Herfstdip: er tegen vechten of juist toegeven?

De regen slaat hard op mijn autoruit vanochtend. De grauwe ochtend bevalt me slecht. Ik zit op de snelweg in de file. Ik weet dat ik nog lang moet rijden. Een bekende van mij zegt wel eens: Als iedereen raar doet op de weg, dan ligt het meestal aan jezelf. Het is waar. Ik heb een slecht humeur, net als het weer. Ik zit in een herfstdip.

En ook vandaag doe ik wat ik het liefst doe als dingen niet gaan zoals ik wil: ik tune uit. Ik denk aan andere, nieuwe dingen. Nieuwe plannen, nieuwe reizen, een nieuwe auto, een nieuwe samenwerking. Alles wat er nodig is gooi ik in de strijd om te ontkomen aan dat negatieve gevoel. Fysiek onmogelijk, omdat ik vastzit in een tergend trage file, dus vertrek ik maar psychisch.

Vechten tegen je gevoelens

De negatieve dip waar ik in ben beland is niet zomaar ontstaan. Zodra ik er bij stil sta, kom ik erachter dat ik niet goed voor mezelf gezorgd heb deze week. Dat ik van hot naar her aan het rennen was. Dat ik, nu het donker wordt en meer slaap nodig heb, eigenlijk te weinig geslapen heb. Dat ik, ondanks de voorspellingen over blaadjes op sporen en wegen, toch een kwartier later vertrokken ben. Waardoor ik nu te laat kom.  Nu ik me even ontspan voel ik me al vele malen beter dan net, toen ik aan het vechten was tegen al die gevoelens.

Kijk naar je eigen aandeel

Een externe locus of control komt veel voor bij negatieve emoties. In relaties, vriendschappen en ook vooral in je werk. Daar waar het even niet gaat zoals je wilt roep je al snel ik ga wat anders zoeken, veel liever dan dat je verantwoordelijkheid neemt voor wat er niet goed gaat.

Zo kwam ook laatst een Young Professional mijn coachpraktijk binnen. Ik wil mijn volgende baan buiten mijn eigen vakgebied hoor! Nooit meer terug… Ik wist haar te verleiden om eerst eens haar eigen gevoelens toe te laten en naar haar eigen aandeel te kijken. Natuurlijk, de wereld waarin ze werkte was verre van perfect. Maar de herfstdip in haar carrière kwam ook doordat ze veel te veel gegeven had, en overal maar ja op bleef zeggen terwijl haar eigen lichaam en geest keihard nee riepen.

Voelen, spannend of juist de oplossing?

Voelen is de meest spannende uitdaging voor de mens, zei mijn eerste therapeut tegen me. Ik geloofde haar niet. Als temperamentvolle Griekse voelde ik heel veel, hield ik mezelf voor. Toch is het waar. Onze diepste negatieve emoties toelaten brengt ons in contact met de imperfectie van ons eigen zijn. Dat is zo angstaanjagend, dat je het wat het kost vermijdt, zei de Boeddha ooit. Volgens hem komt er pas verlossing wanneer je ook het lijden in je leven toelaat en accepteert. Ik heb veel geleerd van de Boeddha. Maar toch heeft hij makkelijk praten. Hij heeft nog nooit een Nederlandse herfst meegemaakt… Laat staan een herfstdip.

Persoonlijk Leiderschap Reis header - Ankeren in een baai 2020 - young professional - persoonlijk opleidingsbudget
Persoonlijk Leiderschap betekent worden wie je bent en doen wat je écht wilt. Wat heb jij de wereld te brengen? Lees meer...
Tags: Carrièreswitch, Ken jezelf, Werkplezier, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Herfstdip: er tegen vechten of juist toegeven?'?