Bokscoaching: krachtig optreden vanuit balans

Workshop: Vergroot je Impact – leren overtuigen vanuit je eigen kracht

Al een tijd stond die bovenaan mijn verlanglijst: de workshop Bokscoaching van Berend Oosterhuis. Omdat ik boksen supergaaf vind en coachen mijn grote passie is, was dit een match made in heaven. Op een stormachtige zomeravond is het dan eindelijk zo ver, tijdens een workshopavond van 4YoungPeople.

Bokscoaching

Berend begint de workshop door ons stil te laten staan bij ons doel voor die avond. Wat hoop je hier te halen vanavond? Wanneer is deze workshop voor jou geslaagd? Ik ben vooral erg benieuwd naar de koppeling van het fysieke boksen naar mentale coaching en hoop op nieuwe inzichten en perspectieven. We beginnen vervolgens met een spel om in balans proberen te blijven. Berend deelt ons op in teams en laat ons tegenover elkaar staan met de armen voor ons uitgestrekt, zodat onze handen elkaar raken. Vervolgens kijken we elkaar aan en moeten we proberen om elkaar uit balans te krijgen. Zet de ander een stap, dan heb je een punt. Ik probeer in te schatten wanneer mijn tegenstander even niet oplet en geef dan met volle kracht een flinke duw. Op dat moment ontspant hij zijn armen en vlieg ik naar voren. Helaas, 0-1.

Balans: Aarden, Aandacht & Adem

Het spel vormt een metafoor voor hoe we in het leven staan. Want sta je niet stevig, dan kun je ook geen grote kracht leveren zonder uit balans te raken. Voor mij is het over mijn eigen grenzen gaan in prestatiedrang een bekend onderwerp, dus dat was een hele interessante gewaarwording om die terug te zien in de manier waarop ik het spel benaderde. Aan de hand hiervan legt Berend uit wat het belang van in balans zijn betekent, zowel in het boksen als in het dagelijks leven. Zoals ik tijdens het spel fysiek al inzag, is het niet mogelijk om effectief krachtig op te treden op het moment dat je zelf niet stevig staat. Om die stevige balans te krijgen en vast te houden, introduceert Berend ons de drie A’s die in balans moeten zijn om krachtig op te kunnen treden: aarden, adem en aandacht.

1. Aarden

Aarden, oftewel met beide benen stevig op de grond staan, is essentieel in zowel het boksen als het dagelijks leven. Een sterke basispositie in je leven komt voort uit het duidelijk hebben van de waarom achter alles wat je doet. Wat motiveert je, wat vind je belangrijk en wat is de drijfveer achter de acties die je onderneemt? Iets wat de viraal gaande Simon Sinek bijvoorbeeld zo goed weet te omschrijven in zijn boek Begin met het waarom.

Kernkwaliteiten

Een manier om achter jouw waarom te komen is volgens Berend door het identificeren en uitdragen van jouw kernkwaliteiten. Zo’n kernkwaliteit is niet per se waar je goed in bent, maar datgene waar je energie van krijgt. Tijdens deze opdracht ontdek ik dat mijn kernkwaliteiten meesterschap, verbinden en vrijheid zijn. Meesterschap in het continu blijven leren, ontwikkelen en verbeteren van mezelf en wat ik doe, iets wat me ontzettend veel voldoening geeft. Het verbinden zit hem in het samenzijn met,  en het samenbrengen van de mensen om me heen, wat ik altijd al heel graag met veel enthousiasme heb gedaan en me enorm veel energie geeft. En vrijheid, iets wat ik echt nodig heb om mezelf te kunnen zijn en te doen wat ik wil, wanneer ik dat wil en hoe ik het wil.

2. Aandacht

Het focussen van je aandacht is één van de belangrijkste onderdelen van het boksen. Je moet je tegenstander goed kunnen lezen om te kunnen ontwijken en anticiperen om rake klappen uit te delen. Ook in het dagelijks leven vormt dat waar onze aandacht naar uitgaat, de ervaring van ons leven en de perceptie van kwaliteit daarvan. In de huidige maatschappij staan onze hersenen constant AAN. Blijkbaar staat er nu evenveel informatie in een weekkrant als er 150 jaar geleden in een heel mensenleven te pas kwam. Overal waar we komen en in alles wat we doen, krijgen we continu honderden informatieprikkels te verduren. Onze hersenen moeten al deze informatie vervolgens verwerken, wat ’s nachts tijdens onze remslaap gebeurt. Om neurologisch optimaal te kunnen presteren, is het daarom belangrijk om je hersenen hiervoor oplaadtijd te geven.

