Laten zien wie je bent: zo presenteer je jezelf

laten zien wie je bent

Young Professionals vragen me vaak hoe zij hun identiteit kunnen laten zien aan anderen. Jouw identiteit is jouw persoonlijkheid, hetgeen wat jou uniek en eigen maakt. Als je iemand ontmoet maak je in de eerste paar seconden dat je voor iemand staat meteen een eerste indruk. Iemand vormt zich dan meteen een beeld van je. Als ze je wat langer kennen krijgen mensen ook een beeld over jouw imago.  (Je imago is de combinatie van innerlijk, uiterlijk, verbale- en non-verbale communicatie).

Komt jouw beeld over met wie je bent?

Het is fijn als het beeld dat mensen van je hebben overeenkomt met wat jij graag wil uitstralen en wie je bent. Op die manier kom je authentiek over. Om dit voor elkaar te krijgen helpt het om scherp te hebben wie je bent. Wat is jouw persoonlijkheid? Wat maakt jou uniek? Wat onderscheid jou van andere mensen?

Het schema helpt je om de vertaling te maken van identiteit naar jouw persoonlijke presentatie, en dat te koppelen aan het doel dat je hebt en de gelegenheid waar je heen gaat. Persoonlijke presentatie bestaat uit een aantal elementen zoals: kleding (kleur, vorm, contrast (in kleding en uiterlijk), materiaal/ stof, dessins, accessoires) en non-verbale communicatie (stem, gebaren, lichaamshouding, oogcontact, mimiek, sociale afstand). Al deze elementen kan je gericht inzetten en afstemmen op de gelegenheid waar je heen gaat, en aan het doel dat je wil bereiken.

Mijn persoonlijke presentatie

Bij mijn identiteit passen bijvoorbeeld woorden als professioneel, kleurrijk, oog voor de mens, eigentijds, energiek en positief. Als ik een training geef aan nieuwe mensen dan wil ik graag dat deze woorden bij hen opkomen als ze mij ontmoeten en bij mij een training hebben gevolgd. Mijn doel bij een training is om mijn kennis en ervaring over te brengen. En dat ik deelnemers kan inspireren en leren hoe ze het mooiste en beste uit zichzelf kunnen kunnen laten zien en inzetten in hun werk.

Ik kies in mijn persoonlijke presentatie dan heel gericht voor kleuren die dit ondersteunen, bijvoorbeeld kobalt blauw. Ik kies voor een medium tot hoog contrast, waardoor ik wel de stevigheid neerzet die past bij de rol van trainer maar waarbij ik wel toegankelijk blijf. Met mijn non-verbale communicatie let ik erop dat ik een actieve energieke houding heb, regelmatig mijn verhaal ondersteun met gebaren, dat ik woorden kies die mijn professionaliteit ondersteunen en dat ik heel gericht doorvraag en zaken onthoud die de deelnemers delen. Dit zijn een aantal voorbeelden van hoe je kan spelen met verschillende elementen van persoonlijke presentatie.

Een onuitwisbare eerste indruk

Je kan dit schema gebruiken als geheugensteun aan het begin van de dag, zodat je je bewust bent van de activiteiten die je die dag hebt, wat je daarin wilt bereiken en hoe de verschillende elementen van jouw persoonlijke presentatie hieraan positief kunnen bijdragen.  Zo laat je een onuitwisbare eerste indruk achter en kun je laten zien wie je bent.

Tags: Ambitie en succes, Ken jezelf, Personal Branding
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Laten zien wie je bent: zo presenteer je jezelf'?