10 Boeken over financieel succes die je gelezen moet hebben

boeken over financieel succes

Is jouw rekening aan het eind van de maand altijd leeg? Of zou een beetje meer geld welkom zijn? Stel jezelf dan nu de vraag: wil ik dit zo laten of wil ik er iets aan veranderen? Dat kan! Je bent namelijk niet de enige op zoek naar financieel succes. Op Careerwise helpt Marlon millennials zoals jij met praktische tips over geld, inkomen, sparen en het opbouwen van je eigen vermogen.


Wil je succesvoller worden op financieel gebied? Dat begint met weten hoe je investeert in jezelf. Ik heb zelf 14 jaar lang in de financiële dienstverlening gewerkt. In die tijd volgde ik veel opleidingen op gebied van betalen, sparen, verzekeren, hypotheek, vermogen en beleggen, om mijn klanten op een goede manier te kunnen helpen. Maar mijn meest waardevolle kennis haalde ik toch uit boeken. Dit is mijn persoonlijke top 10: een lijst boeken die je gaat helpen als je op zoek bent naar meer financieel succes!

1. Een werkweek van 4 uur – Timothy Ferriss

Timothy Ferriss bestudeerde de geheimen van de nieuwe rijken en schrijft hierover in zijn boek Een werkweek van 4 uur. De nieuwe rijken zijn degenen die het idee van een uitgesteld leven na je vijfenzestigste (of later inmiddels) verwerpen en die hier en nu een luxe levensstijl creëren door gebruik te maken van de middelen die ter beschikking staan: tijd en mobiliteit.

Of je nu ondernemer, werkloos of in loondienst bent, dit boek vertelt je een nieuwe manier van leven met weinig werkuren, veel vrije tijd en financieel succes.

Timothy Ferriss – Een werkweek van 4 uur

2. Think & grow rich – Napoleon Hill

Als je dit boek nog niet gelezen hebt, dan stel ik voor dat je dat nu meteen gaat doen! Alleen al vanwege de positieve energie die je eruit haalt en de mogelijkheden die je gaat zien. Napoleon Hill heeft dertig jaar lang samengewerkt met de meest creatieve en succesvolle ondernemers, uitvinders, zakenmannen, industriëlen en politiek leiders van Amerika. Hij heeft uit de eerste hand vernomen waarom zij slaagden, terwijl anderen mislukten. Meer dan vijfhonderd van de beroemdste selfmade multimiljonairs onthulden persoonlijk aan Hill welke geheimen zij hebben gebruikt om zich aan armoede te ontworstelen en hun eigen financieel succes te bewerkstelligen.

Napoleon Hill –Think & grow rich

3. De rijkste man van Babylon – George Clason

De prachtige klassieker vertelt je de geschiedenis van het Babylonisch-Assyrische Rijk en leert je ondertussen de zeven gouden regels voor welvaart en welzijn. Dit boek bevat dé oplossing voor te weinig geld en is door anderen een gids voor financieel inzicht genoemd. Het boek bevat inzichten die je gaan helpen om geld te verdienen, geld te behouden en met dat geld meer geld te verdienen.

Het is een inspiratiebron voor financieel succes en het oplossen van lastige budgettaire situaties in het bijzonder. Het boek werd door banken en verzekeraars sinds 1926 massaal onder klanten en medewerkers verspreid én nog steeds zou ik daar groot voorstander van zijn. Of liever moeten we dit boek opnemen in het basisonderwijs.

George Clason – De rijkste man van Babylon

4. Smart women finish rich – David Bach

David Bach is een Financieel Adviseur die vrouwen inspireert om aan de slag te gaan met hun financiële planning. Dat hebben hij en ik dus gemeen. Hij was een paar keer te zien in The Oprah Winfrey Show en schreef een aantal bestsellers waaronder deze. In negen stappen leert hij je de basis van financieel advies en financieel succes.

In dit boek besteedt hij ook een hoofdstuk aan een slimme financiële opvoeding van kinderen. En je vindt een template om je volledige financiële situatie zelf in kaart te brengen. Jammer genoeg is er nog geen Nederlandse vertaling van het boek.

David Bach – Smart women finish rich

5. Rijke pa arme pa – Robert T. Kiyosaki

Deze lijst over financieel succes kan onmogelijk compleet zijn zonder dit boek. Ik verwacht dat de meeste ondernemers wel bekend zijn met dit boek. Heb je het nog niet gelezen? Dan raad ik je echt aan om dat zo snel mogelijk te doen! Robert Kiyosaki heeft de manier waarop wereldwijd tientallen miljoenen mensen denken over geld uitgedaagd en veranderd.

