Angst: slechte raadgever of juist niet?

Angst: slechte raadgever of juist niet?

Angst is een slechte raadgever; en daarom blijf je vaak veilig in je comfortzone. Als je naar je angst luistert, maak je meestal verkeerde beslissingen. Je groeit niet, je wordt geremd. Terwijl je juist vooruit wilt. Om jezelf te ontwikkelen, te ontplooien en gebruik te maken van je talenten. Wil jij verder komen in je leven? Dan moet je je angsten overwinnen.

Gebruik angst als raadgever

Maar kan dat wel, je angst overwinnen? Je kunt zweterige handen door spanning niet voorkomen. En een rode blos op je gezicht tijdens een belangrijke pitch verdwijnt ook niet vanzelf. Het is lastig om dat soort dingen te stoppen. Vechten tegen je angst(symptomen) werkt averechts.

Net zoals andere emoties is angst stapelbaar. Negeer je je angst als raadgever te lang? Of de signalen die je van je lichaam krijgt? Dan wordt de stapel alleen maar groter.

Angst is belangrijk voor persoonlijke ontwikkeling

Toch is het voelen van je angsten belangrijk voor je persoonlijke ontwikkeling. Door angst weet je wat je spannend vindt en wat niet. Daardoor leer je waar jouw persoonlijke uitdagingen liggen.

De één vindt het heel spannend om een belangrijke presentatie te geven, terwijl de ander heel zenuwachtig wordt van een vergadering met de CEO. Het leren kennen van je grenzen is nuttig. Op die manier weet je welke uitdagingen je hebt. Daar kan je vervolgens mee aan de slag!

Uit je comfortzone

Ren dus niet weg voor je angst, maar geef er een beetje aandacht aan. Denk maar aan een koude zee. Eerst durf je er niet in te gaan, maar dan zal je ook nooit weten hoe verfrissend het voelt. Ren je er snel in, en er snel weer uit? Dan ben je inderdaad in de zee geweest, maar je hebt er niet echt van kunnen genieten.

Steek je eerst je tenen, dan je enkels en je knieën in het water… Laat je langzaam je hele lichaam zakken… Dan wen je stapje voor stapje aan het koude water. De kou lijkt te verdwijnen omdat je lichaam er langzaam aan went. Na een tijdje zwem je lekker rond en na afloop voel je jezelf heerlijk fris. Daar was je nooit achtergekomen als je in het begin niet zo moedig was geweest.

Wees moedig

Dus, wees moedig en ga uit je comfortzone. Voor je het weet, voel jij je als een vis in het water!

Tags: Ambitie en succes, Carrièreswitch, De juiste keuze maken, Dreambuilders, Drijfveren, Ken jezelf, Keuzestress, Loopbaan, Personal Branding, Persoonlijke effectiviteit, Scoor die baan, Werkplezier, What's next?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Angst: slechte raadgever of juist niet?'?