De voorwaarde van geluk: wat je verlangt moet je zelf geven

een staat van zijn

Wat heb je nodig om gelukkig te zijn? Veel of weinig? Rumoer of stilte? Warmte of frisse wind, binnen of buiten, wit of rood, lang of kort – geluk is een van de meest onderzochte dimensies van het zijn van de mens. Filosofen, wetenschappers en leraren komen al duizenden jaren met conclusies zoals: het wel of niet hebben van kinderen, gezond zijn, een levensbestemming kennen, een relatie hebben, geen geldzorgen, een lichte omgeving. En ga zo maar door. Allemaal voorwaarden.

Voorwaarden voor geluk

Afgelopen week liep ik met een coach-klant een paar uur over het strand, zo’n kilometer van waar ik net ben gaan wonen. Aan het strand dus. Een droom die werkelijkheid wordt maar die ook spanning met zich meebrengt. Buiten zijn, stil zijn, de zon en de gure wind. Dingen die mij gelukkig maken, maar zijn mijn klanten eigenlijk wel bereid om mee te komen naar mijn plek van geluk, mijn voorwaarden?

Verlangen

De zon straalt op onze gezichten. Wandelend in dikke jassen, sjaals en zonnebrillen nemen we een vraagstuk door. Het gaat over kwetsbaarheid. En echtheid. We staan ergens stil, midden op het strand. Zo ver als we gelopen zijn, zijn we inmiddels alleen op de wereld lijkt wel. Een glimlach op haar gezicht. En op de mijne ook, merk ik. We maken endorfine aan. Geluk.

Een staat van zijn

Wat je verlangt, moet je jezelf geven, is een uitspraak van Jan Geurtz, die schrijft en spreekt over de verslaving van liefde. Ik ben het met hem eens. Want geluk is een staat van zijn. En jij als enige, kan daarvoor zorgen.

Persoonlijk Leiderschap Reis header - Ankeren in een baai 2020 - young professional - persoonlijk opleidingsbudget
Persoonlijk Leiderschap betekent worden wie je bent en doen wat je écht wilt. Wat heb jij de wereld te brengen? Lees meer...
Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'De voorwaarde van geluk: wat je verlangt moet je zelf geven'?