fbpx

3 Engelstalige boeken die mijn leven hebben veranderd

engelstalige-boeken

Als echte personal development geek lees ik gemiddeld zo’n vijftig non-fictie boeken per jaar, waarvan 90% Engelstalig. De meeste boeken geven me nieuwe inzichten en hebben interessante theorieën om toe te passen in mijn eigen leven. Maar soms komt er een boek voorbij dat zó’n impact op me heeft, dat het mijn leven en de kijk daarop compleet verandert. Van de Engelstalige boeken die ik recentelijk heb gelezen, maakten deze de meeste indruk:

#3 – The War of Art van Steven Pressfield

Aan iets nieuws beginnen en je op onbekend terrein begeven kan best eng zijn. Helemaal als je jouw dromen achterna gaat. Who says you can’t? YOU DO van Daniel Chidiac gaat over de angst die we voelen op het moment dat we in het diepe springen. Dat gevoel dat ons ervan weerhoudt om te doen waarvan we diep van binnen weten dat we het zouden moeten doen. Die weerstand uit zich dan bijvoorbeeld in uitstelgedrag, perfectionisme en faalangst. Maar volgens Pressfield is juist die weerstand een goede richtingwijzer. Hoe meer angst je voor een bepaald werk, project of onderneming voelt, hoe zekerder je ervan kunt zijn dat dat het pad is dat je moet volgen.

Omgaan met weerstand

Dagelijks heb ik te maken met deze weerstand. Helemaal als zelfstandig ondernemer brengt elke stap in een nieuwe richting twijfel en onzekerheid met zich mee. Dat is moeilijk, maar dit boek heeft me hier een compleet nieuwe kijk op gegeven en praktische handvatten gegeven om hiermee om te gaan. Het deed me inzien dat hoe naar de angst ook is, het een extra motivatie is om toch door te zetten. Elke keer als ik dit boek lees geeft het me een enorme boost zelfvertrouwen, motivatie en inspiratie om mijn passie na te streven. Ik lees het dan ook regelmatig nog eens, als ik vastloop en even een peptalk nodig heb bijvoorbeeld. En dat je er met zijn 165 pagina’s in een paar uur doorheen bent, is dan extra fijn.

#2 – The Subtle Art of Not Giving a F*ck van Mark Manson

The Subtle Art of Not Giving a F*ck van Mark Manson is een van de Engelstalige boeken die in alle opzichten mijn verwachtingen heeft overtroffen. De titel zegt genoeg, maar interpreteer het niet verkeerd. Het gaat absoluut niet over hoe je een cynische, luie egoïst kunt worden die nergens om geeft. Het boek spreekt juist over jouw zelfbeeld, de criteria op basis waarvan je jezelf beoordeelt (en hoe je je daardoor voelt), en hoe je juist geen f*ck moet geven om de obstakels die jou en jouw doelen in de weg staan.

Herkenbare valkuilen

Eén van de concepten die Manson beschrijft is de herkenbare valkuil die hij de Feedback Loop from Hell noemt. Een vicieuze cirkel van een (vaak onbewust) gedrag waarin je vastloopt. Voorbeeld: als perfectionist wil ik alles graag heel goed doen. Daardoor maak ik me soms zorgen over of ik het wel goed doe. Ik ga me er dan zo’n zorgen over maken, dat ik bezorgd ben over het zorgen maken. WHY. Of iets lukt niet zoals ik dat zou willen en het frustreert me. Nu frustreert het me dat ik daarover gefrustreerd raak en ben ik dus gefrustreerd om het frustreren. Zucht. Dan gaat het natuurlijk nergens meer over.

Ik vind de The Subtle Art of Not Giving A F*ck een topboek met keiharde truth bombs en nieuwe inzichten die de schrijver op nuchtere en humoristische manier (die me regelmatig hardop liet lachen, en dat gebeurt niet vaak) schetst – en vervolgens hele praktische oplossingen of alternatieven voor geeft. Zeker een aanrader!

#1 – Who says you can’t? YOU DO van Daniel Chidiac

Eén van mijn favoriete en naar mijn mening meest complete Engelstalige boeken over persoonlijke ontwikkeling die ik in de afgelopen jaren gelezen heb is Who says you can’t? YOU DO van Daniel Chidiac. Op een moment in zijn leven raakt Chidiac rock bottom en realiseert hij zich dat het niet langer gaat zo. Zijn werk geeft hem geen voldoening, zijn relaties doen hem meer pijn dan goed, en hij maakt keuzes die niet in lijn zijn met wie hij is en wil zijn. Hij besluit het roer om te gooien en maakt gebruik van de kracht die we allemaal hebben: om je leven zo in te richten als jij dat wil. Want wie zegt dat dat niet kan? Juist, dat zijn we zelf. Een levensweg die voor mij heel herkenbaar is en ik na een burn-out ook heb gelopen. Vandaar dus dat dit boek me waarschijnlijk zo raakte.

Leren van van de besten

In zijn zoektocht naar een gelukkig en succesvol leven bestudeerde Chidiac inspirerende wereldleiders, succesvolle zakenmensen en spirituele goeroes en leerde excellentie van de besten. Die waardevolle lessen deelt hij in dit boek. Ik heb er dan ook heel wat aan gehad om de leiding over mijn eigen leven te (her)pakken. En niet alleen over financieel- en carrièresucces wordt gesproken. Ook over persoonlijke relaties heeft Who Says You Can’t? YOU DO me hele interessante nieuwe inzichten gegeven.

In dit boek daagt Chidiac je als lezer uit om door middel van praktische oefeningen jezelf moeilijke vragen te stellen en levensveranderende beslissingen te nemen. Ik hou van dit soort boeken die actief motiveren om bewust na te denken over onderwerpen als jouw levensgeluk en wat je voldoening geeft. Daarin slaat dit boek dan ook zeker de spijker op zijn kop.

Tags: , , , ,
Onderzoeksresultaten:
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '3 Engelstalige boeken die mijn leven hebben veranderd'?