10 tips voor persoonlijke ontwikkeling

10-tips-voor-persoonlijke-ontwikkeling-pexels-jeffrey-czum-2120084

Je hebt niet alles in de hand; maar voor jouw persoonlijke ontwikkeling kun je veel zelf in gang zetten. Leer jezelf kennen, kom erachter wat je echt wilt en zet je doelen op papier met deze tien tips voor persoonlijke ontwikkeling.

1. Kijk TED-filmpjes

Er zijn TED-filmpjes over allerlei onderwerpen, waaronder persoonlijke ontwikkeling. TED’s zijn altijd erg inspirerend, en zo kun je in een kort moment interessante inzichten op doen. Drie suggesties voor jou:

2. Leer jezelf kennen

Je kunt online verschillende persoonlijkheidstests doen om jezelf beter te leren kennen, je kunt jezelf interviewen of mensen in je omgeving vragen wie jij bent voor hen. Zij vertellen je dingen die jij zelf ‘normaal’ vindt, of waar je niet eens aan had gedacht. Als jij jezelf goed kent, weet je beter wat je nu echt wilt in het leven. En weten wat je wilt, is de eerste stap naar jouw dromen realiseren.

3. Kies richting

Veel young professionals vinden het spannend om een richting te kiezen. Want stel je voor dat je het verkeerde kiest. Maar als je niet kiest, blijf je vertwijfeld hangen op het punt waar je nu bent. Stel je voor dat je één focuspunt kiest om je het komende jaar op te richten. Dan maak je er tijd voor, dan investeer je erin qua aandacht en tijd. Dan wordt het opeens mogelijk om het echt te bereiken. En dat maakt positieve energie in je los, het helpt je vooruit.

4. Zet een doel op papier

Het helpt om een doel te hebben in het leven. Het hoeft geen mega doel te zijn wat je ooit als je 80 bent misschien een keer bereikt hebt, nee, gewoon klein. Een doel houdt je gemotiveerd en activeert je. Ik gebruik sinds kort de app Tasks. Elke zondag zet ik daar mijn doelen in voor de komende week, je kunt ze er makkelijk per categorie inzetten zoals ‘werk’, ‘studie’, ‘huishouden’, etc. Zo heb ik rust in mijn hoofd én meer kans dat ik mijn doelen ook echt haal.

5. Experimenteer met planningen

Ben jij een planner of is er bij jou geen agenda te vinden? Er zijn verschillende manieren waarop je kunt plannen, of juist niet. Het is interessant om eens een paar dingen uit te proberen en iets te lezen over time management. Wat werkt er voor jou? Kwartje de Podcast, powered by Careerwise, heeft een paar leuke afleveringen over de voor- en nadelen van plannen.

6. Lees

Lezen is sowieso een goede gewoonte, en als je meer wilt weten over persoonlijke ontwikkeling heb je keus genoeg! Ik ben nu Agile Leven van Rowan Sikkens aan het lezen: een aanrader!

7. Schrijf

Schrijven is een rustgevende bezigheid, maar geeft je ook veel zelfinzicht. Dat merkte ik toen ik de #CWchallenge Dagboekschrijven aan ging. Door iets op te schrijven, kijk je er vanaf een heel ander perspectief naar.

8. Wandel

Ik heb een hekel aan wandelen, want het vertraagt. Ik race veel liever even op de fiets ergens heen. Maar juist dat vertragen is soms heel nuttig. Want als je wandelt, ga je nu eenmaal niet zo snel en hebben je hersenen de tijd om informatie te verwerken en dingen eens goed te overdenken. Als ik een stuk loop, denk ik soms eindelijk over iets na wat al een paar dagen in mijn hoofd ‘zeurt’. Loop het er maar uit, zei mijn oma vroeger, en ik begin het steeds meer te begrijpen.

9. Zoek een buddy

In 2021 ga ik een examen doen waar ik mij al drie jaar op aan het voorbereiden ben. Dat ging al die tijd goed, ik vorderde gestaag en ongeveer volgens plan, maar die laatste loodjes… En inmiddels komt er enige stress en twijfels bij… met als gevolg dat ik stil kwam te staan. Ik wist dat mijn nichtje toevallig hetzelfde examen heeft gedaan, en ik app’te haar of ze eens naar één van mijn teksten wilden kijken. Gevolg: we hadden een super leuk gesprek waardoor ik mij gerustgesteld én gemotiveerd voelde om er weer helemaal voor te gaan. We hebben de eerste afspraak al staan waarin we samen gaan oefenen. Echt zo fijn! Een buddy is iemand die van jouw doel afweet, waar je af en toe je hart kunt luchten, een vraag kunt stellen of die af en toe zelf vraagt hoe het ervoor staat met je doel. Zo’n ‘samenwerking’ kan er aan bijdragen dat jij dat doel ook daadwerkelijk haalt.

10. Sta stil en blik terug

De valkuil van alsmaar willen groeien, is dat je nooit terugkijkt. Maar alleen als je terugkijkt, kun je groei constateren. Een jong boompje dat alleen maar omhoog kijkt, zal nooit zien hoever hij inmiddels al vanaf de grond gegroeid is. Als jij je bewust bent van je groei, is de kans groot dat jij meer tevreden bent en meer zelfvertrouwen hebt. Plan dus vast een paar momenten in wanneer jij gaat terugkijken. Bijvoorbeeld elk halfjaar. En vier het, want groei is het mooiste cadeau wat jij jezelf kunt geven.

Webinar Ontwerp een traineeship of Talentprogramma - Careerwise - Trainers voor Young Professionals
Tags: , ,
Vraag van de maand
Reflecteren zie ik als de belangrijkste sleutel voor mijn ontwikkelingDoor te (leren) reflecteren ontwikkel ik mijzelf het beste
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '10 tips voor persoonlijke ontwikkeling'?