Innerlijke kracht vinden: soms lukt het spontaan!

kracht

Je innerlijke kracht vinden: soms hoef je niet te zoeken maar vind je hem spontaan. Hoe oud ik precies was weet ik niet meer. Misschien vijf. Ik was een heel verlegen meisje, op het angstige af. Bang voor grote, vreemde mensen. Bang voor nieuwe omgevingen. Bang, misschien nog wel het meest, voor de grote, grove en gemene juf op de kleuterschool. Ik zal haar nooit vergeten.

Mijn juffrouw Bulstronk                                        

Het was een logge, hardhandige vrouw. Ze leek op juffrouw Bulstronk uit het kinderboek Mathilde van Roald Dahl. Ze droeg een ring met daarin een bruine, lelijke steen. Die ring zat bovendien veel te strak om haar Michelin-volle vinger. De ring kneep haar vinger, zoals zij ons kneep. Ze was onredelijk streng, en als je bedenkt hoe jong de kinderen waren die ze zo ijskoud en gevoelloos domineerde, was die strengheid zelfs ronduit gênant.

Kinderen het leven zuur maken

De Indiase mysticus Osho zegt iets treffends over leraren: dat je voor de klas regelmatig mensen aantreft die het liefst volwassenen willen onderdrukken en domineren, maar daar te laf voor zijn en daarom maar kinderen het leven zuur maken. Gelukkig zijn er ook een hoop fijne mensen in het onderwijs waardoor je als kind het verschil leert herkennen.

Buiten de lijntjes kleuren

Buiten de lijntjes kleuren stond bij mijn juf gelijk aan een misdrijf en werd precies zo bestraft. Al donderprekend kneep ze hard in mijn schouder bij het zien van de som van ongebreideld enthousiasme plus een even zo groot gebrek aan coördinatie. Dóódeng vond ik dat. Op een dag sleurde ze me aan datzelfde schoudertje ruw de klas uit, alsof het een handvat was en werd ik op de gang gezet. Ik had inmiddels trillend van angst weer eens buiten de lijntjes gekleurd en mijn schouder deed nog meer zeer dan anders.

Innerlijke kracht gevonden!

Wat er toen volgde was wat je noemt: a small step for human kind, a giant leap for ‘Santje’… Want op de gang veranderde er iets. Ik ben de enige baas over mezelf! riep ik. Zomaar, uit het niets. Ik had nog nooit zo stellig iets gezegd of geroepen. Vanaf dat moment werd alles anders. Niet dat ik helemaal niet meer bang was, dat nog wel. En op mijn hoede. Maar in mijn kleine binnenste voelde ik een kiem van weerbaarheid. Innerlijke kracht.

Voor niemand buigen

De innerlijke kracht bleek een kracht die niemand me ooit nog zou afpakken. Iets dat voor niemand zou buigen. Ik voelde me heerlijk op dat moment. Helemaal in mijn kracht. Nog altijd heb ik de grootste sympathie voor allen die buiten de lijntjes kleuren; onbevangen en onbewust, of bewust en onbevreesd. Of misschien wel een combinatie van allemaal.

Had jij ook zo’n juf of meester?

Had jij ook ooit zo’n nare juf of meester Bulstronk in je jeugd? En was je dan soms ook bang? Of misschien veel stoerder? Hoe ging jij ermee om? Heb je er iets van geleerd?

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Innerlijke kracht vinden: soms lukt het spontaan!'?