Concentratieproblemen? 7 Tips om je beter te concentreren op je werk

beter concentreren

Werken op een andere plek dan je gewend bent is lastig. De uren vliegen voorbij, maar wat is er nou eigenlijk uit mijn handen gekomen? Ondertussen blijven de to-do’s zich opstapelen. Hoe ging dat ook alweer, werken? Na het lezen van deze tips kun jij je hopelijk beter concentreren:

1. Maak je hoofd leeg

Een goed begin is het halve werk. Inderdaad nogal een open deur, maar het klopt wel. Bedenk wat je allemaal te doen hebt vandaag, deze week of misschien zelfs de komende maanden. Schrijf ze op een lijstje. Alles wat door je hoofd schiet belandt op dat lijstje. Zo kun je ze niet vergeten en hoef je er de rest van de dag geen aandacht meer aan te besteden. Bedenk vervolgens wat nu prioriteit heeft en begin met die taak.

2. Werk aan één taak tegelijk en neem pauzes

Probeer je niet op tien dingen tegelijk te concentreren, dat is nog nooit iemand gelukt. Maak een overzichtelijke tijdsplanning. Wat ga je wanneer doen en hoe lang denk je er mee bezig te zijn? Werk aan één taak tegelijkertijd in korte tijdsblokken. Neem tussendoor korte pauzes, want hoe vermoeider je wordt, hoe minder concentratie je hebt. Je kunt bijvoorbeeld werken volgens de pomodoro-techniek, waarbij je je taken en je pauzes inplant.

3. Beperk de prikkels om je heen

E-mails, whatsappjes, het nieuws op de radio, een kletsende collega; dat zijn de echte concentratie-killers. Ze eisen voortdurend je aandacht op. En die heb je juist nodig voor de taak waar je aan werkt. Leg je telefoon weg met het geluid op stil. Heb je je telefoon nodig bij je werk? Zet dan in ieder geval je internet uit of blokkeer bepaalde apps. Hetzelfde geldt voor je pc: zet het internet uit als dat mogelijk is. Zorg er anders voor dat bepaalde sites niet te bereikbaar zijn.

4. Werk in een inspirerende omgeving

Probeer in een rustige, opgeruimde omgeving te werken. Als het mogelijk is werk dan zoveel mogelijk in natuurlijk daglicht. Iets simpels als een raam open zetten voor wat frisse lucht kan al wonderen doen bij concentratieproblemen op kantoor. Goede ventilatie zorgt ervoor dat je minder sloom en slaperig wordt en dat komt je focus ten goede.

5. Zorg voor jezelf

Eet en drink genoeg. Drink niet teveel koffie. Koffie lijkt je soms een concentratieboost te geven, maar je raakt er vooral opgefokt van. Net zoals suiker. Drink genoeg water en eet een gezonde lunch waar je een paar uur op vooruit kan.

6. Gun jezelf een beloning

Misschien kan je je slecht concentreren omdat je werkt aan een rotklus. Hoe minder interesse je hebt in je taak, hoe sneller je afgeleid bent. Logisch. Begin er zo snel mogelijk aan, dan is het maar gedaan. Je kunt vervelende klussen iets aangenamer maken door ze samen met een leuke collega te doen, of door jezelf tussendoor een beloning te gunnen. Bedenk van tevoren alvast hoe goed je je voelt als je de stomme klus achter de rug hebt.

7. Blijf in beweging

Last but not least, zorg dat je genoeg beweegt tijdens je werkdag. Zeker als je de hele dag achter een bureau werkt, is het verstandig om regelmatig even op te staan. Loop een rondje in je lunchpauze of kom af en toe even overeind om je uit te rekken, want van bewegen krijg je energie.

Heb jij een andere manier om geconcentreerd te blijven die niet in dit lijstje staat? Laat het ons weten.


Dit artikel is tot stand gekomen met input van Strooming.nl

Tags: Ambitie en succes, Ken jezelf, Persoonlijke effectiviteit, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Concentratieproblemen? 7 Tips om je beter te concentreren op je werk'?