4 tips voor meer productiviteit

productiviteit - 4 tips voor meer productiviteit - by Bick Tran - white-paper-with-note-669986

Hoor jij het ook overal om je heen? Wees productiever! Het lijkt wel het hoogst haalbare doel. En dus ren je daar achteraan; door hard te werken en lange dagen te maken. Maar ik zal je iets verklappen: daardoor heb je vooral het gevoel dat je productief bent. Door deze vier tips neemt je productiviteit écht toe:

1. Neem regelmatig pauzes

Je kan vast bergen werk verzetten. Top! Alleen tot een bepaalde grens. Ook al voel je die grens niet direct, hij is er wel. Met het gevaar dat je na een poos productief gewerkt te hebben, uren aan het werk bent terwijl er weinig uit je handen komt. Regelmatig pauze houden is geen tijdverspilling. Het laat de werkdruk even zakken, zodat je die daarna weer aan kan.

2. Van belemmering naar schakelmoment

Ben je lekker aan het werk, helemaal in flow, loop je ineens vast. Of niet jij, maar je computer. Het lukt niet meer, je bent opeens uit dat lekkere gevoel. Een belemmering voor je productiviteit, toch? Je wordt er chagrijnig van. Maar je kan het ook zien als een schakelmoment: even opstaan, even iets anders doen helpt al. Al loop je maar even naar de keuken voor een glas water. Of schenk de theeglazen van je collega’s even vol. Ondertussen schiet er door je hoofd wat je vandaag allemaal al gedaan hebt, wauw!

Ja, misschien is die computer nog steeds vastgelopen of weet je nog steeds niet precies hoe je verder moet. Door even te schakelen op zo’n moment, blijf je niet hangen in die belemmering. Je brein is er even uit. Zodra je weer achter je bureau gaat zitten, weet je opeens weer hoe je verder moet of wie je om hulp kan vragen. Door het schakelmoment wordt je actief, in plaats van passief.

3. Maak kortere dagen

Als je veel te doen hebt, is de verleiding groot om ’s avonds door te werken of om eerder te beginnen; of allebei. Dat kan een keer werken, maar dan houdt het op. Het gaat je juist productiviteit kosten. Ook al is het verleidelijk om door te werken, bepaal voor jezelf een eindtijd. Werk je vaak door tot acht uur, maar zou je het liefst om vijf uur stoppen? Begin met een eindtijd van half acht en werk zo langzaam terug tot je op vijf uur zit. Door rust te nemen, ben je de volgende dag veel productiever. Daarnaast:

4. Plan leuke dingen in, buiten werk

Blijft het lastig om je dagen in te korten? Plan dan leuke dingen in buiten werk. Een romantische avond met je lief, naar de film, iets drinken met vrienden of wat dan ook. Als je dingen inplant, houd jij je daaraan. Zeker wanneer je met iemand hebt afgesproken. Doordat je iets doet wat je leuk vindt én er even helemaal uit bent, gaat je productiviteit omhoog.

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , , , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '4 tips voor meer productiviteit'?