Hoe word je alles?

multipotentialist - emilie wapnick - hoe word je alles - by JESHOOT.com

Onlangs heb ik het boek Hoe word je alles? van Emilie Wapnick gelezen. Het boek triggerde me meteen door de ondertitel: voor mensen die (nog steeds) niet weten wat ze willen worden.

Wat wil je worden? Een lastige vraag die ons al vanaf jongs af aan wordt gesteld. Wat het lastig maakt, is dat je vaak het gevoel krijgt dat je met één beroep, rol of functie de vraag moet beantwoorden. Maar waarom zou je? Het is prima om veel interesses en passies te hebben en om je niet vast te pinnen op één vakgebied.

Wat is een multipotentialist?

In haar boek spreekt Emilie over de term multipotentialist. Hiermee doelt ze op mensen met veel interesses en creatieve doelen. Denk bijvoorbeeld aan Richard Branson. Hij richtte Virgin Group op met 400 bedrijven op verschillende gebieden zoals: muziek, luchtvaart en communicatie.

Maar bijvoorbeeld ook Linda de Mol: televisiemaker, presentatrice, actrice, heeft een tijdschrift en online platform. Chantal Janzen is ook een multipotentialist, zij is: presentatrice, actrice, zangeres, ze speelt in musicals en ze heeft ook een tijdschrift en een online platform.

Multipotentialisten zijn er in allerlei soorten. Sommigen hebben acht projecten naast elkaar lopen en anderen vinden het fijn om jarenlang in één onderwerp te duiken om zich vervolgens weer in een nieuw onderwerp te verdiepen. En dan zijn er nog allerlei tussenliggende varianten.

Organisaties staan erom te springen

Multipotentialisten onderscheiden zich doordat ze:

  • meerdere concepten samen kunnen brengen en daaruit iets nieuws creëren
  • snel kunnen leren
  • aanpassingsvermogen hebben
  • snel verbanden leggen en vertalen
  • het grote plaatje zien

Een mooie combinatie van kwaliteiten en talenten die op veel plekken goed tot zijn recht komt en waar veel organisaties om staan te springen.

Geld, zingeving en variatie

Emilie geeft in haar boek goed weer dat het voor mensen met veel interesses en creatieve doelen verder gaat dan een carrière plannen. Dat het nog belangrijker is om je leven goed in te richten, zodat het past bij jou als persoon. Hierin onderscheidt ze drie belangrijke elementen:

Check ze eens in de zoveel tijd met je eigen leven en werk. Ben je nog tevreden met hoe jouw leven er op dit moment uitziet?

Zo richt je je werk in als multipotentialist

Het boek geeft mooie inzichten over nieuwe manieren om je werk in te richten.

  • Zo onderscheidt Emilie het Smeltkroesmodel, waarbij iemand al zijn interesses en doelen weet te bundelen in één baan of carrière
  • Het Schuine-streep-model combineert een aantal verschillende parttime banen en beroepen met elkaar
  • Het Einsteinmodel werkt door de combinatie van één vaste baan of onderneming, waarbij daarnaast alle tijd en energie opgaat naar interessante, persoonlijke projecten die in de vrijetijdssfeer blijven; en waar het dus geen noodzaak is om geld te verdienen
  • Daarnaast is er het Feniksmodel waarbij je voor een bepaalde periode helemaal in een baan duikt om zichzelf daarna weer opnieuw uit te vinden in een nieuw beroep of baan

Deze manieren van werken geven een mooi beeld van hoe je met werk kunt omgaan en dat er zoveel manieren mogelijk zijn.

Multipotentialist op de toekomstige arbeidsmarkt

Ik werd door dit boek en de benadering van Emilie ten aanzien van multipotentialisten enorm aangetrokken. Het past wat mij betreft helemaal in de huidige en toekomstige arbeidsmarkt waarbij je veel meer uitgaat van jouw unieke talenten en kwaliteiten en dat je hier werk bij zoekt. Ik denk dat deze manier van werken veel variatie en zingeving biedt, doordat je jezelf continu uitdaagt. Daarnaast blijf je scherp of een vakgebied of werkvorm nog bij jou past. Het biedt de ruimte om een plek te geven aan al jouw interesses en passies, waarbij je zelf beslist op welke manier ze in jouw leven passen.

Veel vrijheid en ruimte

Of iemand dan een multipotentialist is of niet, vind ik niet eens zo belangrijk. Het gedachtegoed biedt veel vrijheid en ruimte om een ander gesprek te hebben over talenten, passies en werkinvulling. Organisaties zijn hier ontzettend blij mee, want nog onbekende talenten kunnen benut worden. Een mooie win-winsituatie.

Benut je talenten en passies

Kortom, benut al je talenten en passies en kijk hoe je ze vorm en inhoud geeft in je leven. Of dat nu via een betaalde baan is of in je vrijetijdsbesteding.

 

Webinar Ontwerp een traineeship of Talentprogramma - Careerwise - Trainers voor Young Professionals
Tags: , , , , , , , , , ,
Vraag van de maand
Reflecteren zie ik als de belangrijkste sleutel voor mijn ontwikkelingDoor te (leren) reflecteren ontwikkel ik mijzelf het beste
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Hoe word je alles?'?