Persoonlijke groei: 6 tips die je daar bij helpen

persoonlijke groei

Over persoonlijke groei is ontzettend veel informatie beschikbaar. We zullen een aantal onderwerpen voor je inzichtelijk maken. Er is namelijk ook een enorme hoeveelheid informatie met weinig waarde. Ik vat het meest waardevolle voor je samen. Met deze informatie kan je dan zelf aan de slag!

1. Persoonlijke groei komt door ervaring

Ga ervaren dat jij het kunt. Echt waar! Ook jij kan nog groeien. Begin eerst klein en stapel succeservaringen op elkaar en je zult versteld staan van wat jij kan bereiken op lange termijn.

Het belangrijkste is dat je je bewust wordt van je keuzemogelijkheden. Op veel momenten kun je kiezen. Kiezen hoe jij je gedraagt, hoe jij je opstelt en hoe jij reageert. Je kan nu kiezen dat je nu wel zelf initiatief neemt.

Eenvoud is echt moeilijk!

2. Leren zien waar je kansen liggen voor persoonlijke groei

Het is goed om te beseffen wat je wel en niet kunt veranderen. Door te omarmen wat onveranderbaar is, geef je jezelf ruimte. Ruimte om namelijk je schouders op te halen en je eigenheid en eigenaardigheden te accepteren. Dus de vraag: waar ga je niet meer tegen vechten?

Daarna kan je kiezen. Wat wil ik wel aan mezelf veranderen en hoe pak ik dat aan? Dit is wat Stephen Covey proactiviteit noemt. Een basishouding van verantwoordelijkheid. Weten dat jij alles doet wat je kunt doen. Je moet dus eerlijk zijn naar jezelf en niet naar anderen wijzen. Dat veel van jouw gedrag automatisch is, wil niet zeggen dat je het niet kunt veranderen. Maak het effe concreet:
1. Waar sta je nu?
2. Waar wil je naartoe?
3. Wat is dan de eerste kleine, haalbare, gedragsverandering?

Voorbeeld: 1. Ik ben te chaotisch. 2. Ik wil gestructureerd worden. 3. Ik koop een mooie jaaragenda en vul deze elke maandag in.

Dus begin met een simpele, heldere stap die je kunt waarmaken. Zo voorkom je ook dat je ontwikkeling gaat associëren met balen en mislukken. Leren kan en hoort echt leuk te zijn!

3. Persoonlijke groei kost tijd

Groei is een proces en processen kosten tijd. Doen we niks aan. Snel resultaat is vaak vluchtig. Dat noemen wij dieetgedrag: te veel, te snel willen en het dan niet volhouden. Je gaat dan jojo-en met afwisselend veel resultaat, en dan weer inkakken. Dat is zonde.

Ik heb ooit een bekende gecoacht die weer actief wilde bodybuilden. Voor hem hadden we een trainings- en voedingsschema gemaakt, en dat gefaseerd. Dat betekent elke 2 maanden een kleine verandering en steeds een klein schepje er bovenop. Dit principe is eenvoudig, maar niet makkelijk. Eenvoud is echt moeilijk.

Je hebt de rust en de tijd om te groeien. Gun jezelf dat ook. Gedragsverandering is echt heel moeilijk om jezelf aan te leren. Faseer je droom. Beter rustig en netjes dan te snel en te slordig. Net als boksen.

4. Persoonlijke groei hoeft niet alleen

Groeien kan heel goed in een groep, met gelijksoortige mensen of met een mentor. Veel ondernemers hebben een mastermindgroepje of denk aan netwerkgroepen van young professionals zoals Careerwise. Zulke groepen zijn een kans om elkaar scherp te houden. En dan is er de mentor. Dat is iemand die een paar stappen op je voor is, of misschien zelfs mijlenver vooruit. Die in je gelooft en je cheerleader is en je uitdaagt om verder te komen. Iemand die vriendelijk is, maar ook heel direct kan zijn.

Door mensen in te schakelen voorkom je dat persoonlijke groei alleen van jouw wilskracht afhangt. Daarmee zet je jezelf klem en moet je wel. Als jij het moeilijk vindt om je doelen scherp te houden, kan je beter iemand anders inschakelen die je daarbij helpt. Zorg er dan voor dat je niet alleen komt om te halen maar dat je ook iets brengt en vooral dankbaar bent.

5. Groei vraagt bandbreedte

Je bandbreedte is je beschikbare hoeveelheid vloeibare intelligentie. Je bruikbare werkgeheugen zeg maar. Als dat vol zit met werk, drukte en onrust dan is groeien nauwelijks mogelijk. Bandbreedte kan je vaak vrijmaken door rust in te plannen. Door op een plek te zijn waar je rust ervaart. Zoals de natuur. In een bos ben je bijvoorbeeld veel reflectiever dan in de stad.

Plan daarom tijd in. Tijd voor bezinning. Je kunt niet tussen de chaos en de drukte door even werken aan je persoonlijke groei. Als je niet plant, blijf je doen wat je deed en blijf je staan waar je staat. Omdat ons gedrag vastzit in patronen. Iets willen is nog geen verandering. Het vraagt om geplande actie!

6. Je hebt uitdaging nodig

Zonder uitdaging groei je gewoonweg niet. Je hebt een gezonde spanning nodig. Een vriend van ons zegt het heel mooi: Het is comfortabel zijn met oncomfortabel zijn. Je hebt mensen die je uitdagen nodig. Mensen die je prikkelen. Die direct zijn, en je durven vertellen waar het aan schort.

Je hebt ook cheerleaders nodig. Die je bekrachtigen en het met je eens zijn. Dat is ook fijn en goed want die houden het positief. Een goeie coach kan dit beide. Zodat jij het zelf gaat doen, zelf gaat groeien. Pak je persoonlijk leiderschap!

Zo zijn er nog deze 7 waardevolle bronnen voor persoonlijke ontwikkeling:

  1. Pak een nieuwe sport op
  2. Reis naar een plek met een totaal andere cultuur
  3. Probeer 2 uur per week alleen te zijn in een bos met een pen en papier
  4. Ga trainingen en cursussen volgen. Dit kan ook bij ons.
  5. Zoek een uitdagende coach
  6. Lees onze Careerwise blogs ?
  7. Bekijk ook boektitels zoals Straight Line Leadership of De 7 eigenschappen van effectief leiderschap
Tags: Ambitie en succes, Future Leaders, Ken jezelf, Ondernemerschap, Persoonlijk Leiderschap, Persoonlijke effectiviteit, Talent en passie
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Persoonlijke groei: 6 tips die je daar bij helpen'?