Succes meten we door de ogen van een ander. Succes is niet het antwoord op voel ik me gelukkig?, maar heb ik een betere baan, mooier huis en grotere auto dan mijn leeftijdsgenoten? Het hoi-ik-ben-een-loser-syndroom terroriseert onze generatie.
In hartje Utrecht staan de mooiste huizen. Vaak gluur ik naar binnen. Ik zie een prachtig kookeiland, een dure eettafel, kinderspeelgoed en jonge ouders op de bank. Ik voel jaloezie en heb ineens spijt van keuzes in mijn leven. Zonder iets te weten over hun wurghypotheek, 50-urige werkweek en huwelijksproblemen, verbeeld ik me een fantastisch luxe leven waar ik hysterisch ver op achterloop.
We kijken constant over onze schouder
Succes is wat anderen hebben, denken we. We kijken constant over onze schouder. Hoe ver is hij al, wat heeft zij op haar bankrekening staan? Wat zou ik nu moeten doen, kunnen, hebben op mijn leeftijd? Loop ik op schema? Een mooi huis en een gezinnetje is het eindstation waar we zo snel mogelijk naar toe werken. Dan is er rust. Dan hebben we het gemaakt.
Slechte spionnen
We vergeten dat alleen het resultaat van een keuze zichtbaar is. Dieper verstopt liggen alle offers voor een schijnbaar succesvol leven. We zien niet de schulden, depressies of eenzaamheid waarmee iemand zijn nieuwe Adidasjes heeft betaald. We bespioneren alleen aan de oppervlakte. Dat maakt onze afgunst zinloos en leeg.
Hoe ik het Meisje Zonder Werk werd
In een wereld vol schone schijn is jezelf voorstellen als werkloos het pijnlijkste wat er is. Liever ga je op reis of doe je een sabbatical/ cursus/ vrijwilligerswerk om de stilte na je naam op te vullen. Ik ben Yorien en ik ben schrijfster, zei ik vaak, hoewel ik niks méér schreef dan sollicitatiebrieven en klaagzangen op WhatsApp. Liever liegen dan accepteren dat ik ‘niks’ was. Maar liegen is alles behalve een duurzame oplossing. Na een paar maanden durfde ik het aan: ik ben Yorien en ik ben een meisje zonder werk. Geheel tegen mijn verwachtingen in nodigde die formule uit tot veel interessante gesprekken. Het bleek ineens dat ik niet de enige was die al jaren zocht naar gewoon een leuke baan.
Nee, je bent geen loser
Voel jij je zo: je hebt altijd pech, vist nét naast het net. Minder succesvol dan je vrienden en het zwarte schaap van de familie. Gevuld met gaten en gebreken stel je jezelf voor met hoi, ik ben een loser.
Stop daar dan mee.
Denken dat anderen het beter voor elkaar hebben gaat jouw situatie niet verbeteren. Jouw kennis van hun leven is onvoldoende om te beoordelen of zij het beter doen – wat dat dan ook betekent. De realiteit is waar jij in gelooft en jij bepaalt wat dat is.
Bedenk wat geluk voor jóu betekent
Als vergelijken je manier van overleven is dan duurt het niet lang tot je je eigen naam onderaan op de lijst zet. Er is altijd wel iemand te vinden die het beter heeft dan jij. En als je je constant focust op wat je niet hebt krijg je daar alleen maar meer van.
De enige manier om te stoppen met vergelijken is door tevreden te zijn met je eigen leven. Wees dankbaar voor alles wat je hebt. Een dak boven je hoofd, brood op de plank én een keuze om te gaan en staan waar je maar wilt. Dat is al zoveel meer dan wat heel veel mensen op deze wereld hebben. Definieer opnieuw wat jou idee van succes is. Als je nu blij bent met je leven waarom heb je dan meer nodig? En als je niet blij bent, verander het dan.
Makkelijker gezegd dan gedaan?
Oefening baart kunst! Het zal niet in één dag gaan, maar jij hebt de macht om je gedachten en daarmee je leven te veranderen. Meestal ben jij zelfs degene die het grootste struikelblok is. Laat los hoe anderen leven of hun mening over hoe jij het doet. Als jij wil wat jij wilt, durf er dan volledig voor te gaan. Loser of niet.