Je stapt op haar af, stelt je voor, maakt een praatje en als het meezit laat je je telefoonnummer achter. Is dit een avondje in de kroeg? Nee, we zijn zakelijk aan het flirten. Huh? Netwerken dus. Maar dan net iets leuker. Zo pak je dat zakelijk flirten aan:
1. Wees voorbereid
Je staat vandaag niet voor de lol te flirten. Je hebt een doel! Je hoopt bijvoorbeeld dat die ene klant of werkgever jou in gedachte houdt. Om je voor te bereiden kan je van tevoren eens rondvragen wie er allemaal aanwezig zullen zijn bij de bijeenkomst. Bepaal met wie jij in ieder geval even gesproken wilt hebben. Wees niet te bescheiden en zorg dat je jouw elevator pitch hebt voorbereid. Wil je echt dat niemand je vergeet? Neem dan visitekaartjes of pennen mee om weg te geven of andere originele promotionele artikelen die passen bij de indruk die je wilt achterlaten.
2. Maak oogcontact en glimlach
Je krijgt nooit een tweede kans op een eerste indruk. Dan hebben we dat cliché vast gehad. Begin met een positieve uitstraling: een glimlach. Durf je gesprekspartner in de ogen te kijken. Daarmee lijk je niet alleen zelfverzekerd, maar laat je zien dat je volledige aandacht bij je gesprekspartner is.
3. Geef een stevige handdruk
Je kent ze wel: een slap handje of een agressieve handdruk à la Donald Trump. Een handdruk zet meteen de toon in het gesprek. Oefen eens met een bekende welke handdruk het beste werkt voor jou.
4. Zorg voor een open houding
In je non-verbale communicatie laat je zien dat je geïnteresseerd luistert. Let erop dat je armen niet voor je kruist of in je zakken steekt. Laat ze losjes naast je hangen en maak handgebaren om je woorden kracht bij te zetten.
5. Luister
Actief luisteren is meer dan je mond houden en de ander laten praten. Knik bevestigend en stel verdiepende vragen. Vat zo nu en dan even samen wat de ander heeft gezegd en check of je samenvatting klopt. Zo laat je zien dat je echt gehoord hebt wat je gesprekspartner zegt. Onthoud de details die je gesprekspartner je vertelt en kom er later eens op terug. Vertelt je gesprekspartner dat hij op vakantie gaat? Vraag dan bij de volgende ontmoeting hoe hij het gehad heeft.
6. Spiegel lichaamstaal en intonatie
Als het gesprek al even op gang is, let dan eens op de lichaamstaal van de ander. Als je je op je gemak voelt bij elkaar spiegel je onbewust elkaars lichaamshouding. Dit kan je bewust inzetten bij zakelijk flirten. Let er op dat je dit heel subtiel aanpakt. Leunt je gesprekspartner naar achter? Misschien sta je dan net iets te dichtbij. Praat je gesprekspartner een stuk zachter dan jij, pas dan je volume aan.
7. Geef een compliment
Hou het gesprek positief door enthousiast te reageren op wat de ander vertelt en door af en toe een compliment te geven. Doe dit niet te vaak en maak alleen complimenten die je echt meent. Niemand wordt blij van een opzichtige slijmbal.
8. Maak eens een grapje
Je hoeft niet je moppenboekje mee te nemen, maar juist in een zakelijke setting kan een grapje af en toe goed werken om de sfeer wat minder serieus te maken. Maar read your crowd; wil je gesprekspartner juist een serieus verhaal vertellen, ga dan niet de lolbroek uithangen.
9. Hou contact ná het zakelijk flirten
Heb je een leuke zakelijke flirt opgedaan? Hou het contact dan warm. Houd je relatie op de hoogte van je projecten en bezigheden. Dit kan bijvoorbeeld via LinkedIn of een nieuwsbrief van jouw bedrijf.
Laat ook je interesse in de bezigheden van de ander blijken. Volg je relaties op social media en laat af toe eens een leuke reactie achter. Kom je een artikel of evenement tegen dat ook interessant kan zijn voor jouw relatie? Stuur het door. Ze zullen waarderen dat je met ze meedenkt en ook eerder helpen als jij iets nodig hebt.
10. Wees jezelf en vertel je eigen verhaal
Tot slot: wees vooral jezelf. Als je te gekunsteld overkomt schiet je ook je doel voorbij. Zakelijk flirten is alleen zinvol als dat wat je doet bij jouw en je persoonlijke missie past. Zoek daarom de plekken op waar je je op je gemak voelt en mensen ontmoet in wiens werk en bevlogenheid je oprecht geïnteresseerd bent.
Vanuit die bevlogenheid kan je aanhaken op elkaars verhaal en ontstaat jouw ruimte om te vertellen waarom jij doet wat je doet. Zo straal je meer energie uit en zal je jouw verhaal met meer enthousiasme vertellen. Vertel niet wat ze willen horen, maar vertel je eigen verhaal. Als het goed is deel je op deze manier je enthousiasme met iemand die daarvoor open staat!
Dit artikel is gemaakt met input van B55.nl