In zijn boek legt hij uit hoe het kan dat mensen jaren op school hebben gezeten, maar niets over geld hebben geleerd. Dit is de reden dan mensen worstelen met hun financiën. Ze hebben geleerd om voor geld te werken, maar nooit hebben ze begrepen wat het betekent om geld voor hen te laten werken. Hij ontkracht in zijn boek bijvoorbeeld de mythe dat je een hoog inkomen moet hebben om rijk te kunnen worden. Ook laat hij zien waarom ouders volgens hem niet op het schoolsysteem kunnen vertrouwen om hun kinderen over geld te onderwijzen.

Robert T. Kiyosaki – Rijke pa arme pa

6. Life Planning – George Kinder

Dit boek trok mijn aandacht omdat ik op zoek was naar een aanvulling op de traditionele manier van adviseren over financiën. Ik had zelf al eerder de ervaring dat financieel succes niet over geld gaat. Huh? Ja, geld is op een andere manier belangrijk. Life Planning geeft de lezer inzicht in het diepgaande verband tussen geld en gevoel en reikt instrumenten aan om te bereiken wat iedereen uiteindelijk graag wil: een fijn, ontspannen leven.

George Kinder – Life Planning

7. Je bent rijk geboren – Bob Proctor

Bob Proctor ken je misschien al van het boek (en de film) The Secret. In zijn bestseller leer je onder andere wat geld is, hoe je je toekomst kunt bepalen en hoe je overvloed in je leven brengt. Niet alleen op basis van financieel succes.

Ook bespreekt hij de vacuümwet van welvaart: waarom je het oude moet loslaten om ruimte te maken voor het nieuwe. Ieder mens is rijk geboren, de meeste mensen zitten alleen tijdelijk een beetje krap bij kas. We hebben alle goede puzzelstukjes maar soms lukt het gewoon niet om ze allemaal op de juiste plaats te krijgen. De belofte van dit boek: een eenvoudig plan dat jou meeneemt van waar je nu bent naar waar je zou willen zijn.

Bob Proctor – Je bent rijk geboren

8. Het miljonairsbrein ontrafeld – T. Harv Eker

Geef me vijf minuten en ik kan je je financiële toekomst voor de rest van je leven voorspellen. De uitspraak waar T. Harv Eker wereldberoemd mee is geworden. Hij kan er in één gesprek achter komen wat je persoonlijke blauwdruk is voor jouw financieel succes.

Je financiële blauwdruk komt voort uit je opvoeding, wat je hebt geleerd op school, door je omgeving en ervaringen. In dit boek leer je hoe je je eigen financiële blauwdruk kunt vaststellen en verbeteren, om zo je inkomen ingrijpend te verhogen en rijkdom te genereren. Zo is T. Harv Eker in 2,5 jaar miljonair geworden.

T. Harv Eker – Het miljonairsbrein ontrafeld

9. Geld Creëren – Barbara Borecka & René Argonijt

Geld Creëren is een prachtig spiritueel boek over financieel succes met veel praktijkvoorbeelden, direct toepasbare tips, oefeningen en inspiratie. Je leert om rijkdom, overvloed, geluk en vreugde te creëren. Wil je financieel vrij zijn? Bevrijd dan geld, is het advies. Bevrijd geld van je verwachtingen, druk en kritiek. Laat niet zoveel afhangen van geld dat het zwaar wordt. Geld is geen oorzaak, maar een gevolg en het weerspiegelt gewoon jouw energie.

Verwacht geen superkrachten van geld, maar van jezelf. Superkrachten hebben we allemaal, je moet ze alleen vinden. In dit boek leer je: stop met wachten op geld en verander jezelf!

Barbara Borecka & René Argonijt – Geld Creëren

10. De 7 spirituele wetten van succes – Deepak Chopra

Deepak Chopra schreef vele bestsellers en verkocht wereldwijd 25 miljoen exemplaren, waaronder Overvloed en De 7 spirituele wetten van succes. Deze wetten kun je toepassen om in alle gebieden van het leven succes te boeken, dus niet alleen op financieel gebied.

Succes is niet altijd het resultaat van hard werken, zorgvuldig plannen en tomeloze ambitie. Deepak Chopra laat zien dat er een andere, spirituele manier is om succes te boeken: als we onze ware aard doorgronden en in harmonie leven met de natuur. Dan wordt je leven vanzelf plezieriger.

Deepak Chopra – De 7 spirituele wetten van succes

Heb jij nog aanvullingen?

Zoals je hebt kunnen lezen kun je financieel succes van allerlei kanten bekijken. Van heel praktisch tot spiritueel. Deze lijst is zeker niet volledig. Nog wekelijks kom ik interessante en waardevolle boeken tegen over financiële groei en succes. Heb jij nog aanvullingen?

Tags: Ambitie en succes, Drijfveren, Finance, Millennials generatie Y, Personal Finance, Persoonlijke effectiviteit
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '10 Boeken over financieel succes die je gelezen moet hebben'?