzelf'?