Creatieve challenge: Durf jij hem aan te gaan?

challenge - Creatieve challenge Durf jij hem aan te gaan - by free creative stuff - photo-of-multicolored-abstract-painting-1193743

Af en toe ga ik een creatieve uitdaging aan. Challenges waarbij ik gedurende een hele maand elke dag moet schrijven of tekenen. En waar ik op dag één dacht dat ik het wel even zou gaan flikken, stond ik halverwege de maand als een uitgewrongen washand naar mijn papier te staren. Wat is zo’n challenge moeilijk … Maar ook: wat leer je er veel dingen van!

Waarom zou je zo’n challenge aangaan?

Deze maandelijkse uitdagingen, meestal van buitenlandse oorsprong, zijn een bekend iets in de teken- en schrijf gemeenschap. Het gaat om het verbeteren van je vaardigheden. Denk aan het sneller kunnen werken, langer en meer kunnen tekenen of schrijven én het verbreden van je comfortzone. Je duwt alle vaardigheden tot het uiterste en breekt hiermee jouw safe box. Slecht in het tekenen van portretten? Dan doe je de 100 Heads Challenge, waarbij je 100 verschillende portretten tekent in diverse hoeken, met verschillende media en een tijdlimiet.

Ik heb zelf bijvoorbeeld meegedaan aan de schrijfuitdaging van Sweek waar je in één maand 25.000 woorden schrijft. Dit is al enkele jaren geleden, maar ik heb toen meer geschreven dan ooit. Ik voltooide de challenge en had in één maand één derde van mijn Young Adult fictieboek geschreven. Ik ben trots op die prestatie en raakte geïnteresseerd in andere challenges. Sindsdien ben ik me bezig gaan houden met uitdagingen in het schrijven van verhalen, tekenen en schilderen. Het wordt bijna een hobby op zichzelf.

Deze uitdagingen zijn voor iedereen anders. Iedereen kijkt er anders naar en benadert ze verschillend. Heb jij wel eens zo’n challenge geprobeerd? Hier 3 redenen waarom zo’n challenge, ongeacht welke hobby’s je leuk vindt, echt iets voor jou is.

1. Doorzettingsvermogen

Normaal gesproken houd jij je wekelijks misschien een enkele keer bezig met je hobby. Tijdens een uitdaging word jij gedurende een hele maand gepusht om meer werk te leveren, sneller werk te leveren of beter werk te leveren. Je past de challenge aan op jouw dagelijkse leven en moet tijd vrij maken om door te zetten. Je moet jezelf tot actie aansporen, want anders ga je die uitdaging écht niet halen. Kiezen op elkaar; jij kan dit! Het is doorzetten, maar na die maand heb jij jezelf overtroffen, grenzen verlegt, doelen gehaald en heel veel geleerd.

Doorzetten is een goede eigenschap, die ook buiten je hobby’s van pas komen. Zo’n challenge verbetert niet alleen jouw schrijverij of schilderij, maar ook de vaardigheid om door te zetten in het dagelijkse leven en op je werk. Je leert je grenzen kennen en hoe je die kan doorbreken.

2. Creatieve skills verbeteren

Als jij (bijna) elke dag aan dezelfde vaardigheden werkt, zal je er beter in worden. Bij verven, tekenen of haken zal je motorische geheugen door de frequentie van het oefenen een stuk beter worden. Ik neem het verven van bomen even als voorbeeld. Als jij elke dag voor een maand lang een boom schildert, zal het steeds sneller en makkelijker gaan. Je lichaam raakt gewend aan de beweging zoals dit bijvoorbeeld bij sporten ook gebeurd. Je werkt dus niet alleen mooier na die maand, maar ook sneller en met minder moeite.

3. Plezier!

Vanzelfsprekend natuurlijk, maar je hebt een hobby omdat je het leuk vindt om te doen in je vrije tijd. Met een uitdaging zoals Mermay voor tekenliefhebbers of NaNoWriMo voor de fictie schrijvers kan je tijdens het aangaan van een uitdaging enorm veel plezier beleven. Je maakt wellicht meer tijd vrij voor het schrijven dan dat je normaal doet, en hoe leuk is het als je met deze stok achter de deur nu eindelijk die novel kan schrijven? Staat ook weer goed op je cv!

Juist als je geen ervaring hebt

Zo’n challenge is juist leuk om te doen als je helemaal geen ervaring hebt met schrijven, tekenen, kleien, haken of een andere hobby. Als je een leuke challenge hebt gevonden kan je jouw aanpak het beste even noteren en nadenken over hoe jij dagelijks of wekelijks aan de slag gaat om de uitdaging zo goed mogelijk uit te werken. Ikzelf noteerde eerst de ideeën en thema’s in mijn schetsboek. Ik mocht er van te voren over nadenken of zelfs al een schets maken, zodat het doel voor mij haalbaar was. Zo deed ik dat ook met de schrijfchallenge van Sweek. Ik wist voordat ik begon al hoe ik mijn verhaal zou vormgeven, zodat ik tijdens de challenge meer tijd kon stoppen in het daadwerkelijk schrijven van het verhaal.

Ben je enthousiast en wil je aan de slag? Ga dan eens op zoek naar verschillende promptslists. Dat zijn lijsten met dagelijkse thema’s voor de creatieve challenges. Er zijn heel veel verschillende lijsten te vinden, voor schrijvers en kunstenaars. Lijsten met thema’s, verschillende mediums, noem het maar op.

Je kan de challenge aan!

De challenge is alleen voor jou en voor niemand anders. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je het niet gaat volhouden. Lukt het niet? Dan zet je de uitdaging op pauze en haal je even adem. Probeer het wel op een goede manier af te ronden. Dit kan je doen door verschillende checkpoints met jezelf af te spreken of door de challenge naar eigen hand aan te passen. Moet je elke dag een hoofdstuk schrijven van de challenge, maar vind je dit echt te hoog gegrepen? Maak er dan 100 of 1000 woorden van! Het gaat erom dat je er regelmatig mee bezig bent, en zo jouw vaardigheden aanscherpt. Voor iedereen is een uitdaging net even anders en dat maakt niets uit. Of als het je niet lukt om dagelijks tijd vrij te maken om een illustratie te maken of stuk te schrijven, dan spreek je gewoon met jezelf af om wekelijks twee of drie werken in te leveren. Jij kent jezelf het beste: maak er een uitdaging van die wel realistisch is. Sta jezelf toe om te groeien.

Tags: , ,
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Creatieve challenge: Durf jij hem aan te gaan?'?