Wat is jouw talent?

Van jongs af aan ben ik op zoek naar mijn talent. Zo ben ik handbalkeepster geweest, maar zodra ik het een beetje onder de knie had, was ik toe aan wat nieuws en ging ik volleyballen. Op die manier heb ik vele sporten versleten, muziekinstrumenten bespeeld, extra vakken gevolgd op school en ontelbare hobby’s gehad. Maar een echt talent? Dat had ik naar mijn idee nooit.

Omdat ik écht leuk werk wil vinden, wil ik weten wat mijn talenten zijn. Daarom ga ik op een vrije zaterdag naar de cursus Wat is jouw talent van Evert Pruis voor 4YoungPeople. Stiekem met de hoop om eindelijk concreet te krijgen waar ik nou goed in ben. Ik leg je uit hoe dat is gelukt.
4YoungPeople Facebook

Wat is talent?

Na het voorstelrondje komt al gauw de vraag naar boven wat talent nou eigenlijk is. Iemand (een ex-topsporter nota bene) geeft aan dat het is aangeleerd. En dat in principe iedereen met de juiste inspanning ergens goed in kan worden. Daar wordt door de rest wel aan toegevoegd dat je daar dan wel aanleg voor moet hebben. Evert benoemt het als een unieke kwaliteit van jezelf waar een ander wat aan heeft.

Jouw talent is voor jou vanzelfsprekend

Voor onze zoektocht gaan we terug naar toen we zeven jaar waren. Wat vonden we toen leuk? Met wie gingen we graag om? Alles wat je maar kunt bedenken. Vervolgens, met dat in ons achterhoofd, schrijven we een flipover vol met onze kwaliteiten volgens onszelf, onze sociale kring en onze collega’s. Na een voor mij moeizame start (want wist ik veel) lukt het me om wat op te schrijven. Dit komt vooral door de opmerking jouw talent is voor jou vanzelfsprekend. Twijfel dus niet te veel aan je eigen kwaliteiten. De gedachte: maar dat is toch geen talent is onzin!
4YoungPeopleFacebook

Je hoofd leegmaken

Dan krijgen we de opdracht om een uur door het bos te lopen. Niet om een uur lang over onze kwaliteiten te peinzen, maar om drie kwartier naar de omgeving te kijken en een kwartier te bedenken wat er die ochtend op ons af is gekomen. Op die manier geef je je mind gevoelsmatig even de tijd om alles te verwerken en de belangrijkste dingen eruit te halen. Ik kom tot de conclusie dat ik niet op zoek wil naar één echt talent. Ik wil afwisseling, ook in mijn werk.

En wat als je het weet?

De meeste deelnemers komen terug met een mooi concreet talent. Wanneer ze deze in de groep noemen, laat Evert ook weten welk talent hij voor ze had bedacht. Opvallend genoeg kwamen ze vrijwel altijd overeen. Bij anderen (natuurlijk ik weer) gaat het wat moeizamer. Dat komt vooral omdat ze het wel weten, maar er geen woord voor kunnen bedenken. Gelukkig kan Evert ons daarmee op weg helpen. Hoewel we allemaal al lang blij zijn dat we eindelijk iets hebben om aan vast te houden, laat Evert ons pas gaan nadat we er een leervraag bij geformuleerd hebben. Die vraag mogen we niet  meteen beantwoorden, maar pas over een jaar. Zo hebben we lekker lang de tijd om echt wat te doen met ons nieuwe talent. En mijn talent? Dat is juist dat ik zo veel kan en wil. Evert noemt het leervermogen. Dus ben ik tot de leervraag gekomen: Wie heeft mijn talent nodig?

Kwartje de Podcast - Careerwise Podcast

Kwartje de Podcast vraagt zich af wat talent eigenlijk is. En als je dat al weet, welke talenten heb jij dan? En hoe vergoot je ze? Luister hier naar deze episode en kom erachter wat stickers hiermee te maken hebben!

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Wat is jouw talent?'?