Ik wil kiezen: 3 tips hoe kiezen makkelijker wordt

De druk van het moeten kiezen

Vaak komen jongeren met de volgende woorden bij mij binnen: “Ik wil gewoon iets kiezen, het maakt me al niet meer uit wat.” De druk van het moeten kiezen is vaak groot en hierdoor is hetgeen dat je kiest bijna ondergeschikt. En dat is zonde, want juist datgene wat je gaat kiezen is zo belangrijk!

Vechten tegen de mening van anderen

Dus hoe kies je dan datgene wat jij wilt? Dat weten we inmiddels bijna niet meer. Het maken van keuzes is volgens filosoof Jean-Paul Sartre (1905 -1980) zo moeilijk, omdat je altijd vecht tegen de mening die anderen over jou hebben. Hij zei: “Onder de voortdurende blik van anderen, kunnen wij nooit meer onszelf zijn.” Ik denk dat hij daar gelijk in heeft. Met name door alle social media zijn we veel te veel met anderen bezig en ‘wat zij er wel niet van zullen vinden’. Terwijl dit het maken van een keuze alleen maar bemoeilijkt.

Kiezen is mooi

Eigenlijk is kiezen juist iets moois. Niet iets negatiefs of spannends zoals het vaak wordt gezien. Iets kiezen biedt namelijk de kans om jezelf opnieuw neer te zetten. Om jouw eigen weg te bepalen en deze in te slaan. Maar wat ik om mij heen zie gebeuren is het omgekeerde: mensen kijken juist enorm op tegen de keuzes en stellen deze uit en uit… Daarom wordt het een enorme issue, vooral met en voor jezelf.

3 simpele tips voor een eigen keuze:

  1. Vraag jezelf af wat je nu op dit moment zou kiezen. Wat als ik nu moet kiezen, wat kies ik dan? Voor je het weet is de keuze al gemaakt. Doe dit desnoods een week lang iedere avond voordat je naar bed gaat en turf de antwoorden die je kiest. Zo kun je aan het einde van de week de balans opmaken.
  2. Mocht je blijven twijfelen, vraag dan (meerdere malen) waarom je datgene wilt. Kun je dit dan ook aan jezelf uitleggen of blijven het de woorden van anderen? Neem hier vooral de tijd voor en schrijf het desnoods op.
  3. Maar het belangrijkste is nog: wat wil jij? En dus niet je oma, vader, buurvrouw, beste vriendin of partner. Want in wezen hebben zij er helemaal niets mee te maken. Het maakt niet uit wat zij ervan vinden, wat zij van jou vinden of er gewoon überhaupt van vinden. Het gaat erom dat jij een keuze maakt voor jezelf. Het is immers jouw leven.

Het zou toch zonde zijn als je er op je vijftigste achter komt dat je een leven geleid hebt ‘dat anderen wel bij jou vonden passen’. Daar wordt geen mens echt gelukkig van. Kortom: kiezen maar!

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , , , , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Ik wil kiezen: 3 tips hoe kiezen makkelijker wordt'?