Geef je brein een break

Het is dan ook van groot belang om je brein regelmatig een rustmoment te geven. Hoe vaak per week heb jij een uur van complete stilte? Geen Netflix, niks lezen, niet door je telefoon scrollen of in je hoofd nalopen wat je allemaal nog moet doen, gewoon even helemaal niks? Ik weet dat ikzelf op momenten dat ik even niks te doen heb, automatisch mijn telefoon pak en ga scrollen. Om een goede focus te behouden is het belangrijk om je hersenen regelmatig even een break te geven. Bijvoorbeeld door een wandeling door het bos te maken, in stilte te zitten of gewoon even lekker te niksen. Al is het maar tien minuutjes per dag.

Toedeloe lijst

Eén van de toffe tools die Berend me in deze workshop heeft meegegeven is het maken van een toedeloe-lijstje. In plaats van altijd maar to do-lijstjes te hebben (yep, guilty as charged, en ja ze komen nóóit af.. arghh), maak je voor jezelf een toedeloe-lijst; met alle dingen die je vooral NIET meer moet doen. Bovenaan de lijst staat voor mij dan ook het verbannen van mijn telefoon, minstens twee uur voor ik ga slapen, zodat ik écht tot rust kan komen. Belangrijke side-note van Berend bij deze tool: kies dingen waar je nu direct al mee kunt beginnen. En iets wat je de rest van je leven vol kunt houden, anders val je zo weer terug in je oude gewoonten.

3. Adem

Het derde onderdeel is überhaupt de basis van alles wat we doen: onze ademhaling. We doen het non-stop zonder erover na te denken, terwijl er enorm veel te winnen valt bij een bewuste ademhaling. Tijdens het boksen is het belangrijk om je ademhaling goed te doseren, zodat je genoeg kracht hebt om door te blijven gaan. Ik merkte bijvoorbeeld dat ik in the heat of the moment mijn adem inhoud en alleen maar bezig ben met ontwijken en de ander te proberen te raken. Ik was dan ook na drie keer uithalen al compleet buiten adem en had geen kracht meer over.

Zorg voor ademruimte

Ook in het dagelijks leven moet jij je adem goed doseren. Hoe meer je doorzet zonder te ontspannen en jezelf letterlijk ademruimte te geven, hoe minder adem je overhoudt om door te gaan. We zijn ons vaak niet bewust van onze stressniveau’s en hebben nogal eens de mentaliteit van tanden op elkaar en doorgaan. Maar die periodes van langere tijd onder constante druk staan, zijn de boosdoeners die leiden tot problemen als oververmoeidheid, neerslachtigheid en burn-out.

Het stress-stoplicht

Een belangrijk inzicht voor mij was hoe belangrijk het is om regelmatig even na te gaan hoe je stressniveau erbij staat. Berend gaf hier de metafoor van een stoplicht voor. Ben je helemaal relaxt en is er niks aan de hand? Dan sta je op groen, top. Ervaar je best wel wat druk en voel jij je daardoor gestrest? Oranje! Je kunt nog even door maar je moet wel goed opletten. Gaan de alarmbellen af omdat je nu echt te ver bent gegaan? ROOD. Er zit er niks anders op dan NU te stoppen.

Bokscoaching: Ontladen vs. Ontspannen

Het liefst werk je natuurlijk zoveel mogelijk in je groene zone. Kom je af en toe in oranje? Geen probleem, dat hoort erbij. Maar na langere tijd in oranje door te gaan, kom je vanzelf in rood terecht. Daarom is het belangrijk om bij oranje op tijd in te grijpen en jezelf de ademruimte te geven om te ontspannen. Doseer je energie bewust en vind de balans tussen kracht leveren en ontspannen. Zodat je met volle kracht de impact kunt maken die je wilt.

Generatie Zekerheid

Millennials en Generatie Z staan bekend om hun korte spanningsboog en om hun jobhoppen. Maar hoe zorg je ervoor dat jong talent zich langer aan je organisatie verbindt én dat hun volle potentieel tot z’n recht komt? Kortom: hoe word én blijf je als werkgever aantrekkelijk voor jong talent zodat juist zij jouw ambassadeurs worden in deze krappe arbeidsmarkt.

Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024

In deze whitepaper delen we de resultaten van de 6e editie van het landelijke Young Professional Onderzoek waar jij samen met jouw organisatie mee aan de slag kan. 

Tags: Burn-out, Ken jezelf, Persoonlijk Leiderschap, Persoonlijke effectiviteit
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals:

Download gratis:

Ontdek wat 1300 young professionals echt willen op de werkvloer:

Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Bokscoaching: krachtig optreden vanuit balans'?