fbpx

Seminar: wat wil ik nou écht?

In deze tijd van crisis en krapte op de arbeidsmarkt lijkt het er misschien op dat er voor starters weinig te kiezen valt: a job, any job, en dan heb je al niets te klagen. Aan de andere kant is er nu weinig ruimte om rond te kijken en moet er dus al snel beslissingen genomen worden: waar wil ik heen en hoe kom ik daar?

Dat het onderwerp ‘wat wil ik nou echt?’ heel erg speelt bij starters bleek wel uit de opkomst voor het seminar dat georganiseerd werd door 4YoungPeople, zeer toepasselijk getiteld ‘Mijn toekomst: wat wil ik nou echt?’ Zo’n 50 mensen, grofweg tussen de 25 en 30, kwamen bijeen op een mooie locatie in Utrecht om erachter te komen wat hun dromen zijn en waar hun talenten liggen. Want dat ‘wij starters’ ambitieus zijn, staat wel vast: zelfs tijdens het seminar werd nog uitvoerig mail gecheckt.

Out of the box denken

Het eerste dat opviel aan dit seminar was de presentatie- op een positieve manier! Een seminar kan staan of vallen met de presentator en in dit geval stond het als een huis. 4YoungPeople- en ICM oprichter, spreker en schrijver Erik Smithuis is een oprecht grappige man die de juiste hoeveelheid persoonlijke anekdotes vertelde en de zaal wist te betrekken bij het seminar. Het eerste gedeelte bestond vooral uit kennismaken: waarom komen mensen hier naartoe, waarom speelt dit onderwerp zo onder jonge mensen, etc. Ook werd er ‘gebrainstormd’ over de definitie van talent en wat ervoor nodig is om ‘out of the box’ te kunnen denken. Hoe anders kunnen mensen hierover denken! En natuurlijk erg leerzaam om hier over na te denken en hoe dit wat algemene verhaal (want 50 verschillende mensen in de zaal die allemaal een ander verhaal hebben) op mij van toepassing is.De deelnemers van het seminar

Werkplezier in 6 elementen

Vervolgens werd de DISC test afgenomen. Deze persoonlijkheidstest meet in hoeverre je introvert of extrovert bent en hoe taak- vs. mensgericht. Daarna werd besproken welke beroepen bij welke categorieën passen. Voor veel mensen bleek deze test een schot in de roos. Zo ontdekte iemand hoe het kwam dat ze zich niet prettig voelde in haar baan: deze paste gewoon totaal niet bij haar persoonlijkheid! Grote vraag blijft dan natuurlijk hoe je erachter komt welke baan bij je past. Hoewel dit voor iedereen verschilt, kan werkplezier opgedeeld worden in 6 elementen. Dit zijn de relaties met je baas, de relaties met je collega’s, afwisseling, zelfstandigheid, zingeving/voldoening, en werkbalans. Als je hebt geanalyseerd welk element bij jou niet in orde is, ben je al halverwege volgens Erik.

Luisteren

Schets je eigen toekomst!
Schets je eigen toekomst!

Daarna werd er een oefening in luisteren gedaan. We werden in groepjes bij elkaar gezet waarna iedereen in 2 minuten kon vertellen wat zijn of haar achtergrond was en waarom hij/zij naar het seminar was gekomen. De anderen mochten niet reageren, waardoor het echt puur om het luisteren draaide. Na deze oefening stelde Erik 7 vragen waarop we het antwoord opschreven. Waar krijg ik energie van? Waar wil ik afscheid van nemen? Met wie zou ik meer tijd willen doorbrengen? Waar ben ik trots op? Wat maakt mij aan het lachen? Waar ben ik dankbaar voor? Hoe wil ik herinnerd worden?

Visualiseren

De antwoorden op deze vragen werden nog even nabesproken en daarna werd er een beroep gedaan op onze creativiteit. We kregen een vel papier waarop we onze dromen konden tekenen. Want, zo zei Erik, soms werkt het heel goed om dingen te visualiseren en ergens op te hangen zodat je eraan herinnerd wordt.

Wat wil ik nou echt?

Het is natuurlijk erg lastig om zo’n persoonlijke vraag als ‘wat wil ik nou echt’ in een groep van 50 personen te beantwoorden, maar tijdens dit seminar werden handvatten geboden waarmee de deelnemers zelf aan de slag konden gaan om te ontdekken waar hun passie ligt. Hopelijk zijn er deze zondag 50 nieuwe ideeën en plannen geboren!

Foto’s: 4youngpeople

Tags: , , , , , , ,
Onderzoeksresultaten:
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Seminar: wat wil ik nou écht?'?