fbpx

Levensscript: wat is het en hoe wordt het jouw levensplan?

Jouw levensscript

Ik ben gefascineerd door het onderwerp levensscript. Het geeft inzicht in waarom je doet wat je doet. Het onderwerp komt uit de Transactionele Analyse. Deze theorie stelt dat het levensscript een onbewust levensplan is.

Je begint, in figuurlijke zin, met het schrijven van je script kort na de geboorte. Op je vierde is het zo goed als rond. Op je zevende heb je jouw verhaal in detail uitgewerkt. Tot je twaalfde schaaf je het verhaal hier en daar wat bij. In je adolescentie voeg je zaken toe die wat realistischer van aard zijn.

Hoe het kan dat je dit verhaal al zo jong geschreven hebt? De indrukken die je opdoet in je eerste levensjaren zijn het grootst. Logisch ook, want je behoeften zijn groots. Als je geen eten krijgt ga je dood. Als je niet verzorgd wordt ga je dood. Je redt het simpelweg niet alleen, want je bent volledig afhankelijk van je ouders en verzorgers.
Je schrijft dit verhaal om jezelf te beschermen.

Cirkel

Nu, als volwassene, leef je dit verhaal nog steeds. Vaak gebeurt dit onbewust. Het verhaal speelt zich eigenlijk af in cirkels. Er is een ervaring die je interpreteert en een conclusie aankoppelt. De verdieping van deze conclusie vormt een overtuiging. Op basis voor voorgaande stappen neem je een besluit. Dit besluit vertegenwoordigt je levenspositie. Hierop baseer je je gedrag. Dit gedrag roept een reactie van jezelf of van de ander op. Deze reactie heeft vaak een negatieve uitkomst; Een pay-off.

Het levensscript heb je ingezet als plan om te overleven. Het zorgt voor het vermijden van pijn. Het geeft houvast en schept orde. Het werkt als een innerlijk kompas. Het script is een verhaal van ooit. Het dient nu vaak niet meer. We blijven ons verhaal uit de kinderjaren echter herhalen. Omdat we alsnog dat probleem van toen willen oplossen. We willen alsnog die aandacht, liefde en veiligheid ervaren. Je kunt zeggen dat het levensscript autonomie belemmerend werkt. Het vertekent namelijk de werkelijkheid. Het beperkt de waarneming. Het leidt tot passiviteit en remt creativiteit. Het stagneert persoonlijke groei.

Herbesluit

Je kunt ervoor kiezen jouw script te herzien. De eerste stap is bewustwording van je verhaal en inzien dat het je in de weg zit. Hierna kun je bewust een herbesluit nemen. Je verandert de uitkomst van je verhaal en daarmee ook je gedrag.

Beantwoord de volgende vragen eens voor jezelf:

  • Wat doe je nu in je leven waarvan je weet dat het niet goed voor je is?
  • Wat zeg je dan tegen jezelf?
  • Hoe voel je je daar dan bij?
  • Wanneer/Hoe heb je zo leren voelen en/of denken?
  • Wat is je conclusie?
  • Welk nieuwe besluit ga je nemen?
  • Wat heb je daarvoor nodig?
  • Wat zal dat je brengen?

Ik ben benieuwd wat het je oplevert. Laat je het ons weten?

Tags: , , , , ,
Onderzoeksresultaten:
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Levensscript: wat is het en hoe wordt het jouw levensplan?'?