DISC gedragsstijlen: welk persoonlijkheidstype ben jij volgens het DISC model?

DISC

Kan je jezelf en anderen goed inschatten? In je leven heb je met verschillende typen mensen te maken en soms begrijp je elkaar niet zo goed. Waarom doet mijn manager altijd zo kortaf bijvoorbeeld, of hoe kan het dat die ene vriendin alwéér onze afspraak is vergeten? Je kan jezelf en anderen beter leren begrijpen aan de hand van de gedragsstijlen van DISC.

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
>> Voor (HR-)professionals <<
DISC staat voor de eigenschappen dominant, invloedrijk, stabiel en consciëntieus. We hebben allemaal een mix van deze gedragsstijlen in ons. Eén van de vier typen is vaak het sterkst ontwikkeld en het meest zichtbaar voor de buitenwereld.

Bekijk de video waarin millennial-trainer Marcelle het DISC model uitlegt aan de hand van concrete voorbeelden:

De 4 persoonlijkheidsstijlen van DISC

DISC staat dus voor Dominant, Invloedrijk, Stabiel en Consciëntieus.

Een D-type is overwegend rood
Een I-type is overwegend geel
Een S-type is overwegend groen
Een C-type is overwegend blauw

D

Mensen met een hoge D-stijl – Dominant – hebben de volgende kenmerken:

 • Zij stellen zich onafhankelijk op
 • Ze zijn besluitvaardig en doelgericht
 • Ze zijn gericht op resultaten en uitdagingen
 • Deze mensen gaan confrontaties niet uit de weg

De kleur van mensen met een hoge D-stijl is rood. Ben je in gesprek met een rode man of vrouw? Je zult dan misschien staan te kijken van de kordaatheid waarmee zij besluiten nemen, of de snelheid waarmee zij conclusies trekken. Kun je mij dat rapport toesturen?, vraag je aan de rode persoon. Pling, daar ligt het al in je mailbox. Rode mensen kunnen trouwens slecht door een deur met andere rode mensen. Zet twee kapiteins aan het roer en het schip zal zinken.

I

Mensen met een hoge I-stijl – Invloed – herken je aan deze eigenschappen:

 • Zij praten graag
 • Ze zijn enthousiast en optimistisch
 • Deze mensen hebben veel contacten
 • Ze staan graag in het middelpunt van de belangstelling

De DISC heeft hen de kleur geel toegekend. Zit je tegenover een gele man of vrouw? Je zou overrompeld
kunnen worden door het enthousiasme en de blijheid. Maar als je zelf geen gele eigenschappen bezit dan voel je je er wellicht wat ongemakkelijk onder. Tuurlijk, ik stuur het direct. Straks nog. Superduper, zegt het gele persoon als je om een kopie van dat rapport vraagt. Je ontvangt het inderdaad., maar het is niet ondenkbaar dat de gele Speedy Gonzales het verkeerde rapport heeft opgestuurd. Duizend excuses vallen je ten deel.

Ben je zelf geel? De ontmoeting is ofwel feest van herkenning en het begin van een levenslange vriendschap, ofwel een meeslepend duel in de Eredivisie.

S

Mensen met een hoge S-stijl – de Stabiele – hebben de volgende kwalificaties:

 • Zij zorgen ervoor dat ieder het naar zijn zin heeft
 • Ze houden van routines
 • Ze werken graag in teamverband
 • S-mensen brengen harmonie en stabiliteit in het team

DISC geeft hen de kleur groen. Groene personen zijn wat lastig te peilen, ook voor een ander groen persoon. Na afloop van je gesprek kan het resultaat nog steeds onduidelijk zijn. Een helder antwoord op vragen blijft uit. Je kunt niets anders dan afwachten, want het kan vriezen en het kan dooien bij de groene persoon.

C

Typerend voor de C-mensen, de Consciëntieuze:

 • Ze zijn grondig en nauwgezet met details
 • Ze houden zich graag aan de regels
 • C-mensen volgen de procedures of ontwerpen ze zelf
 • Het zijn analytische denkers en diplomatiek in de omgang

Deze mensen zijn blauw volgens DISC. Ben jij overwegend blauw? Andere blauwe mensen zijn een verademing. Jullie houden van procedures en voeren ze gelukzalig uit. Beloftes komen jullie na en zijn allebei goed voorbereid op het gesprek.

Ben jij geen blauw persoon? Hij of zij kijkt je strak aan, praat wat afstandelijk en heeft een gesloten lichaamshouding. Hij of zij bedoelt het niet zo. En als hij doorvraagt over dat rapport dat je wilt ontvangen, geef dan zo gedetailleerd mogelijk antwoord. Vind-ie fijn. Blauw is overigens de meest constante kleur van de pallet. Dat dan weer wel.

Waar sta jij in de DISC?

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
>> Voor (HR-)professionals <<
Nogmaals; het is goed om te weten dat veel mensen een mix van deze vier stijlen in zich hebben. De intensiteit en de verhoudingen kunnen onderling enorm verschillen. Meestal valt één kleur het meest op. De kleur is afhankelijk van de context, de situatie en ook van de rol die je hebt. Herken jij jezelf in de DISC?

Door jouw voorkeursgedrag te begrijpen zie je beter waar jouw kwaliteiten en valkuilen liggen. En je krijgt meer begrip voor het gedrag van een ander. Dus leer jezelf en anderen sneller inschatten door te letten op het type gedrag dat iemand laat zien.


Wil je meer weten over het DISC-model? Onze trainer Jochem bespreekt samen met Kai het DISC-model, en vele andere modellen, in Kwartje de Podcast.


Tags: Ken jezelf, Persoonlijke effectiviteit, persoonlijke groei
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'DISC gedragsstijlen: welk persoonlijkheidstype ben jij volgens het DISC model?'?