Ondernemen zonder plan, is dat wel handig?

Ondernemen zonder plan, is dat wel handig - by Alex Andrews - closeup-photography-of-presser-foot-of-sewing-machine-821735

Ik deed iets wat ik de week ervoor nog niet eens had bedacht, een bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Twee dagen later kwamen de eerste bestellingen en ging de website online. Ondernemen zonder strategisch plan. Is dat een slimme actie of totaal onnozel?

Wat nou als…

In de week voorafgaand aan deze impulsieve beslissing, experimenteerde ik met het maken van mondkapjes. Ik kan goed met een naaimachine overweg en het leek me handig om een paar van die dingen in huis te hebben voor het geval ik toch opeens met het OV zou moeten. Na een stuk of wat prototypes, en een beetje pielen en vloeken, was daar mijn ideale mondkapje. Ineens borrelde er een idee op… Wat nou als ik dit mondkapje, helemaal officieel, ga verkopen?

Project ondernemen: gaan met die banaan!

Ik roep namelijk al jaren dat ik ooit een eigen bedrijf wil, later als ik groot ben. Maar voordat het zo ver is, moet ik eerst ergens een expert in zijn. O ja, en een perfect verdienmodel bedenken. Je snapt wel dat het moment dat ik aan die eisen voldoe nooit komt, want zodra ik in de buurt kom, verzin ik wel weer iets nieuws. En dus zou ook dat eigen bedrijf er natuurlijk nooit komen. Maar ik volg een aantal stoere chicks op Instagram, waaronder Charlotte van ‘t Wout, en daardoor voelde ik ergens diep van binnen een sprankje geloof in mezelf. Dus in in plaats van doen wat ik altijd deed, het idee afserveren als stom en onhaalbaar of te veel gedoe, deed ik dit keer iets anders. Ik besloot mijn intuïtie te volgen en echt te gaan ondernemen.

Problemen oplossen die er nog niet zijn

Perfectionisme is al jaren mijn grote vijand en gecombineerd met angst is het een monster dat mij steeds opnieuw tegenhoudt om toffe dingen te doen. Ik had al eerder een halfslachtige poging gedaan om mezelf te veranderen want ik wist heus wel dat perfectionisme niet werkt. Maar altijd met de handrem er nog op en binnen mijn eigen veilige cocon. Nu voelde het anders, ik ging dit echt doen! Ik bedacht in een halfuur een niet zo perfecte bedrijfsnaam in plaats van hier weken op te broeden. En ik raakte niet in paniek toen het elastiek bij de plaatselijke fourniturenwinkel was uitverkocht omdat ook de rest van Nederland zelf mondkapjes ging maken. Ik gaf mezelf, opnieuw, een halfuur om online elastiek te zoeken en kocht vervolgens een rol van 200 meter, in een niet helemaal perfecte breedte.

Ik heb me lang niet zo vrij gevoeld

Zo makkelijk als het nu klinkt was het natuurlijk niet. Ik loop elke dag keihard tegen mijn angsten en onzekerheden aan. In de afgelopen maand wilde ik minimaal één keer per dag stoppen met dit project. Maar ik heb me ook al lang niet meer zo uitbundig en vrij gevoeld. Nu ik niet meer van tevoren allerlei problemen oplos die er nog niet zijn, heb ik zowaar energie en hersencapaciteit over om tot actie over te gaan en mezelf te verbazen.

Want de website die na twee dagen online ging, heb ik in een middagje in elkaar geknutseld, en later nog iets geoptimaliseerd. Als dit al lukt in een dag, wat kan ik dan in een week?

I can do this!

Met dit bedrijf word ik geen miljonair, want zelf producten maken en voor kleine bedragen verkopen is simpelweg niet schaalbaar. Maar de fleurige mondkapjes die ik maak, staan symbool voor iets veel groters, een andere mindset: I can do this! En dat is meer waard dan harde knaken.

Tags: Ambitie en succes, Carrièreswitch, Droombaan, Werkplezier
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Ondernemen zonder plan, is dat wel handig?'?