Zo geef je met meer energie leiding aan Millennials & Gen Z

meer energie met millennials

Verouderde processen en bureaucratie zijn de grootste energieslurpers voor millennials op de werkvloer. Opgeteld kunnen ze oorzaak zijn voor het toenemende aantal burn-outs onder jongeren. Dat blijkt uit het onderzoek dat Aart Bontekoning, samen met Careerwise, Appical en Jasper Scholten uitvoerde onder ruim 3300 Nederlandse jongeren in meer dan 100 organisaties. Maar vitale millennials en Gen Z-ers zijn hard nodig in organisaties: Ze kunnen gedateerde processen opfrissen en de werkenergie verhogen in het hele team, aldus Aart. We legden Aart enkele vragen voor.

Niemand houdt van verouderde processen, toch?

Dat klopt. Maar millennials en Gen Z-ers zijn nieuwkomers op de arbeidsmarkt en zij hebben dus nog een frisse blik. Zij zien vastgeroeste patronen die in een organisatie zijn geslopen. Alle sociale patronen binnen organisaties zoals samenwerken, veranderen, leiden en communiceren hebben een houdbaarheidsdatum. Als die is verstreken worden die sociale patronen slepend en vermoeiend. De jongste generatie voelt dat feilloos aan. Toch lukt het ze vaak niet om de gedateerde patronen te updaten en dat is zonde.

Hoe zit dat?

Millennials en Gen Z-ers zijn de kleinste generaties in de meeste organisaties en met een kleine groep is het lastig om verandering te brengen. Dat is trouwens niet alleen vervelend voor de millennials en Generatie Z, maar uiteindelijk hebben alle generaties en organisaties belang bij het doorbreken van verouderde processen. Het maakt een organisatie sociaal- en economisch gezond én aantrekkelijker voor medewerkers en klanten. Het levert zowel millannials en Generatie Z als de eerdere generaties meer werkenergie op. Maar voor het opfrissen van vastgeroeste patronen hebben millennials  en Generatie Z actieve steun nodig van ervaren collega’s.

Hoe kan je jongere millennials & Gen Z daarbij gebruiken?

De kunst is om op het moment zelf, als de energie inzakt, samen met de millennials en Generatie Z de werkwijze om te draaien. Van werkenergie wegnemend naar werkenergie opwekkend. Millennials en Gen Z-ers nemen dit inzakken vaak als eerste en haar scherp waar. Daag ze uit dit altijd te delen en ga in die gevallen meteen samen doen wat energie oplevert. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Maar ga dit samen doen, echt! Ter afsluiting geef ik twee voorbeelden die je op weg helpen om te herkennen hoe zulke situaties zich in jouw dagelijkse praktijk aandienen en hoe je millennials en Generatie Z kunt inzetten om er iets mee te doen. Zet ‘m op!

1. Goed idee, zet het even op de mail

Twee jongere werknemers komen met een goed idee bij hun manager. De manager zegt: ‘klinkt goed, zet het even op de mail dan neem ik het mee in de volgende vergadering.’

De energie zakt meteen weg bij de jongeren. De manager neemt het eigenaarschap van hun idee weg door anderen erover te laten vergaderen. De lage energie bij de jonge werknemers is daar het signaal van.

Wat zou je kunnen doen?

Daag de jongeren uit te reageren op een manier die wel werkenergie opwekt. Vraag hoe zij hun idee willen uitvoeren. De jongeren van nu zijn van huis uit gewend dat ze mogen meedenken. Ze kunnen zelf verantwoordelijkheid nemen. Daar hebben ze geen managers voor nodig. Dat ze geen leiding nodig hebben is overigens een misverstand. Ze hebben eigentijdse leiding nodig: gelijkwaardig, open, mensgericht en ondersteunend (lees meer in de gratis Whitepaper). 

2. Zo doen we het al jaren

Drie jonge werknemers zitten met zes ervaren collega’s in een innovatieteam. Ze brainstormen over nieuwe ideeën. Er moeten uiteindelijk drie goede ideeën worden geselecteerd. Het overleg verzand in een intensieve discussie. Bij het bespreken van een volgens de jongeren goed innovatief idee, zegt een ervaren collega: ‘Waarom zouden we dat vernieuwen? We hebben daar al jaren goede ervaringen mee.’

Dat is het moment dat bij de drie kilo’s energie weglopen. Er zijn teveel verouderde processen in deze brainstorm: discussiëren om gelijk te kregen, kijken naar wat er níet kan en ‘we doen het zo omdat we het al jaren zo doen’.

Wat zou je kunnen doen?

Als je merkt dat bij de jongeren werkenergie wegzakt, stimuleer ze dan om de brainstorm op een andere manier in te richten. Dat initiatief kunnen zij natuurlijk ook zelf nemen. Ze zullen dan zoiets zeggen als: ‘Laten we gewoon de beste ideeën punten geven en dan doorgaan met de drie hoogst scorende. Laten we ook de eigenaar van het idee aanmoedigen om er het beste van te maken, met onze feedback, en hem of haar de verantwoordelijkheid geven om er mee verder te gaan.’

Tags: Ambitie en succes, Drijfveren, Ken jezelf, Leidinggeven aan millennials, Millennials generatie Y, Persoonlijke effectiviteit, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Zo geef je met meer energie leiding aan Millennials & Gen Z'?