Lang leve de introvert

Lang leve de introvert

Je bent uitgenodigd om een presentatie te geven. In de zaal zit duizend man en de presentatie wordt ook nog eens gelivestreamd en bekeken door miljoenen mensen over de hele wereld. Voor de één klinkt het als een droom, voor de ander als een nachtmerrie.

Niet in het middelpunt

Als introvert sta je waarschijnlijk liever niet in het middelpunt en moet je niet denken aan zo’n presentatie. Susan Cain, auteur en introvert, schreef het boek Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking. Ze werd, ironisch genoeg, uitgenodigd om over haar bevindingen een TED-Talk te geven. Daarmee begon haar jaar van presentatie op presentatie geven, oefenen met spreken op elke mogelijke gelegenheid. Susan noemt het ook wel: The year of dangerous speaking.

Anders dan de rest

Cain opent haar TED-Talk met een herinnering, waarin ze tijdens zomerkamp iets ontdekt wat haar kijk op de wereld zal veranderen. Ze is anders dan de rest. Voor haar liever geen constante groepsactiviteiten, herrie maken en verhalen delen rond het kampvuur, maar liever in de stilte met een boek op de bank. Die zomer werd het in één klap duidelijk dat ze niet net zo was als haar kampgenoten: ze is geen extravert.

Alles voor de extravert

Er is vaak veel verwarring over wat een introverte persoonlijkheid eigenlijk inhoudt. Introversie is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen verlegenheid. Het is hoe je reageert op sociale stimuli. Extraverten hebben behoefte aan grote hoeveelheden stimuli, terwijl introverten op hun best zijn wanneer ze zich in een rustige omgeving bevinden. Hoewel één derde tot de helft van de bevolking introvert is, zijn onze belangrijkste instellingen, zoals scholen en bedrijven, vooral ingericht op extraverten. Volgens Susan Cain is er een geloof ontstaan dat zegt dat alle creativiteit en productiviteit voortkomt uit een bizar kudde-achtige omgeving. Kinderen op school werken de hele dag door in groepjes en veel van ons werken op een kantoor zonder muren, gestoord en verstoord door je collega’s.

Culturele nood

Cain vertelt dat er een culturele nood is aan evenwicht tussen de twee types. Dit is met name belangrijk als het aankomt op creativiteit en productiviteit. Alleen zijn, blijkt namelijk vaak een cruciaal ingrediënt te zijn voor creativiteit. We kunnen gewoonweg niet in een groep mensen werken, zonder dat we instinctief de meningen en het gedrag van anderen kopiëren. Plaats jezelf dus in de stimuluszone die bij je persoonlijkheid en activiteit past. Maar bedenk in ieder geval wel in je eentje je eigen ideeën, los van alle invloeden vanuit groepen. Kom daarna als team samen om die ideeën verder te ontwikkelen. Zo ontstaan de beste concepten.

Call To Actions

Daarom roept Cain iedereen op om de volgende drie acties te ondernemen:

  1. Stop de waanzin van constant groepswerk. Natuurlijk moet je leren samenwerken, maar het is ook belangrijk dat je leert zelfstandig te werken. Aparte ruimtes om samen te komen op het werk om ideeën uit te wisselen en te bespreken, zouden dé oplossing kunnen zijn.
  2. Zoek de wildernis op. Cain wil hier niet mee zeggen dat ieder voor zich een blokhut in het bos moet bouwen, om elkaar vervolgens nooit meer te spreken. Maar trek wel af en toe de stekker eruit en kijk wat vaker in je eigen hoofd.
  3. Bekijk eens goed wat er in je eigen koffer zit en waarom je dat daar hebt gelegd. Wat zijn jouw talenten, wat is jouw passie? Als introvert heb je waarschijnlijk de neiging om dit te verbergen voor anderen en te bewaken. Maar Susan Cain hoopt van harte dat je af en toe je koffer opent en andere mensen een kijkje laat nemen.

Ben je benieuwd naar wat er in Susans koffer zit? Bekijk dan hieronder haar krachtige TED-Talk.

Hoe word én blijf je als werkgever aantrekkelijk voor jong talent?
Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024

Wij hebben het voor je uitgezocht. Samen met generatie-experts en werkgevers hebben we ruim dertienhonderd jongeren binnen uiteenlopende organisaties gevraagd naar hun werk- en ontwikkelbehoeften. We keken speciaal naar wat maakt dat ze bij je blijven.

We delen resultaten van de 6e editie van het landelijke Young Professional Onderzoek zodat jij daar in jouw organisatie direct mee aan de slag kunt!

Tags: Ambitie en succes, Ken jezelf, Personal Branding, Persoonlijke effectiviteit, Werkplezier, Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals:

Download gratis:

Lees wat 1300 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Lang leve de introvert'?